Teknoloji

Samsung’un 8K QLED TV’sinin fiyatı yükseklerde uçuyor

samsung 8k qled tv

Samsung, 8K QLED TV’si Samsung Q900‘un ön siparişe çıktığını duyurdu. Televizyon 28 Ekim itibarıyla satışta olacak.

Samsung, 85 inçlik devasa ekrana sahip olan TV’sini IFA 2018’de tanıtmıştı. Ancak bu ürünün çıkış fiyatını ve tarihi açıklamamıştı. Tam olarak Samsung QN85Q900RAFXZA adını taşıyan 8K TV’nin yurt dışı fiyatının 14 bin 999 dolar olduğu açıklandı. Haberi hazırladığımız tarihteki kur ile yaklaşık 91 bin TL’ye karşılık geliyor.

Bu, çok yüksek bir meblağ. Ancak henüz erken aşamada olan bir teknolojiyi, bir de büyük boyutlu ekranı hesaba katacak olursak, bu fiyat çok da mantıksız görünmüyor. Zamanında Sony ve LG gibi üreticilerin 84 inç ekranlı 4K TV’leri de, daha düşük seviyede olan kura rağmen 80 bin TL’nin üstünde fiyatlarla Türkiye pazarına girmişti.

Daha küçük boyutlu 65 inç ve 75 inç TV’ler daha düşük fiyata sahip. Bunlar Birleşik Krallık’ta ön siparişe sunuldu. Samsung QE65Q900RATXXU ve QE75Q900RATXXU modelleri sırasıyla 4 bin 999 pound (yaklaşık 39 bin 300 TL) ve 6 bin 999 pound (yaklaşık 55 bin TL) fiyat etiketleriyle sipariş edilebiliyor. Bu TV’ler ülkede 17 Ekim’den itibaren satılmaya başlanıyor.

85 inç Q900’un ekranı, 65 inçlik Samsung Q9FN 4K QLED TV’nin ekranından dört kat daha büyük. Bu ürünün Türkiye fiyatı 20 bin TL, ancak yeni Q900’ün yurt dışı fiyatıyla karşılaştırıldığında epey ucuz kalıyor.

Samsung’un 8K QLED TV’sinin fiyatı neden yüksek?

Peki, Samsung’un ilk 8K TV’sinin fiyatı neden bu kadar yüksek? Bunun birkaç nedeni var.

Öncelikle bu TV, Samsung’un herhangi bir çözünürlükteki içeriği 8K’ya yükseltmeye yardımcı olan Quantum Processor adlı işlemcisini kullanıyor. Böylelikle söz konusu işlemi gerçekleştiren ilk ticari ürünlerden biri oluyor.

İkincisi panelin kendisi. Bu panel en fazla 4000 nit değerine kadar parlaklık sunabiliyor. 85 inçlik devasa ekranda bunun etkisi fazlasıyla hissediliyor. Bunun yanı sıra Bixby ve Samsung SmartThings gibi entegrasyonlar da mevcut. Aynı zamanda Ambient Mode da var.

Her şeyden önemlisi, yukarıda da belirttiğimiz gibi, 8K TV’lerin henüz çok yeni olması. Yeni teknolojinin fiyatı başlangıçta yüksek oluyor. Samsung’un 8K QLED TV’si için de bu kural değişmiyor.

İLGİLİ HABERLER