Teknoloji

Samsung’dan yapay zeka destekli cihazlara hızlı microSD kartlar ile yeni soluk

samsung

Samsung, yapay zeka destekli uygulamalara olan talebi karşılamak ve cihazlarda daha verimli bir kullanım sağlamak amacıyla yeni nesil hızlı microSD kartlarını piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Şirketin basın açıklamasına göre, 256GB SD Express microSD kart örneklemesi başladı ve 1TB microSD kartın seri üretimine geçildi. 256GB SD Express kartın bu yılın ilerleyen aylarında, 1TB UHS-1 microSD kartın ise 2024’ün üçüncü çeyreğinde kullanıma sunulması planlanıyor.

Samsung’un açıklamasına göre, 256GB SD Express microSD kart, SATA SSD’lerden (%40 daha hızlı) 1,4 kat daha hızlı okuma yapabilme kapasitesine (saniyede 800MB) sahip ve geleneksel UHS-1 hafıza kartlarına kıyasla dört kat daha hızlı veri transferi sunuyor. Ancak, SD Express kartların sunduğu yüksek hızlar, kartların ısısının 96 derece Celsius’a kadar çıkmasına neden olabiliyor. Samsung, bu sorunu dinamik termal koruma teknolojisi ile çözüyor. Bu teknoloji, kartların optimal sıcaklıkta çalışmasını sağlayarak performansı maksimize ediyor.

Son yıllarda, cihaz üzerinde yapay zeka (on-device AI) kullanımına olan talep artış gösterdi. Kullanıcılar, bulut üzerinden bir API çağrısı yapmadan üretken AI görevlerini yerine getirebilmek istiyor. Samsung’un yeni microSD kartları, şirketlere mobil cihazlarda daha veri yoğun AI görevlerini yerine getirme imkanı tanıyacak. Daha az taşınabilir ayarlamalarda, chatbotlar veya metinden resme dönüşüm gibi AI hizmetleri, büyük veri merkezleri veya bulut hizmetlerinin depolama kapasitesine bağlı kalıyor.

Samsung gibi şirketler, “AI telefonları”nın geniş kapsamlı kullanılabilirliğini vaat ediyor ancak cihaz üzerinde yapay zekanın ne anlama geldiği hâlâ belirsizliğini koruyor. Telefonlarda, bu, veri yoğun büyük dil modellerini kullanarak ses tanıma ve gerçek zamanlı çağrı çevirisi gibi özellikleri veya algoritmaları kullanarak çalışan ve çok fazla güç gerektirmeyen fotoğraf düzenleme yazılımlarını içerebilir.

İLGİLİ HABERLER