Teknoloji

Samsung’a göre Tizen ve Bada’yı birleştirme planında son karar verilmedi

Samsung’un Bada ile Tizen’i birleştirme planı konusunda henüz son karar verilmiş değil. Güney Koreli şirketin AllThingsD’ye yaptığı açıklamaya göre Samsung ve Tizen Kuruluşunun diğer üyeleri platformların müşterilere daha iyi hizmet etmesi amacıyla akla gelenlerden olan bu fikri dikkatli bir şekilde değerlendiriyor. Bu arada Samsung Bada’yı akıllı telefon deneyimini tüm pazarlarda demokratikleştiren bir araç olarak görüyor. Açıklamada Samsung’un açık kaynak tabanlı geliştirme çalışmalarını destekleyeceği ve endüstrinin diğer taraflarıyla birlikte çalışmaya devam edeceği de belirtiliyor.

Samsung’un Bada’yı Tizen’e entegre edeceğine dair söylentiler geçtiğimiz haftasonu itibariyle ortaya çıkmaya başladı. Samsung’un içerik planlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Tae-Jin Kang Güney Koreli şirketin Bada ve Tizen’i birleştirmek için çalıştığını dile getirmiş ancak bu birleşme için net bir zaman vermemişti. Ancak bu birleşmenin temelinde son kullanıcıların mobil cihazlarının ekranlarında neleri göreceğinden çok yazılım geliştiricileri paylaşmanın yattığının düşünüldüğünü işaret etmişti.

Kang’e göre Tizen ve Bada için yazılım geliştirenler aynı SDK ve API araçlarını paylaşacak, mevcut Bada uygulamaları Tizen  ortamında herhangi bir modifikasyona ihtiyaç duymadan çalışacaktı. Ne var ki, Bada düşük fiyatlı ve gelişmekte olan pazarlara hitap eden, tek çekirdekli işlemci taşıyan cihazlarda yer almaya devam edecekti. Tizen ise daha yüksek sınıfa hitap eden cihazlarda yüklü gelecekti.

Aslında Samsung’un Tizen projesi içinde yer alması daha baştan soru işaretlerini yaratmıştı. Şirket zaten şu anda Android, Windows Phone ve Bada gibi üç farklı platform üzerinde çalışmalar yapıyor, buna bir de basit cep telefonlarında gelen yazılımı ekleyin. Bunun üstüne bir de Tizen için çalışmalar yapılıyor olması kafaları karıştırmıştı. Bada’yı Tizen ile birleştirme planlarının ortaya çıkışı, Samsung’un elindeki işleri en azından birleştirme yoluyla azaltmak istediğinin bir göstergesi sayılabilir.

İlgili – AllThingsD

İLGİLİ HABERLER