Teknoloji

Samsung’dan gelen işaret kâr kaybının sürdüğünü gösteriyor

samsung chatgpt

Samsung, 2019’un üçüncü çeyreğine ait finans raporunu yayınlamadan önce, her çeyrekte yaptığı gibi, kazanç kılavuzunu kamuoyuyla paylaştı. Söz konusu kılavuz, şirket adına geçtiğimiz aylarda değişen ve gelişen pek fazla şey olmadığını gösteriyor.

Güney Koreli teknoloji devi, eylül ayıyla birlikte sona eren üç aylık dönemde de yıllık ölçekte kâr kaybı yaşamış gibi görünüyor. Şirketin öngörülerine göre, bu süreçte operasyon kârı 7.7 trilyon won (37,4 milyar TL) olarak gerçekleşti.

Samsung’un ikinci çeyrekteki operasyon kârı 6.6 trilyon won (31,9 milyar TL) olmuştu. Ancak şirketin 2018’in üçüncü çeyreğindeki operasyon kârı 17.57 trilyon won seviyesindeydi. Bu da yıllık bazda kârlılıkta yüzde 56 oranında bir düşüş yaşandığı anlamına geliyor.

Teknoloji devinin detayları nihai finans raporuyla birlikte paylaşması bekleniyor. Eğer Samsung’un öngörüleri gerçekleşirse, şirketin operasyon kârı üst üste üçüncü kez yıllık bazda yarı yarıya düşmüş olacak. Bu durumu öngören şirket, 2019’un ilk çeyreğine ait kazanç kılavuzunu yayınlamadan önce yatırımcıları uyarmıştı.

Samsung için sıkıntılar uzun vadeli olmayabilir

Samsung’un açıklamasına göre, kârlılık düşüşünde temel sebep olarak yonga fiyatlarındaki ve talebindeki düşüş öne çıkıyor. Ancak bu sorunun sadece Samsung’u değil, sektörün genelini etkilediğini belirtmek gerekiyor. Uzun süredir Samsung’un en büyük gelir kaynağı olan yonga biriminin gelirlerindeki düşüşün şirketin genel finans tablosunu etkilemesine şaşırmamak gerekiyor.

Ancak analistlerin öngörüleri, Samsung’un bu konudaki sıkıntılarının çok uzun vadeli olmadığını gösteriyor. CNBC‘ye konuşan CLSA’nın kıdemli analisti Sanjeev Rana, sektör için işlerin iyiye gittiğini ve Samsung adına üçüncü çeyrekte işlerin tahmin edilenden daha iyi ilerlediğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER