Teknoloji

Eski Samsung yöneticisi şirketin çip fabrikasının sırlarını çalmakla suçlanıyor

samsung chatgpt

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol geçtiğimiz günlerde çip üretim endüstrisinin “topyekün bir savaş” içinde olduğunu ilan etmişti. Son gelişmeler de bu ifadeyi destekler nitelikte. BusinessKorea’nın haberine göre, Suwon Bölgesi’ndeki savcılar, eski bir Samsung yöneticisini şirketin yarı iletken tesis planlarını ve teknolojisini çalmakla suçluyor.

Daha önce Güney Koreli bir diğer yonga üreticisi SK Hynix’te de başkan yardımcısı olarak görev yapan 65 yaşındaki sanığın adı açıklanmazken, bilgi hırsızlığının 2018 ve 2019 yıllarında gerçekleştirildiği öne sürülüyor. Sızıntının Güney Koreli şirkete maliyetinin yaklaşık 230 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Sanığın Çin’in Şian kentinde mevcut Samsung fabrikasına 2 kilometreden daha yakın mesafede bir yarı iletken üretim tesisi inşa etmeyi planladığı öne sürülüyor. Ticari sırları elde etmek için daha önce görev yaptığı iki şirketten 200 çalışanı işe alan sanığın, fabrikanın inşası için de 6.2 milyar dolar taahhüt eden isimsiz bir Tayvanlı elektronik şirketiyle iş birliğine gittiği, ancak bu iş birliğinin suya düştüğü söyleniyor. Davalının prototip oluşturmak için Çinlilerden 358 milyon dolar aldığı ve fabrikanın da Samsung’dan çalınan bilgilerle inşa edildiği belirtiliyor.

Samsung alt yüklenicilerinden biri de suçlanıyor

Savcılık yaptığı açıklamada, “O kadar ciddi ki, suçun ölçeği ve hasarın derecesi açısından önceki bireysel yarı iletken teknolojisi sızıntısı vakalarıyla karşılaştırmak zor.” “Çip üretiminde rekabetin yoğunlaştığı bir dönemde yerli çip endüstrisinin temellerini sarsarak ekonomik güvenliğimize ağır bir darbe indirebilecek ağır bir suç.” Bir Samsung alt yüklenicisi de dahil olmak üzere altı işbirlikçi, baş sanıkla birlikte suçlanıyor. Bu suçlamalar, Çin’in çeşitli sektörlerde Güney Kore’nin teknolojilerini edinme çabalarını ve Güney Kore’nin ilgili suçlar için daha katı cezalar getirmesini takip ediyor.

İLGİLİ HABERLER