Teknoloji

Samsung yeni akıllı telefonlarının bazılarında MediaTek işlemci kullanabilir

mediatek-logo-060315

Uzun yıllardır gözde akıllı telefonları için hem kendi üretimi olan Exynos işlemcileri hem de Qualcomm’un üretimi olan işlemcileri kullanan Samsung, Galaxy S6 ve Galaxy S6 edge ile bu politikadan vazgeçmiş ve yeni amiral gemisi telefonlarında sadece kendi üretimi olan Exynos işlemcilere yer vermişti. Samsung ve Qualcomm ilişkisinde oluşan çatlağın büyüyüp büyümeyeceği belirsizliğini korusa da, Samsung’un bazı akıllı telefonları için Tayvanlı üretici MediaTek’in işlemcilerini kullanacağı iddiası, Samsung ve Qualcomm arasındaki ayrılığın biraz daha derinleşeceğini gösteriyor.

Qualcomm mobil işlemci pazarının zirvesinde yer alsa da, bu durum şirketin rakipsiz olduğu anlamına gelmiyor. Samsung’un yeni amiral gemisi telefonlarında kullandığı Exynos işlemcinin benchmark testlerinde elde ettiği sonuçlar göz doldururken, giriş seviyesi ve orta seviye cihazlar için Samsung gibi önemli bir üreticinin MediaTek ile işbirliğine gitme ihtimali Qualcomm için önemli bir iş hacmi kaybı tehlikesi doğuruyor.

Samsung ve MediaTek işbirliği konusunda iki taraftan da resmi bir açıklama gelmiş değil. Ancak MediaTek Genel Müdürü Zhu Shan-gzu’nun ağzından kaçırdığı sözler, taraflar arasındaki görüşmelerin olumulu geçtiği şeklinde yorumlandı. Zhu belli bir istikamette küçük küçük de olsa ilerleme sağlamayı başardıklarını belirtti.

Samsung’un akıllı telefonlarında MediaTek işlemci kullanma ihtimali olsa da, bu değişimin Galaxy S6’da olduğu kadar radikal bir etki yaratması olası gözükmüyor. Samsung’un MediaTek işlemcilerini Tizen işletim sistemli akıllı telefonlarında veya giriş seviyesi cihazlarında kullanması akla daha yatkın geliyor.

İLGİLİ HABERLER