İncelemelerManşetler

Samsung WB850F Smart Camera İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung dijital fotoğraf makineleri segmentinde genel kullanıcı kitlesinin hoşuna gidecek özellikleri bünyesinde toplayan modellerle rekabette öne çıkmaya çalışıyor. Şirketin geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de de piyasaya sürdüğü WB850F dahili Wi-Fi ve GPS gibi şirketin genellikle giriş seviyesi kullanıcılara özel olarak çıkardığı modellerde yer alan özellikleri bünyesinde barındırıyor. Bunu 21x optik zum ve 23 mm geniş açılı, 16.2 megapiksel BSI CMOS sensörlü lens, 3 inç’lik AMOLED ekran, Full HD video kayıt, manuel kontroller gibi özelliklerle destekliyor.

samsung-wb850f-inceleme-00003

Sürekli seyahat eden ve yanında kolay kullanımlı, aynı zamanda düzgün çekim yapabilen bir makine arayanlar için değerlendirmeye alınabilecek bir seçim gibi görünen Samsung WB850F Güney Koreli şirket tarafından “Smart Camera”, yani “akıllı fotoğraf makinesi” olarak lanse ediliyor. Tabii ki, bunda WB850F’in dahili Wi-Fi ve GPS gibi özelliklerinin sosyal ağ servisleri ve e-posta üzerinden içerik paylaşımıyla desteklenmesinin rolü büyük. Ayrıca WB850F’in barındırdığı kullanıcı arayüzü de bir akıllı telefonunki gibi rahatlıkla kontrol edilebiliyor. Yazının devamındaki incelememizde WB850F ile ilgili detayları bulacaksınız.

Galeri: Samsung WB850F
[nggallery id=1087]

Tasarım ve Donanım

109.5 x 62.2 x 24.9 mm.’lik boyutlara, pilsiz ve kartsız 232 gr. ağırlığa sahip olan Samsung WB850F bir ceket veya pantolon cebinde rahatlıkla taşınabilecek fiziksel yapıya sahip. Metal kasası ürünün sıradan ve bayağı görünüşlü bir ürün olmadığını açık şekilde belli ediyor. Makinenin rahat bir şekilde kavranmasını ve kullanılmasını sağlayan plastikten yapılmış kabzası farklı ve pürüzlü yüzeye sahip bir malzemeden üretilmiş. Bunun da ürüne ayrı bir hava katan, bunun yanı sıra cihazın parmaklar arasında kaymasını önleyen bir unsur olduğunu belirtelim. Görünüş itibariyle sağlam bir kasaya sahip olan bu model sık seyahat edenlerin ve dolaşırken elinden fotoğraf makinesini düşürmeyenler için rahatlıkla kullanabileceği bir seçenek olarak dikkat çekiyor.

samsung-wb850f-inceleme-00001

Samsung WB850F’in barındırdığı 21x gibi yeteri kadar yüksek optik zumlu lens 35 mm. eşdeğerli, 23-483 mm.’lik ultra geniş odak aralığına sahip. Optik görüntü dengeleme sistemine sahip olan bu lens 1/2.3 inç’lik, 16.8 megapiksel destekli CMOS sensör ile tamamlanıyor. Üründe herhangi bir şekilde optik veya elektronik vizörün bulunmaması dikkat çekici. Bu durumda çekim işlemlerinde görev cihazın arkasının büyük bir bölümünü kaplayan 3 inç’lik, 614 bin noktalı AMOLED ekrana düşüyor. Samsung’un AMOLED ekranlardaki ustalığına akıllı telefonlardan alışkınız. WB850F’teki AMOLED ekran da bizi şaşırtmıyor. Her açıdan iyi bir görüş sunan bu ekran özellikle kalabalık ortamlarda kollarınızı havaya kaldırıp yapacağınız çekimlerde çerçeveyi rahat bir şekilde görüp ayarlamanıza olanak sağlayacaktır. Ayrıca bu ekran güneş ışığı altında da rahat bir şekilde çekim yapmanıza izin veriyor. AMOLED ekran bu avantajları sunsa bile, ekranda oldukça canlı ve dinamik görülen çekimlere masaüstü bilgisayarınızın ekranında baktığınızda aynı havayı almanız mümkün olmayabilir. Burada her iki ekran arasındaki kalite farkı da ortaya çıkıyor. Bu arada ekranın dokunma desteği barındırmadığını, fiziksel kontroller yardımıyla kullanıldığını da hatırlatalım.

Samsung WB850F’nin ön bölümünün yarısını lens kaplıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bu lensin yanında yer alan plastik kabza sayesinde makine rahat ve düzgün şekilde kullanılıyor. Lensin sol üst köşesine otomatik odak kılavuz / zamanlayıcı çekim ışığı yerleştirilmiş. Bunun dışında ön tarafı cihazın özelliklerinin tanıtımını yapan çeşitli yazılar ve işaretler barındırıyor. Dahili flaş kullanılmadığı zamanlarda gizlenecek, ihtiyaç duyulduğu zaman ise tepeye yerleştirilen bir anahtar yardımıyla bulunduğu yerden çıkacak şekilde tasarlanmış. Siz anahtarı çektiğiniz zaman sol taraftaki yerinden anında çıkacaktır. Kapatmak için üstüne bastırmanız yeterli, kolaylıkla yuvasına geri oturacaktır.

samsung-wb850f-inceleme-00012

Üst bölümün ortasında sağ ve sol tarafa yanaşık şekilde birer adet mikrofon yerleştirilmiş. Sağdaki mikrofonun hemen gerisinde güç butonu yer alıyor. Bu tuşa hafif bir basışla lensin önden fırladığını ve tuşun etrafının mavi bir ışıkla aydınlatıldığını göreceksiniz. Arkada yer alan ekran ise yaklaşık iki saniye sonra aktif hâle geliyor. Sonuç olarak makinenin güç butonuna bastıktan üç saniye sonra çekim için her şey hazır hâle geliyor. Sağa doğru ilerlediğinizde, mikrofonun yanında deklanşör tuşunu görüyoruz. Bu tuşun etrafına zum ayarının yapılmasını sağlayan bir halka eklenmiş. Bu yapı sayesinde kullanıcının parmağını fazlaca oynatmasına gerek kalmadan önce zum ayarını yapıp hemen sonra da çekimini gerçekleştirmesi sağlanmış oluyor. Samsung’un yer verdiği Schneider Kreuznach lens aksamı maksimum açıdan telefotoya geçişi, yani sıfır zumdan maksimum zuma ilerleyişi yaklaşık 5 saniye gibi bir sürede tamamlıyor. Bu süre belki çok hızlı değil, ancak kareyi uygun bir şekilde ayarlamak için yeterli bir süre.

Üst bölümün en sağında çekim modu kadranı bulunuyor. Bu kadranın üzerinde SMART şeklinde ve diğerlerinden kolaylıkla ayırt edilmesi için yeşil renkle yazılmış bir mod var. Bu Akıllı Otomatik modu ayarladığınızda tüm ayarlar kamera tarafından ortamın ışık koşullarına ve nesneye olan uzaklığa göre otomatik olarak yapılıyor, size sadece deklanşör tuşuna basıp çekim yapmak kalıyor. Bunun dışında Program; diyafram, deklanşör öncelikli pozlama ve manuel pozlama; güzellik, gece, manzara, metin, gün batımı gibi sahne modları; manzara, 3D fotoğraf, bölmeli çekim gibi çekim modları da bu kadranın çevrilmesi suretiyle kullanılabiliyor. Video çekim modu da bu kadranın üzerinde. Samsung Wi-Fi ve GPS uygulamalarını açmak gibi görevleri de bu kadrana eklemiş.

samsung-wb850f-inceleme-00007

Yukarıda sözünü ettiğimiz 3 inç’lik AMOLED ekranın yanında da çeşitli kontroller mevcut. En üstte ortası kırmızı renkle işaretlenmiş hızlı video çekim tuşu yer alıyor. Bu tuşa basıp hemen video çekim moduna geçebilir, sonrasında da deklanşör tuşuna basarak anında çekim yapmaya başlayabilirsiniz. Hızlı video tuşunun etrafına film ilerletme özelliğinin ayarlanması için bir halka yerleştirilmiş. Program modu açıkken bu halkayı kullanarak nasıl çekim yapacağınızı belirleyebilirsiniz. Varsayılan ayar tahmin edeceğiniz üzere tek kare göre ayarlanmış; bunun yanı sıra 3fps, 5fps, 10fps çekim ayarları var ve her birinde en fazla sekiz adet fotoğraf çekiliyor. Ayrıca ön yakalama ve ayraç film ilerletme modları da mevcut.

Film ilerletme ve video kayıt grubunun altında menü ve Fn tuşları yan yana yerleştirilmiş. Menü tuşu anlayacağınız üzere makineyle ilgili tüm ayarlara ulaşmayı sağlıyor. Fn tuşuna basıldığında ise mod kadranı aracılığıyla seçilen moda özel seçenekler ekranda gösteriliyor. Akıllı Otomatik modundayken fazla bir seçenek yok, ne de olsa bütün ayarları WB850F otomatik olarak yapıyor. Ancak Program modunda Fn tuşuna basıldığında bir hayli fazla ayarın bulunduğu dikkate çarpıyor. Çözünürlük, ölçüm, beyaz dengesi, akıllı filtre ve bunun gibi ayarları burada yer alıyor.

samsung-wb850f-inceleme-00013

Menü ve Fn tuşlarının altında dört yönlü kontrol mekanizması yer alıyor. Bu mekanizmanın etrafı da bir döner halkayla çevrilmiş. Kullanıcı arayüzü içinde hareket etmek için tuşlara basmak yerine bu halkayı çevirmeniz yeterli. En ortasında OK tuşunu barındıran bu kontrol mekanizmasında aynı zamanda ekran, zamanlayıcı, GPS ve pusula gibi kontrol tuşları yer alıyor. Kontrol mekanizmasının hemen altında da oynatma ve silme tuşlarını görüyoruz.

WB850F’nin altında yer alan kapağı kaldırdığınızda pil ve bellek kartı yuvalarının yer aldığını görüyoruz. SD, SDHC ve SDXC bellek kartları yer alıyor. Cihazın yeniden şarj edilebilir piliyse 200 çekim için yeterli fırsatı sunuyor. Samsung WB850F’in sağ kenarında yer alan bir kapak arkasında microHDMI ve microUSB portları yer alıyor. Cihazın kutusundan çıkan microUSB kablosu yardımıyla bilgisayara içerik aktarımı sağlanabilir. Ayrıca şarj işlemi de microUSB portu üzerinden sağlanıyor. Yine cihazın kutusundan seyahat şarj adaptörü de çıkıyor. HDMI kablosunun kutuda yer almadığını, ayrıca temin etmeniz gerektiğini belirtelim.

Kullanıcı Arayüzü

Samsung WB850F Wi-Fi ve GPS gibi öne çıkan özelliklerinin kontrolü diğer işlevlerden ayrılmış. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu iki işleve Wi-Fi ve GPS mod kadranı üzerinden sağlanıyor. Video, fotoğraf, ses, görüntü ve diğer ayarlar için arka bölümde yer alan menü tuşu kullanılıyor. Dokunmatik ekran bulunmasa da kontrol halkası ve yön tuşları sayesinde menü elemanları arasında geçişler rahat bir şekilde sağlanıyor.

samsung-wb850f-inceleme-00016

Cihazın Wi-Fi ayarlarını yapmak için mod kadranını Wi-Fi ayarına getirmeniz gerekiyor. Bunu yaptığınızda karşınıza çıkacak menüde MobileLink, Remote ViewFinder, Sosyal Paylaşım, E-Posta, Cloud, Otomatik Yedekleme ve TV Bağlantısı gibi uygulamaları göreceksiniz. WB850F’yi bulunduğunuz ortamdaki Wi-Fi şebekesine bağlamak için Sosyal Paylaşım uygulaması altına girin ve burada yer alan Facebook, YouTube, Picasa veya Photobucket uygulamalarından bir tanesini seçin. Öncelikle seçtiğiniz ağ için kurulum yapmanız istenecek, bu arada herhangi bir Wi-Fi şebekesine de bağlanmanız sağlanacak. Wi-Fi bölümü altında yer alan diğer uygulamalar sayesinde çekilen fotoğrafları e-posta üzerinden de paylaşabilir, bulut sunucusuna yükleyebilir veya DLNA destekli başka cihazlarda oynatabilirsiniz. Ayrıca Remote ViewFinder özelliği sayesinde WB850F ile çekim için aynı ağ içindeki bir akıllı telefonu kullanabilirsiniz.

samsung-wb850f-inceleme-00014

GPS işlevlerinin kullanılması için harita verilerinin yüklenmesi gerekiyor. Cihazla birlikte gelen CD-ROM’da gerekli olan harita dosyaları yer alıyor. Gerekli kurulumları yaptıktan sonra çekilen fotoğrafları konumlarına göre listeleme imkanına sahip olacaksınız. Bu arada menü tuşuna bastığınızda GPS ile ilgili ek ayarları göreceksiniz. GPS gücü, sıfırlama, pusulanın kalibrasyonu gibi ayarlar buradan gerçekleştiriliyor.

Örnek Fotoğraflar

Samsung WB850F 16 megapiksele kadar farklı çözünürlüklerde fotoğrafları çekmeye olanak sağlıyor. Çözünürlüğün yanında görüntü oranı da seçilen çözünürlüğe göre farklılık gösteriyor. Samsung WB850F ile çektiğimiz test amaçlı fotoğraflarda renklerin doygun ve canlı, parlaklığın iyi seviyede olduğunu gözlemledik. En beğendiğimiz nokta ise süper zumunu kullanarak bulunduğumuz noktaya yeteri kadar uzak noktaların fotoğraflarını bile net bir şekilde çekebilmemiz oldu.

samsung-wb850f-fotograflar-00019

Samsung WB850F’in makro performansı ise vasatı pek fazla aşamıyor. Makine odaklama konusunda pek bir sınırlama koymuyor, bazı modellerde eğer obje tam olarak odaklanamıyorsa fotoğrafın çekilmesi mümkün olmuyor, ancak WB850F’te böyle bir kısıtlama yok. Sonuçta yakında çekmek istediğiniz objenin bulanık bir fotoğrafıyla karşılaşmanız mümkün olabiliyor. Flaş sayesinde karanlık ortamlarda gürültü seviyesi fazlasıyla düşük, tatmin edici fotoğraflar çekmek mümkün. Gece gerçekleştirdiğimiz ve flaş kullanmadığımız manzara çekimlerinde de memnun edici sonuçlar aldık. Özellikle gece çekimlerinde pozlamayı düşük tutmak oldukça yararlı olabiliyor.

Galeri: Samsung WB850F Örnek Fotoğraflar
[nggallery id=1088]

Samsung WB850F’in yaratıcı modları içinde işe yarayacak olan birkaç tane mod bulunuyor. Bunlarla çektiğiniz fotoğrafları daha etkileyici ve güzel kılmanız mümkün olabilir. Bu arada makinenin 2 megapiksel çözünürlükte ve 3DTV’lerde gösterilmeye elverişli şekilde üç boyutlu fotoğraflar çekebildiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Örnek Video

1080p Full HD video kayıt yeteneğine sahip olan Samsung WB850F video çekimi sırasında sürekli odaklama işlevinin kullanılmasına olanak sağlıyor. Ayrıca 21x optik zum özelliği video kaydı sırasında da kullanılabiliyor. Optik görüntü dengeleme özelliği sayesinde el titremelerinin yarattığı etkiyi belirli bir oranda azaltmak mümkün. Yüksek bir yakınlaştırma değerine sahip olan makinede bu ayrı bir önem kazanıyor.

Sonuç

Samsung WB850F kompakt dijital fotoğraf makineleri içerisinde 1000 TL civarında dolaşan fiyatıyla üst seviye olarak nitelendirilebilecek bir ürün. Öncelikle dahili Wi-Fi ve GPS desteği ürünü diğerlerinden ayrılıyor. Fotoğraf yazılımlarının giderek daha fazla kullanılması ve bu yazılımlar içinde fotoğrafları çekildikleri yerlere göre sınıflandırma özelliğinin bulunması makinelerde de GPS’i daha fazla aranan bir özellik hâline getiriyor. WB850F de bu özelliği hâlihazırda bulunduruyor. Wi-Fi bağlantısının bulunması da çekilen fotoğrafların sosyal ağlar veya e-posta üzerinden paylaşılması veya fotoğrafların bulut servislerinde yedeklenmesi konusunda bilgisayara olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Sadece bu iki unsurun bile bu ürünü ilgi çekici kıldığı kesin.

samsung-wb850f-inceleme-00002

Samsung WB850F fotoğraf ve video çekiminde sunduğu kalite açısından belki mükemmel değil, ancak bu ürünün hitap ettiği ana akım kullanıcı kitlesinin ihtiyaçlarını karşılayacak, onları memnun edecek seviyede kaliteyi sunmayı başarıyor. Akıllı Otomatik olarak adlandırılan otomatik modun varlığı sayesinde acemiler düzgün fotoğraflar çekebilirken, işten biraz anlayan kullanıcılar için de zengin ayar mekanizmaları sunuluyor. Yalnız bu manuel ayar mekanizmalarının hepsi ekran üzerinden kontrol ediliyor olmasa, yukarıda bahsettiğimiz ve navigasyona da olanak sağlayan, ekranın yanındaki dairesel kontrol mekanizması üzerine çeşitli manuel ayarlar atansa, o kontroller GPS ve pusula gibi özelliklere ayrılmasa daha iyi olabilirdi.

İLGİLİ HABERLER