Teknoloji

Samsung veliahtına 2,5 yıl hapis cezası

Samsung veliahtı şimdilik tutuklanmaktan kurtuldu

Samsung veliahtı Jay Y. Lee, rüşvet suçlaması nedeniyle 2,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Böylelikle bundan dört yıl önce başlayan mahkeme süreci tamamlanmış oldu. Lee, 2017’de beş yıl hapis cezasına çarptırılmış; ancak bundan bir yıl sonra kararın temyizde bozulması nedeniyle serbest kalmıştı. Temyiz kararını geri çeviren Güney Kore Yüksek Mahkemesi, 2019’un ağustos ayında davanın yeniden görülmesine hükmetmişti.

Lee, eski Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-Hye için yürütülen yolsuzluk soruşturmasının kapsamında tutuklanmıştı. Bu soruşturmada Park da 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Lee, kişisel servetini Park’ın Samsung’un çıkarlar alması için kullandığı gerekçesiyle suçlu bulunmuştu. Savcılar, Samsung’un hukukun üstünde olmadığını göstermek için Lee’ye 12 yıl hapis cezası çarptırılmasını istemişti.

Samsung veliahtı “yeni bir Samsung” sözü verdi

Davanın son duruşmasında uzun bir özür konuşması yapan Lee, “yeni bir Samsung” sözü verdi. Güney Koreli şirketin veliahtı mahkemenin işaret ettiği noktaları düzelteceklerini de belirtti. Lee, gücünü çocuklarına aktarmayacağını da belirtti.

Mahkeme kararını Samsung’u denetlemek üzere kurulan bağımsız bir uyumluluk komitesi tarafından sağlanan belgeler ışığında verdi. Ancak Lee’nin başındaki dertler de bitmemiş gibi görünüyor. Samsung veliahtı hisse manipülasyonu nedeniyle açılan davayla da uğraşmaya devam ediyor. Yine de, Lee’nin cezasını çektikten sonra Samsung’un başına geçmesi bekleniyor. Lee’nin babası Lee Kun-hee, geçtiğimiz yıl vefat etmişti.

İLGİLİ HABERLER