Teknoloji

Samsung ve Huawei patent savaşını bitirmek için uzlaştı

samsung vs huawei

Samsung ve Huawei uzun süredir devam eden patent savaşını bitirmek için anlaşmaya vardı. İki şirket, 40’tan fazla davada akıllı telefon patentleri nedeniyle karşı karşıya gelmişti. Uzlaşmanın koşulları henüz açıklanmasa da, taraflar tüm patent davalarını tek tek sonlandıracak genel bir anlaşmaya varmış gibi görünüyor. Bu anlaşma çerçevesinde tüm davaların zaman içinde düşürülmesi bekleniyor.

Akıllı telefon pazarında çeşitli değişimlerin yaşandığı bir dönemde iki şirketin aralarındaki patent davalarını bitirmek için anlaşması dikkat çekiyor. Önümüzdeki yıl itibarıyla 5G telefonların yaygınlaşması beklenirken, bazı markaların satışları şimdiden düşüyor. Bazı markalar da doygunluğa erişen pazarda tutunma konusunda sıkıntı yaşıyor. IDC’nin verilerine göre, 2019’un ilk çeyreğinde satışlarını bir önceki yıla kıyasla yüzde 50 oranında artıran Huawei bu trendin dışında kalıyor. Ancak aynı durumun Samsung için geçerli olduğunu söylemek pek mümkün değil. İki taraf arasında sonuçlanan davalarda da kaybeden tarafın Güney Koreli şirket olması, anlaşmayı Samsung’un penceresinden daha mantıklı hâle getiriyor.

Apple ve Qualcomm geçtiğimiz ay büyük hukuk savaşını uzlaşmayla sonlandırmıştı. Söz konusu uzlaşma anlaşmasında da 5G kilit bir rol oynamıştı. Qualcomm olmadan 5G’ye rakiplerine kıyasla daha geç geçme riskiyle karşı karşıya kalan Apple’ın bunun yerine uzlaşma yolunu seçtiğine inanılıyor.

Samsung ve Huawei arasındaki patent savaşı, 2016’da başlamıştı. Huawei o dönemde Samsung’u LTE patentlerini ihlâl ettiği gerekçesiyle mahkemeye vermişti. Şirket özellikle ana vatanı Çin’de açtığı davalarda Güney Koreli rakibine karşı üstünlük sağlamıştı.

İLGİLİ HABERLER