Teknoloji

Samsung üçüncü nesil 4 nm çip üretimine hazır

samsung oled

Samsung üçüncü nesil 4 nm çip üretiminin başlaması için yeşil ışık yaktı. Güney Kore kaynaklı haberlere göre, şirket üretim için gerekli miktarda yonga levhası teminini sağladı. Yeni nesil çiplerle güç tüketiminin ciddi anlamda aşağıya çekilmesi hedefleniyor.

Üretim sürecinin 2023’ün ilk yarısının sonu itibarıyla başlaması bekleniyor. Bu da en geç haziran ayı itibarıyla çarkların döneceği anlamına geliyor.

Samsung’un Hwaseong şehrinde bulunan yonga levhası üretim fabrikasındaki stokların yeterli seviyede olmaması nedeniyle 4 nm çip talebinde bulunan Qualcomm gibi pek çok şirket rotasını TSMC’ye çevirmişti. TSMC’nin stoklarında yüzde 70 ila 80 verimlilik oranında kullanılabilir levha bulunurken, Güney Koreli şirketin yüzde 60 seviyesine zorlukla ulaştığı söyleniyor. Bu nedenle de çip geliştiricilerinin TSMC’ye yöneldiği belirtiliyor.

Samsung’un yeni fabrikasıyla 4 nm çip üretim kapasitesi artacak

İleri çip üretim teknolojisinde sıradaki adımın 3 nm olduğu biliniyor. Apple’ın iPhone 15 Pro modellerinde 3 nm işlemcilere yer vermesine kesin gözüyle bakılıyor. Counterpoint’in araştırmasına göre, hâlihazırda akıllı telefonların büyük kısmında 4 ve 5 nm işlemciler bulunuyor.

Hem Samsung hem de TSMC, ABD’de çip üretim tesisleri inşa ediyor. 2024’te bu tesislerin faaliyete geçmesiyle birlikte 4 nm çip üretiminde kapasitenin ciddi anlamda artması hedefleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER