Manşetler

Samsung Türkiye’den sosyal medyada yayılan videolarla ilgili açıklama geldi

samsung ces 2023
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung-logo-mwc-2015

Son günlerde sosyal medyada dolaşan bazı videolarda Samsung mobil cihazlarının pillerinin ortam dinlemesine imkan sağlayacak düzenek barındırdığı iddia ediliyor. Halbuki durum iddia edildiği gibi değil, Samsung’un çoğu akıllı telefonunda NFC özelliği var ve NFC yongası da cihazın piline entegre edilmiş durumda. Aslında videoyu çekenlerin pilden çıkardıkları düzenek ortam dinlemesi amacıyla yerleştirilmiş bir düzenek değil, basit bir NFC anteni. Videoyu hazırlayanlar belki bilerek, belki de bilmeyerek telefonlarının NFC özelliğini kaldırmış oluyorlar.

Ne var ki, bu videolar sosyal medya kullanıcıları tarafından o kadar çok paylaşılmaya başladı ki, Samsung Türkiye de Facebook hesabı üzerinden bir açıklama yapmak zorunda kaldı.

Samsung’un mesajında NFC antenini cihazdan sökmeye yönelik, cihazın piline veya diğer aksamlarına bir müdahalede bulunulması durumunda, pilin ve telefonun garanti kapsamı dışında kalabileceği; ayrıca NFC ile ilgili fonksiyonlarının çalışmamasına da neden olabileceği belirtiliyor. Bu tür uygulamalardan uzak durulması tavsiye ediliyor.

Samsung’un açıklamasının tam metnini aşağıda bulabilirsiniz:

Sosyal medyada bir kullanıcımızın paylaştığı videoda görülen, Samsung mobil cihazının pilinin üzerinden sökülen parça “NFC anteni”dir. NFC (Near Field Communication) yakın alan iletişimi için kullanılan bir haberleşme teknolojisidir. Tüm dünyada giderek yaygınlaşan NFC teknolojisinin hiçbir şekilde takip ve/veya dinleme benzeri bir amaçla kullanılması/kullanılabilmesi mümkün değildir.

NFC özelliğini destekleyen cihazlarda “NFC anteni”, genellikle telefonun arka kısmına yakın, cihazın diğer cihazlarla kısa mesafede haberleşmesini mümkün kılacak/kolaylaştıracak şekilde, batarya veya arka kapak iç yüzeyine gömülü olarak yerleştirilmektedir. Bu durum, NFC’yi destekleyen cihazınızın kullanım kılavuzunda da belirtilmektedir. Özelliğin kullanılabilmesi için telefonun bağlantı ayarları menüsünden NFC başlığının aktive edilmesi gerekir, aktive edilmezse özellik kullanılamaz.

NFC teknolojisi, bu özelliği destekleyen cihazların birbirine 10 cm veya altı bir mesafede, âdeta dokunacak kadar yaklaştıkları zaman etkin olmakta; cihazların birbiriyle konuşabilmeleri ancak bu şartlar altında sağlanmaktadır.

“NFC anteni”ni cihazınızdan sökmeye yönelik, cihazın piline veya diğer aksamlarına bir müdahalede bulunmanız, pilinizi ve telefonunuzu garanti kapsamı dışında bırakabilir; ayrıca NFC ile ilgili fonksiyonlarının çalışmamasına da neden olabilir. Bu yüzden kullanıcılarımıza bu tür uygulamaları tavsiye etmiyoruz.

İLGİLİ HABERLER