Teknoloji

Samsung Tizen tabanlı ilk akıllı telefonunu 2013’te çıkarabilir

Dünya 2013 yılında yepyeni bir mobil işletim sistemiyle tanışacak. Açık kaynak kodlu mobil işletim sistemi Tizen başta Samsung olmak üzere Intel, DoCoMo, Vodafone ve diğer iş ortaklarının desteğiyle gelişmeye edevam ediyor. Japonya’nın Daily Yomiuri yayın organına göre Samsung’un Tizen çalışmaları yeni yılla birlikte ciddi bir boyut kazanacak. Gazenin Japonyalı DoCoMo’ya dayandırarak verdiği bilgilere göre, mobil operatör Samsung ve mobil sektörün diğer oyuncularıyla bu platformda çalışan bir telefon çıkarmak için çalışıyor. Haberde ne telefonun çıkacağı tarih ne de taşıyacağı teknik özellikler hakkında bilgi verilmiyor.

Samsung’un gelecek yıl beklenen Tizen telefonu muhtemelen Japonya ve dünyanın geri kalan bölgelerinde aynı anda çıkacaktır. Yaklaşık bir buçuk ay sonra gerçekleşecek olan Mobil Dünya Kongresi muhtemel bir lansman için uygun bir yer olarak dikkat çekiyor. Yepyeni mobil cihazların tanıtıldığı bu etkinlikte Tizen gibi yeni bir platformun tanıtımının yapılması beklenebilir. Bu yılın fuarında Galaxy S III’ü pas geçen ve bu telefonu mayıs ayında ayrı bir etkinlikle tanıtan Samsung benzeri bir tutumu 2013’ün fuarında da gösterebilir. Beklenen Galaxy S IV cihazının boşluğu da tanıtılacak yepyeni bir Tizen telefonuyla doldurulabilir.

Android’e büyük yatırımlar yapan bir şirketin aynı anda Tizen oluşumuna da katkıda bulunması sürpriz olmuştu. Ne var ki, aynı zamanda Windows Phone cihazları da çıkaran Samsung’un Tizen’e de yatırım yaparak elindeki seçenekleri geniş tuttuğu söylenebilir. Google’ın Motorola Mobility şirketini satın alması ve Nexus cihazlarıyla Android ekosisteminde kendi donanım serisini oluşturmasının Android iş ortakları arasında rahatsızlık yarattığı sürekli dile getirilen bir durum. Her ne kadar Samsung Google’ın Nexus cihazlarının üretimi konusunda başvurduğu önemli bir ortak olsa da, muhtemelen Google’ın Motorola Mobility ile donanım konusunda daha fazla bütünlük kurması ihtimali Samsung’u da endişelendiriyordu. İşte bu noktada Samsung, Tizen gibi Android ile aynı doğaya sahip olan bir alternatif geliştirerek elini güçlendirmeye çalışıyor.

Android her ne kadar açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olarak nitelendirilse de, Google’ın bu platforma yönelik kontrolü ve kısıtlamaları bu nitelendirmenin doğruluğu konusunda tartışmalara neden oluyor. Tizen’in ise buna karşılık tamamen açık bir platform olacağı belirtiliyor. Ancak bu platformla ilgili olarak da Samsung’un kontrol mekanizmasının yoğunluğu noktasında çeşitli şikayetler dillendiriliyor.

Açık kaynak kodlu olan ve açık standartlara bağlı olarak gelişen Tizen sadece akıllı telefonlarla kısıtlı bir platform değil. HTML tabanlı uygulamaları temel alan bu platform tablet, akıllı telefon ve akla gelebilecek diğer tüketici elektroniği cihazlarında da karşımıza çıkabilir.

İlgili >> TNW, Daily Yomiuri

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER