Teknoloji

Samsung Tizen işletim sistemini tüm cihazlarında kullanabilir

samsung tizenGoogle’ın mobil işletim sistemi Android, Samsung’a mobil cihaz pazarında aradığı şöhreti ve geliri getirmişti. Yine de, Güney Koreli şirket Google’a olan bağımlığını azaltmanın yollarını arıyor. Samsung’un kendi geliştirdiği işletim sistemi Tizen’i Google bağımlılığından kurtulmak için bir tür “çıkış bileti” olarak gördüğü uzun süredir konuşuluyor.

Bu iddia, ismini vermeyen bir Samsung yöneticisi tarafından da doğrulandı. Söz konusu yönetici, Samsung’un akıllı telefonları da dahil tüm cihazlarında Tizen işletim sistemini tercih edebileceğini belirtti. Güney Koreli şirketin tam kontrol konusundaki isteği anlaşılır olsa da, bu dönüşüm büyük riskler barındırıyor.

Samsung Tizen işletim sistemini hali hazırda bazı cihazlarında kullanıyor. Ancak bu cihazlar, genellikle akıllı TV veya akıllı saat gibi düşük hacimli kategorilerde kullanıcılarla buluşuyor. Şirketin birkaç tane Tizen işletim sistemli telefonu bulunsa da, bugüne kadar Tizen işletim sistemli bir tablet gün yüzüne çıkmış değil. Kullanıcı arayüzü ve işlevsellik bakımından oturmuş bir kullanıcı beklentisinin olmaması, mevcuttan farklı uygulamalar için kapıyı açık bırakıyor.

Akıllı telefon ve tabletler hikayenin başka bir boyutunu temsil ediyor. iOS, Android ve Windows dışındaki işletim sistemleri için akıllı telefon ve tabletler henüz fazla keşfedilmemiş kategoriler olarak değerlendiriliyor. Samsung halihazırda Hindistan’da piyasaya sürdüğü Samsung Z akıllı telefonlarıyla Tizen’i test etmişti. Samsung Z, Hindistan pazarında dikkate değer bir başarı kazansa da, bu başarının küresel pazarda da geçerli olacağına dair bir garanti bulunmuyor. Tizen’i sadece belli pazarlarda kapalı tutmanın arananı vermeyeceğinin bilincinde gözüken Samsung’un farklı bir yaklaşım izleyeceği görülüyor.

Ancak bu noktada Tizen’in de bir turbülans içinde olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Önemli üyelerini kaybeden Tizen Alliance’ta ağır top olarak geriye sadece Samsung ve LG kalmış durumda. Yine de, mevcut durum Samsung’a Tizen pazarında hakim oyuncu olma konusunda avantaj sağlıyor. Akıllı telefonlar için Tizen’e geçiş yapmak, Samsung’u BlackBerry ve Microsoft’un canhıraş biçimde çözmeye çalıştığı sorunlarla karşı karşıya bırakabilir.

“Kendi ekosisteminiz yoksa geleceğiniz de olmaz.” diyen Samsung yöneticisi, şirketini en büyük rakibi Apple ile karşılaştırdı. Ancak bu noktada Apple’ın akıllı telefon pazarı henüz gelişmeden işin içine girdiğini ve pazar büyüyene kadar sağlam bir geliştirici ekosistemi oluşturduğunu unutmamak gerekiyor. Bu riskli sızıntının gerçekliği ise zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER