Teknoloji

Samsung Tizen 4.0 ve Tizen RT ile Nesnelerin İnternetinde liderliği hedefliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung tizen

Samsung mobil cihazları ve akıllı eşyaları için birden fazla işletim sistemi kullanıyor. Bunlardan bir tanesi, herkes tarafınan bilinen Android. Diğeriyse Linux tabanlı bir işletim sistemi olan, Samsung’un kendi bünyesinde geliştirme çalışmalarını yürüttüğü Tizen. Samsung Tizen işletim sistemiyle çalışan cihazların sayısını daha da artırmayı planlıyor. Güney Koreli şirket açık kaynak tabanlı işletim sistemini daha geniş yelpazede cihazda sunmayı hedefliyor. Şirket bu hedefini gerçekleştirmek için yeni Tizen OS 4.0 işletim sistemi ve Nesnelerin İnterneti cihazlarına özel Tizen Real Time (RT) bileşenine güveniyor. Bu ikili San Francisco’da düzenlenen Tizen Geliştiricileri Konferansı (TDC) etkinliğinde duyuruldu.

Samsung Electronics’in Görsel Ekran İşlerinden Sorumlu İdari Başkan Yardımcısı ve Tizen Teknik Yönetim Grubu’nun başkanı Hyogun Lee, Tizen’in dünyanın en başarılı Linux tabanlı gömülü işletim sistemi olarak kendisini kanıtladığını kaydetti. Tizen’in büyümesi Smart TV veya akıllı buzdolabı gibi internete bağlı ev eşyalarının artan popülaritesiyle birlikte büyüyor. Şirket, Nesnelerin İnterneti (IoT) dünyasında mevcut olan varlığını daha da artırmanın zamanının geldiğini düşünüyor.

Hyogun Lee

Bu nedenle Tizen 4.0’daki önemli değişiklikler, platformda IoT geliştiricileri için yapılan, onların hızlı şekilde üretmelerine ve çeşitli uygulamaları ticari ortama aktarmalarına yardımcı olacak optimizasyonlar oldu. Samsung, Tizen 4.0’ın parçalara ayrılabilen işlevsel modüller sayesinde çeşitli cihazların karakteristik özelliklerine uygun olarak ayarlanabilecek geliştirme ortamı sağlayacağını söylüyor. IoT’nin temelde yer almasının yanı sıra, Samsung Microsoft ile işbirliğine giderek .NET ve Xamarin çerçevesini açık kaynak tabanlı ekosistemine ekliyor, böylelikle .NET geliştiricilerini de Tizen 4.0 ile kendi tarafına çekmeyi istiyor. Tizen açık kaynak projesi olduğu için, Samsung dışındaki diğer üreticiler de gelişmelerden yararlanabilecek.

IoT segmenti için en önemli platform genişletmelerinden bir tanesi de Tizen RT OS modülü oluyor. Bu, hem TV ve mobil cihaz gibi üst sınıf bağlı cihazlarda hem de termostat, baskül, ampül ve bunun gibi daha basit seviyedeki IoT eşyalarında kullanılabilecek. Tizen tabanlı IoT cihazlarının oluşturduğu ekosistemi genişletmek için Samsung, yonga üreticileriyle de yakın ilişki içinde olmayı hedefliyor. Şirket, Çin’deki önde gelen yongaset üreticileri ARTIK ve Broadlink ile işbirliği dahilinde Tizen RT tabanlı yongasetler geliştirmeyi hedefliyor. Güney Koreli akıllı ev cihazları üreticisi Commax ve ABD’nin konum tabanlı servis sağlayıcısı Glympse de Samsung’a Tizen tabanlı cihazların üretilmesinde ortak olacaklar.

TDC’de Samsung, ARTIK 053 olarak adlandırdığı ilk Tizen RT yongasetinin de tanıtımını gerçekleştirdi. Resmi bilgilere göre bu, entegre gerçek zamanlı işleme yeteneklerine sahip, hafif ve makul maliyetli bir IoT yongaseti olacak. Bu yongaset ev eşyaları, tıbbi cihazlar ve endüstriyel otomasyon gibi, yüksek performanslı ve artırılmış güvenlikli gelecek nesil Tizen ürünlerinde yer alacak.


Tizen 4.0 ve Tizen RT ile ilgili haberler tam da Samsung’un Tizen tabanlı yeni akıllı telefonu Z4‘ü göstermesinin ve aynı zamanda Linux tabanlı işletim sisteminin bazı özelliklerinden bahsetmesinin ardından geldi. Tüm bunlar, her ne kadar Samsung amiral gemisi mobil cihazları için Google’ın Android’ini kullansa, Tizen platformunun kısa vadede şirket içinde önemini korumaya devam ettiğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER