Teknoloji

Samsung tasarımcısı Galaxy S için yaptıkları fazla mesaileri hatırlattı, iPhone’u kopyalamadıklarını söyledi

Apple ile Samsung arasında ABD’de sürmekte olan davanın dün gerçekleştirilen duruşmasında Samsung ikon tasarımcısı tanık sandalyesine oturdu ve şirketinin Apple tasarımlarını kopyalamadığını kendinden emin bir dille belirtti. Bir tecüman yardımıyla ifade veren Jeeyeun Wang adlı tasarımcı Samsung’un kablosuz tasarım ekibinde kıdemli tasarımcı olduğunu, Apple’ın iPhone’dan kopyalandığını iddia ettiği yeşil renkli telefon ikonunun kişisel seçimi niteliğini taşıdığını dile getirdi.

Wang, Samsung tasarımcılarının Apple tasarımcıları kadar sıkı çalıştığını, Galaxy S  için çalıştığı üç aylık zaman zarfı boyunca her gece sadece iki veya üç saatlik uykuyla idare etti. O zamanlar daha yeni doğum yaptığını da sözlerine ekleyen Wang, işi nedeniyle bebeğiyle bile düzgün ilgilenemediğini, hatırladığı kadarıyla emzirmeyi de bırakmak zorunda kaldığını kaydetti.

Wang ikon tasarımıyla ilgili olarak, kendi tasarımlarını oluştururken Apple’ın çalışmalarına hiç bakmadığını birkaç kez dile getirdi. Ayrıca Samsung’un üzerinde karar kıldığı yeşil renkli telefon ikonundan önce başka seçenekleri de denediğini kaydetti. Birkaç farklı ikon denediklerini kaydeden Wang bunların bazılarının doğrudan üstteki yöneticilerden geldiğini kaydetti. Örnek olarak antenli cep telefonu barındıran bir ikonu düşündüklerini, ayrıca akıllı telefon benzeri bir ikon barındıran tasarımı da düşündüklerini dile getirdi. Ancak Wang’e göre, kullanıcıların bu ikonları oyun veya hesap makinesi ikonlarıyla karıştırmasının muhtemel olduğu düşünüldü ve son olarak belirlenen telefon ikonu bir gereklilikten dolayı seçildi, ortada kötü niyetli bir kopyalama durumu yoktu.

Çapraz sorgulama sırasında ise Wang’e Samsung cihazlarında yer alan ikonların çeşitli iPhone’un ikonlarıyla yan yana karşılaştırmaların yapıldığı bazı Samsung dokümanları gösterildi. Apple’ın avukatları Wang’i bu dokümanlarla ilişkilendirmeye çalıştı, adının bazılarında sorumlu kimse olarak yer aldığını işaret etti. Samsung avukatı John Quinn sıra kendisine geldiğinde Wang’in adının bu dokümanlarda bulunmasıyla ilgili olarak, O’nun mahkemeyle bağlantılı dokümanların hazırlanmasına yardımda bulunduğunu dile getirdi. Wang’e GT-i9000’in ikonlarının iPhone’unkilerle karşılaştırıldığı başka bir Samsung dokümanı gösterilmesinden ve Samsung’un benzer bir yön izlediğinin iddia edilmesinin ardından, Samsung’un avukatı Quinn Wang’e Samsung’un ikon tasarımından son sözü kimin söylediğini sordu. Wang  kendisinin de bir üyesi olduğu tasarım ekibinin karar organı olduğu şeklinde cevap verdi. Karşılaştırma dokümanlarını hazırlayanların seçimini yapan grubun ise kendileri adına karar veremeyeceğini de vurguladı.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER