Teknoloji

Samsung SmartThings platformunda Matter cihazlarını test etmeye başlıyor

samsung matter

Matter yavaş yavaş hızlanıyor. Samsung, SmartThings akıllı ev platformu için Eve Systems ve Aqara gibi şirketlerin Matter uyumlu cihazlarını test etmeye başlamalarını sağlayan bir Ortak Erken Erişim Programı duyurdu.

Burada dikkat çekici olan şey; ışıklar, kapı kilitleri ve sensörler gibi Matter akıllı ev cihazlarının test edilmekte olduğu anlamına geliyor. Matter’ın arkasındaki kuruluş olan Connectivity Standards Alliance (CSA), yani Bağlantı Standartları İttifakı, testinden geçen çeşitli cihazlar olduğunu zaten söylemiş olsa da, bunların ne ve hangi şirketlere ait olduğunu açıklamadı.

Samsung SmartThings; Aeotec, Aqara, Eve Systems, Leedarson, Nanoleaf, Netatmo, Sengled, Wemo, WiZ ve Yale ile çalıştığını duyurdu. Bu şirketler, aralarında ampuller, ışık anahtarları, temas ve hareket sensörleri ve kapı kilitlerinin de olduğu çeşitli akıllı aksesuarlar üretiyor. Bu nedenle, Matter destekli ürünler bu sonbaharda piyasaya çıktığında hangi cihazların ilk günden itibaren kullanıma hazır olacağı konusunda artık daha net bir tablo önümüzde duruyor.

Matter, bağlı cihazları birlikte daha iyi çalışabilir, esnek ve özel hâle getirmeyi vadeden yeni bir akıllı ev standardıdır. Apple, Google ve Amazon ile birlikte Samsung, standardın kurucu üyesidir. Matter’ın önemli bir öğesi, her Matter cihazının SmartThings, Amazon Alexa, Apple HomeKit veya Google Home gibi bir veya daha fazla akıllı ev platformuna bağlanmasına ve bu platform tarafından kontrol edilmesine olanak tanıyan bir özellik olan Multi-Admin, yani Çoklu Yönetici kontrolüdür. Bu nedenle, Matter destekli ürünler piyasaya çıktığında, üreticilerin cihazlarının tüm bu platformlarla çalıştığını bilmeleri önemlidir.

Samsung, bu yeni test programının üreticilere cihazlarını ve Matter birlikte çalışabilirliğini, Samsung’un SmartThings merkezi özellikli cihazlarıyla ve SmartThings uygulaması aracılığıyla test etme fırsatı verdiğini söylüyor. Buna Samsung’un Galaxy cihazları ve yeni Samsung TV’leri ve Samsung Family Hub buzdolapları da dahildir. Samsung, bu cihazların yerleşik SmartThings merkezi işlevine sahip olacağını ve standart kullanıma sunulduğunda Matter kontrolörleri olmak için gerekli güncellemeleri alacağını daha önce duyurmuştu.

Samsung’un yeni programı, Matter logosunu kullanmak ve diğer Matter cihazlarıyla birlikte çalışabilir olduklarını kanıtlamak için test cihazlarının geçmesi gereken tek test olan CSA aracılığıyla verilen resmi Matter sertifikasının bir tamamlayıcısıdır, onun yerine geçmez.

Bununla birlikte, Matter’ın çıkışı ertelendiği için Samsung’un bu hareketi kısmen de olsa gelişim ivmesini korumaya yönelik görünüyor. Başlangıçta standardın önümüzdeki ay piyasaya sürülmesi planlanıyordu.

Erken erişim programındaki “seçilmiş şirketlerin” birçoğu SmartThings’e zaten bağlanabiliyor olsa da, ne Eve ne de Aqara daha önce platformla resmi uyumluluğa sahipti. Bu, Matter’ın vadettiğini yerine getirme yolunda olduğunun bir başka göstergesidir. Böylelikle yeni akıllı ampulünüzün Alexa, HomeKit veya SmartThings ile çalışıp çalışmadığı sorusunu bir daha asla sormayacaksınız.

İLGİLİ HABERLER