Teknoloji

Samsung rüşvet skandalının ardından bağış politikasında değişikliğe gidiyor

samsung ces 2023

samsung rusvetSamsung için son altı aylık dönemin oldukça hareketli geçtiği söylenebilir. Geçtiğimiz eylül ayında Galaxy Note 7’nin ilk kez geri çağırılmasıyla başlayan süreç, son haftalarda şirketin en üst düzey yöneticilerinin karıştığı rüşvet soruşturmasıyla devam ediyor. Samsung rüşvet soruşturması konusunda sessizliğini korusa da, gelecekte yine benzer durumlara düşmesini engellemek adına çeşitli adımlar da atıyor.

Güney Koreli şirket, bundan böyle 1 milyar won (3.1 milyon TL) ve daha yüksek bağışları yönetim kurulunun onayıyla gerçekleştirecek. Yapılan ödemeler, Güney Kore’nin resmi kurumlarıyla da paylaşılacak. Daha öncesinde sadece 680 milyar won (2.1 milyar TL) üzerindeki bağışlar için yönetim kurulunun onayına ihtiyaç duyuluyordu.

Samsung’dan yapılan açıklamada, yapılan değişikliklerin bağış yönetimine şeffaflık getireceği ve fon yönetimini mevzuata daha uygun bir şekle sokacağı belirtildi. Şirket, söz konusu değişikliklerle dışarıya yapacağı ödemelerde daha hesap verebilir bir yapıya bürünüyor.

Samsung, söz konusu değişikliklere başkan yardımcısı ve şirketin veliahtı Lee Jae-yong’un rüşvet suçlamasıyla tutuklanmasının ardından karar vermişti. Lee, Güney Kore’nin görevden alınan devlet başkanı Park Geun-hye’ye 2015’te 38 milyon dolar rüşvet vermekle suçlanmıştı.

Samsung rüşvet suçlamasıyla daha önce de karşı karşıya kalmıştı

Güney Koreli şirket için rüşvet suçlamaları yeni değil. 2008’de Samsung’un o dönemki başkanı Lee Kun-hee, savcılara ve politikacılara 200 milyar won (720 milyar TL) rüşvet vermekle suçlanmıştı. Lee, 7 yıl hapis ve 350 milyar won (1.1 milyar TL) para cezası talebine rağmen sadece 110 milyar won (350 milyon TL) ceza ödeyerek işten sıyrılmıştı.

İLGİLİ HABERLER