Teknoloji

Patent trolü Rembrandt IP Samsung’la olan davasını kazandı

samsung chatgpt

samsung-logo-280514

Teknoloji dünyasında sıklıkla karşılaşılan patent davaları kimi zaman ”patent trolü” olarak tanımlanan şirketlerin lehine sonuçlanabiliyor. Piyasadaki en başarılı ve en eski patent trollerinden biri olan Rembrandt IP, Samsung’un Bluetooth özellikli cihazlarıyla kendisine ait patentleri ihlâl ettiği gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme Rembrandt IP’yi talebinde haklı buldu ve Samsung’un tazminat ödemesine karar verdi.

Günümüzde neredeyse tüm cihazlarda Bluetooth teknolojisinin bulunduğu göz önüne alınca mahkeme kararı, Rembrandt IP’ye diğer teknoloji şirketlerini de dava etmesi için büyük bir koz veriyor. Rembrandt, Bluetooth teknolojisiyle ilgili söz konusu patentin sahibi Gordon Bremer ile birlikte hareket ediyor.

Mahkeme Samsung’un Rembrandt IP’ye 15.7 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. Bu bedelin yüzde 2.5’lik kısmı Bremer’a ödenecek. Davanın özünü oluşturan ve Bremer’a ait olan iki Bluetooth patentinin geçmişi ise 1994 yılına kadar uzanıyor.

Dosyada tek davacı olarak Samsung gözükse de, mahkeme belgelerinde BlackBerry’nin de adı geçiyor. Dolayısıyla Rembrandt IP’nin bir sonraki hedefinin BlackBerry olması öngörülüyor. 2004’ten bu yana Rembrandt IP’ye danışmanlık veren Bremer’ın elinde 100’den fazla patent bulunuyor. Rembrandt IP büyük şirketlere dava açmak için gerekli yasal kuvveti sağlarken, Bremer da dava sonucunda tazminattan yüzde 2.5 oranında komisyon alıyor.

İLGİLİ HABERLER