Teknoloji

Samsung TV pazarında dengeleri değiştirmek için çalışıyor

samsung 8k qled tv 5g display

Samsung, mobil cihaz ekranlarında OLED teknolojisinin kullanımında en iyi deneyimi sunan şirket konumunda. Apple bile iPhone’larında kullandığı OLED ekranları Samsung’dan alıyor. Ancak söz konusu TV’ler olduğunda üstünlük bir diğer Güney Koreli olan LG’ye geçiyor. Samsung, QLED olarak andığı Quantum Dot LED teknolojisinde yapacağı yeniliklerle bu durumu değiştirmeyi hedefliyor.

İlerlemeden önce OLED TV pazarındaki mevcut duruma biraz daha değinmekte fayda var. LG’nin OLED TV’leri, her pikselin kendisini aydınlatması sayesinde ışığı daha doğru ve kesin şekilde kontrol edebilmesiyle görenleri etkiliyor. Samsung’un “QLED” markasıyla sunduğu Quantum Dot LED teknolojisinde ise hâlâ bir filtrenin arkasına LED arka aydınlatmalar koyuluyor.

TV pazarındaki durumu değiştirmek isteyen Samsung, geçtiğimiz ay önemli bir yatırımın duyurusunu yapmıştı. Şirket; kendisini aydınlatma özelliğine sahip pikseller barındıran, gerçek QLED TV’lerin üretilebildiği bir fabrikayı 2025 itibarıyla faaliyete geçirmeyi hedefliyor. Samsung bu doğrultuda 11 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor.

Samsung, 2010’lu yıllarda da söz konusu teknolojiye sahip televizyonlar üretmeyi denemiş ve hatta bazı modelleri kullanıcılarla buluşturmuştu. Ancak şirket bir süre sonra görülen sorunlar nedeniyle söz konusu TV’lerin kullanım ömrünün uzun olamayacağı nedeniyle bu planından vazgeçmişti.

Samsung QLED teknolojisinin ömrünü uzatacak

Ancak Samsung bünyesinde görev yapan araştırmacılar, Dr. Eunjoo Jang ve Dr. Yu-Ho Won, bu soruna bir çözüm bulmuş gibi görünüyor. İkilinin Nature’da yayınlanan makalesinde toksik kadmiyum yerine indiyum fosfatın kullanıldığı yeni bir Quantum Dot LED teknolojisinden bahsediliyor. “QD-OLED” olarak da anılan bu teknoloji, televizyonların yaşam süresini milyonlarca saate çıkarmayı vadediyor. Bu televizyonlarda kullanılacak gelişmiş kabuk tasarımlarının da oksitlenmeyi ve enerji sızıntılarını engelleyerek verimliliğin artırılabileceği belirtiliyor.

Samsung QLED teknolojisinde yapacağı değişiklikler ve gerçekleştireceği yatırımlarla LG’nin TV pazarındaki konumuna meydan okumaya kararlı gibi görünüyor. Bu meydan okumanın nasıl sonuçlanacağını görmek içinse Samsung’un yeni TV’lerini beklemek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER