Teknoloji

Samsung Onyx 4K sinema ekranlarıyla projeksiyon sistemlere meydan okuyor

samsung cinema screenSamsung Onyx adını taşıyan, 4K LED sinema ekranlarının duyurusunu gerçekleştirdi. Samsung, “akik” anlamına gelen “Onyx” ibaresiyle saf siyah renk üretme yeteneğine ve resim kalitesine vurgu yapıyor.

Şu anda dünya çapında altı adet bulunan bu 10 metrelik ekranlar  4096 x 2160 piksel çözünürlükle standart 2K projeksiyona göre daha zengin ve keskin görüntüler sunuyor. Bu ekranlar 2K, 4K, 3D ve HDR kalitesindeki görüntüleri gösterebiliyor. Samsung geçen hafta ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Los Angeles şehrinin yakınlarında bulunan Pacific Sinemaları’nda Onyx’in bu ülkedeki ilk gösterimini gerçekleştirmişti.

Ekran çoğu sinemada yer alan 14 metreye 20 metrelik projeksiyon ekranlara göre daha küçük boyutlarda. Ancak Onyx LED ekran projeksiyon teknolojisini temel almamasıyla diğerlerinden ayrılıyor. Bu büyük boyutlu 4K TV ekranı sinemanın duvarına yerleştiriliyor. Samsung, sinema salonlarıyla birlikte çalışarak koltuk düzenini ayarladığını ve özelleştirilmiş JBL ses sistemiyle görüşü ve ses kalitesini en yüksek seviyeye çıkardığını da belirtiyor. Projeksiyonun aksine, bu ekran az ışık geldiğinde de iyi şekilde çalışabiliyor. Samsung, böylelikle ekranın yemekli sinema salonlarına ve hatta e-spor ya da diğer oyun etkinliklerine de girmesini umuyor. Bu gibi tamamen karanlık olmayan ortamlarda bile izleyiciler seyir zevkini yaşayabilecekler.

Samsung, bu yeni ekranların yurt dışında, sinema salonu sahiplerinin istek ve ihtiyaçlarına göre 500 bin ila 800 bin dolar arasında maliyetinin olduğunu söylüyor. Bunun, standart projeksiyon sisteminin fiyatına göre iki ya da üç kat daha fazla olduğuna dikkat çekiliyor. Samsung Güney Kore’de iki, İsviçre’de bir ve Çin’de iki adet sinema salonuna bu ekranlardan yerleştirdi. Yaz sonuna kadar dünya çapında 10 adet sisteme ulaşılması, yurt dışında da bu sayının 30’a çıkması bekleniyor. Ayrıca Samsung, bu yılın sonlarına kadar 14 metrelik 4K LED ekranı da çıkarmayı planlıyor. Böylelikle Onyx serisi geleneksel lazer projeksiyon sistemleriyle daha iyi rekabet şansını bulacaktır.

İLGİLİ HABERLER