Teknoloji

Samsung’un yeni QLED Odyssey oyun monitörü ile 2000 nit seviyesinde parlaklık

samsung odyssey g9 qled

Odyssey G9 oyun monitörü, şu anda piyasadaki en büyük ve sürükleyici monitörler arasında yer alıyor. Şimdi Samsung, bu paneli iki kat daha parlak hâle getirmek için güncelliyor. 49 inçlik ekran iki QHD monitörün yan yana getirilmesine eşdeğer olan, DQHD adı verilen uzun ve çok geniş QHD çözünürlüğe sahip. 2021 için yenilik ise Samsung Odyssey Neo G9 49 inç modelinde 2000 nit en yüksek parlaklık desteği ile çok daha parlak bir ekranın sunulması oluyor.

Oyuncular için HDR2000 özellikli Odyssey Neo G9, daha fazla kontrast göreceğiniz anlamına geliyor. Bu, arka planda saklanan düşmanlar gibi, oyununuzdaki bir sahnenin karanlık gölgelerindeki veya parlak alanlarındaki şeyleri tanımlamanıza imkan sağlayacak. Gölgelerde ve vurgularda daha fazla ayrıntı göreceksiniz.

Karşılaştıracak olursak, hem Apple’ın yeni ekran teknolojisine sahip olan 2021 model 12,9 inç iPad Pro M1‘i hem de şirketin profesyonel sınıf Pro Display XDR monitörü 1600 nit’lik en yüksek parlaklık derecesine sahiptir. Ancak tipik parlaklık 420 nit olarak ayarlanmıştır.

samsung odyssey g9 qled

Samsung, Odyssey Neo G9’da HDR2000 parlaklık derecesini elde etmek için şirketin Neo QLED TV’si gibi bazı popüler QLED televizyonlarında bulunan Quantum Matrix Teknolojisini kullanıyor. Şirket, matristeki kuantum mini LED’lerin, arka ışığın daha yüksek çözünürlüğe ve aydınlık ve karanlık arasında daha ince ayrımlara sahip olduğu anlamına geldiğini söylüyor.

Samsung, “Bu yeni nesil ekran teknolojisi, yeni bir ışık kaynağı olan Quantum Mini LED tarafından etkinleştiriliyor.” dedi. “Geleneksel bir LED’in 1/40 yüksekliğinde olan Quantum Mini LED, çok daha fazla LED ile doldurulmuş inanılmaz derecede ince mikro katmanlara sahiptir.”

Şirket, 2048 karartma bölgesi ve daha iyi ışık kaynağı kontrolü için geliştirilmiş 12-bit tonlama kullanan bu teknolojinin ekranda “mükemmel siyahlar ve beyazlar” sunduğunu öne sürüyor.

samsung odyssey g9 qled

Genel olarak Neo modeli 1000R ekran eğriliği ve 32:9 en boy oranı dahil olmak üzere, bir süredir piyasada bulunan standart Odyssey G9’un ayırt edici özelliklerinin çoğunu koruyor. Bu yılki model, orijinal Odyssey G9 tasarımının arka yüzündeki benzersiz parlak beyaz kaplamayı da koruyor.

Ve önceki versiyonu gibi, Neo versiyonu da hızlı tempolu oyunlar oynarken yırtılmaz görüntüler için hem AMD FreeSync Premium Pro hem de Nvidia G-Sync teknolojilerini destekliyor. Panel, Display Port 1.4 ve yeni HDMI 2.1 standardını destekleyerek konsollarla ve PC oyunlarıyla kullanıma uygun hâle getiriyor.

Hem yeni Odyssey Neo G9 hem de standart Odyssey G9, 240 Hz yenileme hızlarını ve 1 ms’lik hızlı tepki süresini destekliyor.

Odyssey Neo G9’un geniş dijital tuvali bu paneli, açık pencereleri ve uygulamaları yönetmek için daha fazla ekran alanına ihtiyaç duyan çoklu görev çalışmaları için ideal hale getiriyor. Ve çoklu monitör kurulumuna kıyasla, Odyssey Neo G9’un son derece yüksek genişliği, birden fazla ekranı birbirine bağlamaktan kaynaklanan kablo karmaşasını yönetmeniz gerekmediği anlamına geliyor.

Samsung, 49 inçlik monitörün ne zaman piyasaya çıkacağına dair bir tarih vermedi, ancak yurt dışında ön siparişler 29 Temmuz’da başlayacak. Bununla birlikte, paneldeki en yüksek parlaklığı ikiye katlamanın fiyatı oldukça yüksek görünüyor. Odyssey G9 şu anda yurt dışında 1599 dolarlık fiyat etiketiyle sunuluyor. Türkiye’de ise fiyatı 18 bin TL seviyesine çıkabiliyor. HDR2000 derecelendirmeli Neo modeli yurt dışında 900 dolarlık ek fiyatla sunulacak. Samsung, Odyssey Neo G9’un fiyatının 2499 dolar olduğunu söyledi. Bu da Türkiye’de 25 bin TL seviyesinde bir satış fiyatının söz konusu olabileceğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte, yurt dışında erken sipariş verenler için Samsung, sarf malzemeleri tükenene kadar 299 dolar değerindeki JBL Quantum One kulaklığı ücretsiz olarak sunacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER