Teknoloji

Samsung Nokia’yı geçip 2012’nin en popüler cep telefonu markası oldu

Samsung, 14 yıldan sonra ilk kez Nokia’yı cep telefonu marka sıralamasında birincilikten indirmeyi başardı. Yıllar boyunca birincilik koltuğunda rahat bir şekilde oturan Nokia Samsung’un son yıllarda yaptığı önemli ataklarla birlikte kendisini burada rahat hissetmemeye başlamıştı. Samsung’un Galaxy S III gibi gözde akıllı telefonların da Güney Koreli şirketin en çok satan cep telefonu markası olmasında önemli bir rolü bulunuyor.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00009

Samsung’un yıl sonuna kadar dünya çapında gerçekleşecek cep telefonu satışlarının yüzde 29’una sahip olması bekleniyor, geçtiğimiz yıl bu rakam yüzde 24 seviyesindeydi. IHS tarafından gerçekleştirilen araştırmanın diğer bulgularına göre geçen yıl yüzde 30’luk bir paya sahip olan Nokia yüzde 24’e geriledi. Apple yüzde 10’luk bir pay elde ederken ZTE yüzde 6 ve LG ise yüzde 4’lük paylara ulaştı.

Araştırma sonuçları Samsung’un, Nokia’yı geçip birinciliğe oturmasının yanı sıra Apple ile aradaki farkı açtığını da gösteriyor. Geçen yıl aradaki fark yüzde 17 civarındayken, bu yıl fark iki puan daha yükseldi. IHS, küresel akıllı telefon sevkiyatlarının bu yıl yüzde 35’lik bir orana ulaştığını, normal cep telefonu satışlarının ise sadece yüzde 1’lik bir artış kaydettiğinin altını çizdi. Akıllı telefon penetrasyonu da geçen yılki yüzde 35 seviyesinden yüzde 47’ye yükseldi.

Symbian platformundan Microsoft’un mobil işletim sistemi platformu Windows Phone’a geçiş yapan Nokia için bu yıl bir ara dönem olarak nitelendirilebilir. Samsung ise bu yıl gerçekleştirdiği 30 milyonluk Galaxy S III satışıyla bile birinci sırayı fazlasıyla hakettiğini gösteriyor.

İlgili >> IHS

İLGİLİ HABERLER