Manşetler

Samsung’un gelecek Gear saatiyle ilgili detaylar yeni SDK dokümanlarında gizli

samsung-next-gear-130515-1

Samsung’un yuvarlak ekranlı bir akıllı saat üzerinde çalıştığı biliniyor. Şu an için cihazla ilgili fazla bir detay yok, sadece yuvarlak ekranı olduğunu ve Samsung’un kendi geliştirdiği Tizen OS ile çalıştığını biliyoruz. İkinci unsur şirketin geliştiricileri özel uygulamalar geliştirmeleri için teşvik etmesi gerektiği anlamına geliyor, bu şekilde Samsung’un Android Wear veya Apple Watch ile rekabet etmesi mümkün olabilir. Bunun için de Samsung geliştiricilere özel yazılım geliştirme araçlarını (SDK) yayınladı. Bu SDK saatle ilgili çeşitli bilgileri de içeriyor ve SamMobile sitesi sayesinde bunlar hakkında fikir sahibi oluyoruz.

Geliştirici dokümanlarında Samsung’un gelecek saatinden Next Gear diye bahsediliyor. Bu saatin 3G veri desteği, GPS, ivmeölçer, jiroskop, basınç sensörü, kalp ritm monitörü gibi sensörlere sahip olacağı belirtiliyor. Ayrıca saatin hem dahili 3G hem de akıllı telefonla bağlantı üzerinden internet erişimi sağlayabilen seçeneklerinin bulunacağı da not ediliyor.

samsung-next-gear-130515-2

Saatin metal çerçevesi 1.18 inç, 360 x 360 çözünürlüklü ve 305 ppi yoğunluklu ekranı sarıyor. Ekranı çevreleyen bu çerçeve döndürülebiliyor, bu sayede kullanıcı arayüzünde gezinmek mümkün oluyor.

 

Ekranın etrafındaki çerçeveyi döndürerek listeler içinde gezinebilir, fotoğraflarda yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapabilir, sesi ayarlayabilir veya daire içinde düzenlenen nesneleri seçebilir, sayı girişi yapabilir ve daha birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu çerçeve işlev bakımından Apple Watch’un Digital Crown’ına epey benziyor.

samsung-next-gear-130515-3

Apple Watch’un kenarında yer alan ve geleneksel saatlerde ayar yapmak için kullanılan kadrana benzeyen Digital Crown dikeyde kaydırma yapma, fotoğraflar ve haritalarda zum yapma gibi işleri gerçekleştirebiliyor, böylelikle bu işler için küçük ekranda parmakla uğraşmak gerekmiyor. Apple Digital Crown’ı iPod’un “click-wheel” olarak adlandırılan tıklanabilir kadranına ve iPhone’un çoklu dokunmatik ekranıyla karşılaştırıyor ve bunu çığır açan bir giriş aygıtı olarak nitelendiriyordu.

samsung-next-gear-130515-4

Android Wear saatlerde ise kontrol tamamen dokunmatik ekran ve tek bir tuş ile sağlanıyor ve tamamen Google tarafından sağlanan yazılımlar kullanılıyor. Donanım üreticileri kendilerine ait özelleştirilmiş saat arayüzlerini sunamıyor. Samsung şimdiye kadar bir tane Android Wear saati, kare ekranlı Gear Live’ı çıkarmıştı. Ancak görünen o ki, şirket giyilebilir ürünler tarafında kendi çözümü olan Tizen’e yoğunlaşacak. Bu sayede tasarıma uygun yazılım çözümleri de geliştirmek mümkün oluyor gibi görünüyor.

samsung-next-gear-130515-5

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER