Manşetler

Samsung mahkemenin kanıt olarak kabul etmediği belgelerin bir kısmını medyaya verdi

iPhone’un tasarımının Sony konseptlerinden esinlendiği şeklindeki iddiasını destekleyen kanıtları mahkeme tarafından dikkate alınmayan Samsung halka gitmeyi tercih etti. Şirket Apple’ın Samsung F700’ün bir iPhone kopyası olduğu yönündeki iddialarını ezmek amacıyla mahkemece kabul edilmeyen delilin içerdiği birkaç sunum dosyasını resmi bir açıklamayla birlikte medyaya verdi. Şirket, mahkemenin değerlendirmediği kanıtın Samsung’un iPhone tasarımını kopyalamadığını ispatlayacağını dile getirdi. Hakimin adaletin sağlanması için her türlü delili değerlendirmesi gerektiği de vurgulandı. Apple Samsung’un bu açıklamasını “alçakça” olarak nitelendirirken davaya bakan yargıç Lucy Koh da bu hamleye bir hayli sinirlendi.

Şirket yayınladığı açıklamada hakimin Apple’ın F700’ün bir iPhone kopyası olduğuna yönelik iddialarını delilleriyle birlikte açıklama fırsatı verdiği halde kendilerine eski iPhone tasarımlarını gösterme ve arkasındaki hikayeyi anlatma, diğer telefonların da 2006’da, iPhone çıkmadan önce Samsung çatısı altında geliştirilmekte olduğunu dile getirme izni vermediğini dile getirdi. Bununla birlikte jürinin karar vermek için tüm delilleri dikkate alması gerektiğini de vurguladı. Hem Apple hem de hakim yayınlanan dokümanlara tepki vermekte gecikmedi. AllThingsD’nin haberine göre Hakim Lucy Koh basın bültenini kimin kaleme aldığını ve hukuk ekibinden kimin yetki verdiğini bilmek istediğini söyledi ve Samsung avukatı John Quinn’den derhal bilgi istedi.

Quinn belgelerin medyaya açık edilmesinden önce kanıtın mahkemece kabul edilip edilmemesi gerektiği konusunda duruşmada bir hayli uğraşmış, mahkemenin bunu kabul etmesi için, söylenenlere göre, yalvarmıştı. Ne var ki, Koh merhamet göstermedi ve Quinn’i ısrarını sürdürmesi hâlinde cezalandırmakla tehdit etti.

Samsung’un yayınladığı belge F700’ün estetik açıdan gelişimini detaylandırıyor. Şirket iPhone çıkmadan önce dokunmatik ekranlı cihazlar için çalışmaya başladığını belgelerle ispatlamayı amaçlıyordu. Bununla birlikte belgede eski Apple tasarımcısı Shin Nishibori’nin Mart 2006’da tasarladığı Nishibori iPhone tasarımı da yer alıyor. Zaten Samsung’un Sony konseptlerinden esinlenildiği iddiasını bu tasarım oluşturuyor. Halbuki Apple’ın söylediğine göre söz konusu prototip Nishibori tarafından, Sony’nin Apple’ın akıllı telefonunu geliştirecek olsa nasıl davranacağını görmek amacıyla kendisine verilen bir görev doğrultusunda geliştirildi ve ana projeyle herhangi bir ilgisi yok. Sadece bir yan çalışma niteliği taşıyor.

Nishibori şu an Hawaii’de ve yaşadığı çeşitli sağlık sorunlarından kurtulmakla ilgileniyor. Üstelik tanıklık için mahkemeye çağırma prosedürünün de ABD Medeni Yargılama Federal Kanunları çerçevesinde işletilmediği de iddia ediliyor. Bu nedenle Nishibori Apple ile Samsung arasında ABD’de sürmekte olan davada tanık olarak dinlenmeyecek. Ne var ki, Samsung tasarımcı tarafından yeminli ifade sürecinde sarfedilmiş bazı sözleri, ayrıca Apple tasarımcısı Richard Howard’dan Jonathan Ive’e gelen ve içinde Nishibori tasarımı ve Apple’ın kendi stratejisiyle ilgili endişelerini içeren bir e-posta iletisini dokümanlara eklemiş.

Samsung’a mahkeme tarafından kabul edilmeyen kanıtı halka açma neticesinde ne gibi bir yaptırım uygulanacağı henüz belli değil. Mahkeme her iki tarafın da açılış konuşmalarını dinledi. Apple Samsung’un “beni bunu yapmaya şeytan zorladı” tarzı bir savunma stratejisi izleyeceğini iddia ederken Samsung ise iPhone’un tüm şirketlere ilham kaynağı olduğunu, ancak kendi cihazlarının kopya değil rakip olduğunu öne sürdü.

Kaliforniya eyaletinin San Jose şehrinde görülen duruşmaya 3 Ağustos günü devam edilecek.

Galeri: Samsung’un Yayınladığı Belgeler
[nggallery id=992]

İlgili >> Forbes, All Things D

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER