Teknoloji

Samsung ISOCELL GN1 görüntü sensörü iki teknoloji daha iyi fotoğraflar için birleştiriyor

samsung ces 2023

Samsung 50 megapiksel sensör ve 1.2 mikron piksel boyutuna sahip olan ISOCELL GN1 görüntü sensörünü duyurdu. Şirketin belirttiğine göre, bu yeni sensör hem Tetracell hem de Dual Pixel teknolojilerini kullanarak herhangi bir ortamda, düşük ışık koşullarında bile profesyonel seviyeye yakın bir görüntü kalitesi sunacak.

Samsung, Tetracell teknolojisi sayesinde dörtlü piksel birleştirme uygulayarak daha düşük gürültülü ve daha keskin fotoğraflar elde etmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Dual Pixel ise DSLR kameralarda bulunanlar kadar iyi otomatik odaklama yetenekleriyle ultra hızlı otomatik odaklama imkanı sunacak. Bu önemli, çünkü kameranın hızlı şekilde odaklanması çekimi de mümkün olduğu kadar hızlı şekilde yapmanızı sağlayacaktır. Dual Pixel teknolojisi ve kullanılan algoritmalar sayesinde, bu sensörle çekilen fotoğrafların 100MP çözünürlüklü sensör kullanılarak çekilen fotoğraflarla karşılaştırılabilir seviyede olduğu da belirtiliyor.

Ayrıca Samsung, çoğu yüksek çözünürlüklü sensörlerin 0.8 mikron gibi daha küçük boyutlu pikseller kullandığına dikkat çekiyor. GN1’de kullanılan 1.2 mikron piksel sayesinde gece çekimlerinde bile kullanıcı yüksek kaliteli fotoğraflar çekme imkanına sahip olacak. Ayrıca sensör bağımsız pikselleri birbirinden ayırmak için bariyer de kullanıyor. Bu da mikro lensin daha fazla ışık toplamasına yardımcı oluyor. Bu ışık da pikselin fotodiyotları tarafından emiliyor.

Sonuç olarak bu sensör kullanılarak çekilen fotoğraflarda renk aralığı genişliyor ve ışık hassasiyeti de yükseliyor. Böylelikle daha parlak ve renk doğruluğu yüksek fotoğraflar elde ediliyor. GN1 sensörü üzerindeki her bir sensör iki adet fotodiyot içeriyor. Bunlar her bir pikselin tepesinde bulunan her bir mikro lensin kenarlarından yansıyan ışığı alıyor.

50 megapiksel sensörle çekilen fotoğraflar iyi detaylar içeriyor ve görüntü kalitesinde dramatik kayba neden olmayacak biçimde kesilebiliyor. İşleme sonrası süreçte görüntü boyutunu azaltmak fotoğraftan daha fazla gürültüyü de götürüyor. Sensörün çözünürlüğü 8160 x 6144 piksel. ISOCELL GN1, Tetracell teknolojisinin parlak arka plana karşı düşük biçimde aydınlatılmış nesneleri işlerken daha fazla dinamik aralığa izin vermesinden de yararlanıyor.

Normal HDR yöntemini kullanıp birden fazla görüntüyü bir araya getirerek fotoğrafın dinamik aralığını artırmak yerine, Samsung’un gerçek zamanlı HDR özelliği, dörtlü grup içindeki her bir pikselin farklı pozlama süreleri kullanarak fotoğraf çekmesini sağlıyor. İki piksel orta pozlamalı çekim yaparken bir tanesi uzun pozlamayla, bir tanesi de kısa pozlamayla çekim yapıyor. Bu durum sensörün gölgeli alanları, ara geçişleri ve aşırı aydınlatılmış alanları iyi şekilde yakalamasına yardımcı oluyor.

Sensörün ISO değeri ışığa olan hassasiyetini belirlemede yardımcı olur. Geleneksel sensörlerde bulunan tek bir yüksek ISO değerinin yanında, GN1’de parlak ortamlarda iyi şekilde çalışmayı sağlayacak ek bir düşük ISO değeri de bulunuyor. Samsung, ortaya çıkan sonucun en iyi dinamik aralık olduğunu ve tüm ortamlarda daha düşük gürültü üretildiğini söylüyor. Örneğin, eğer güneşli bir günde plajda portre fotoğrafı çekerseniz, düşük ISO ile görüntünün parlak kısımları hâlledilecektir. Çoğu sensörde bulunan geleneksel yüksek ISO kullanılsaydı, fotoğrafın o detayları parlak güneş ışığı nedeniyle çok az bir detayla görüntülenirdi.

Diğer taraftan, bir gece partisinde selfie fotoğraf çektiğinizi farz edelim. GN1’deki teknoloji yüksek ISO’yu seçerek düşük gürültülü olacak biçimde en iyi parlaklığı yakalamaya çalışır. Aynı zamanda daha yüksek dinamik aralıkla fotoğrafın koyu alanlarını bile daha fazla detayla gösterebilir.

Samsung, yeni sensörüyle ilgili olarak, “ISOCELL GN1, birçok teknolojiyi küçük bir sensöre yerleştirir. Samsung’un hem Dual Pixel hem de Tetracell teknolojisine sahip ilk görüntü sensörü olarak, akıllı telefonunuzun kamerasını herhangi bir ortama uyum sağlama gücü ile donatıyor, böylece hangi aydınlatma koşulunda olursanız olun harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu çok yönlülük sayesinde, akıllı telefonunuzdan doğrudan profesyonel kalitede fotoğraf araçları paketinin keyfini çıkarabilirsiniz.”

Sonuç olarak ISOCELL GN1 doğru renkler ve keskin görüntüler sunuyor. Bu şekilde şu anda sahip olduğunuz ve çok iyi fotoğraflar çektiğini düşündüğünüz cihazınızın performansının ötesine geçebilir.

İLGİLİ HABERLER