Teknoloji

iPhone satışlarındaki düşüş Samsung’u da vurdu

samsung ces 2023

Samsung yıllardır çeyrek sonuçlarını açıklamadan önce bir ön rapor yayınlayarak yatırımcılarının beklentilerini şekillendiriyor. Güney Koreli teknoloji devi, 2019’un ilk çeyreğinde farklı bir adım atarak bu yaklaşımı daha temkinli bir seviyeye taşımış gibi görünüyor. Reuters‘in haberine göre, şirket ön raporundan önce bir uyarı yayınladı. Bu uyarı, Samsung’un yılın ilk çeyreğini tahmin edilenden kötü geçirdiğine dair bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Şirket yılın ilk çeyreği için daha önce açıklanan kâr hedefinin, yonga fiyatlarındaki düşüş nedeniyle tutturulamayabileceğini açıkladı. Buna ek olarak, yongalar ve ekran panellerine yönelik talebin düşmesi de Samsung’un kâr hedefini kaçırmasına neden olabilecek faktörler arasında değerlendirildi. Yapılan açıklamada, ana bellek yongası ürünlerindeki fiyat düşüşünün ölçeğinin şirketin beklediğinden fazla olduğu belirtildi. DRAMeXchange sitesindeki verilere göre, DRAM yongalarının fiyatları 2019’un ilk çeyreğinde yüzde 20’nin üstünde bir oranda geriledi.

Kısacası Samsung’un dünya genelindeki ekonomik sıkıntıların ve düşen akıllı telefon satışlarının etkisini hissettiği söylenebilir. Güney Koreli şirket, Apple’ın yeni iPhone’ları için OLED ekran paneli tedarik ediyor. Dolayısıyla iPhone satışlarının düşüklüğü, Samsung’un performansını da etkiliyor.

Ancak bu uyarı, Samsung’un 2018’in dördüncü çeyrek sonuçlarıyla birlikte paylaştığı öngörüyle örtüşüyor. Şirket, bellek talebindeki düşüş nedeniyle 2019’un ilk çeyreği için de çok umutlu bir tablo çizmemiş ve bu nedenle katlanabilir telefon gibi yeni alanlara yöneldiğini belirtmişti. Samsung’un önümüzdeki dönemde de kârlılığını korumak adına deneysel adımlar atması sürpriz olmayacaktır.

Bazı finansal analiz firmaları şirketin açıklayacağı rakamlara ilişkin öngörülerini şimdiden paylaşıyor. Refinitiv SmartEstimate’in analizine göre, Samsung 2019’un ilk çeyreğini 7.2 trilyon won (35,71 milyar TL) operasyon kârı ile tamamlayacak. Şirket, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 15.6 trilyon won kâr açıklamıştı. Bu da yüzde 50’yi aşkın bir düşüşün gerçekleştiği anlamına geliyor. Buna ek olarak, satış gelirinin de 60.6 trilyon wondan 53.7 trilyon won (265,15 milyar TL) seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Bu rakamların ne kadar isabetli olduğu, Samsung gelecek hafta ön raporunu yayınladığında anlaşılacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER