Teknoloji

Samsung için ikinci çeyrek sonuçları hayal kırıklığı yaratabilir

samsung ces 2023

samsungSamsung, 2018’in ikinci çeyreğine ait ön finansal sonuçlarını önümüzdeki cuma günü (6 Haziran) açıklayacak. Ancak şirketin paylaşacağı bilgilere dair önemli detaylar şimdiden gün yüzüne çıkmış durumda.

Güney Koreli elektronik devinin akıllı telefon satışları, yılın ilk çeyreğinde yüzde 2 oranında azalmıştı. Bu düşüşün 2018’in ikinci çeyreğinde de devam etmiş olması öngörülüyor. Uzmanlar ise şirketin tatmin edici olmayan öngörülerindin temelinde biri iç, diğeri ise dış olarak tanımlanabilecek iki faktörün yattığını belirtiyor.

İç neden olarak, Güney Koreli elektronik devinin en yeni amiral gemisi telefonlarının kullanıcılar nezdinde bir heyecan yaratmaması gösteriliyor. Şubat ayında tanıtılan Galaxy S9 ve S9+ seleflerinden daha iyi cihazlar olsalar da, insanları mevcut telefonlarını değiştirme konusunda pek etkilememiş gibi görünüyor. Şirketin bu durumu ağustos ayında tanıtılacak Galaxy Note 9 ile düzeltebileceğine inanılsa da, sızan bilgiler bu konuda pek ümit vermiyor. Note 9’un da Galaxy S9 ve S9+’ın yolundan gitmesi ve insanların ağızlarını açık bırakacak yeni özellikler sunmaması bekleniyor. Bu da şirket için akıllı telefon pazarındaki hayal kırıklığının üçüncü çeyreğinde de sürebileceğini işaret ediyor.

Rakiplerinin gücü de Güney Koreli elektronik devi için işleri zorlaştıran faktörler arasında yer alıyor. Apple’ın çentiğiyle tartışma yaratan telefonu iPhone X, bütün eleştirilere rağmen, S9 ve S9+’a kıyasla daha çok satıyor. Huawei, Oppo, Vivo ve Xiaomi gibi Çinli şirketlerinin etki sahalarını Çin’in ötesine taşımaları da Samsung’un işini zorlaştıran faktörler arasında gösteriliyor.

Ancak bu tablo, şirket için işlerin kötü gittiği anlamına gelmiyor. Güney Koreli üretici, hâlâ akıllı telefon pazarının zirvesindeki yerini koruyor. Şirketin mobil biriminin performansı düşük olsa da, yonga üretim biriminin performansı durumu fazlasıyla telafi edecek gibi görünüyor. Yongalardan elde edilen kârın geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 50 oranında artması bekleniyor. Bunun şirketin toplam gelirlerinin üçte birlik kısmına tekabül edeceği belirtiliyor. Yongalara olan talep yüksek kaldıkça bu sonuçların tekrarlanması muhtemel görünüyor.

Samsung açısından düzeltilmesi gereken noktalar bulunuyor. Ancak mevcut durumun bu denli büyük bir şirketin konumunu sarsamayacağını da belirtmek gerekiyor. Güney Koreli elektronik devinin yılın geri kalanında ve önümüzdeki dönemde atacağı adımlar merakla bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER