Teknoloji

Akıllı telefon pazarında zirvenin sahipleri değişmedi

samsung galaxy a51 inceleme

2020’nin ikinci çeyreğinde akıllı telefon üreticileri işler büyük ölçüde tahmin edildiği şekilde ilerledi. Pek çok üretici, bu dönemi 2019’un aynı dönemine kıyasla daha düşük kâr ile kapattı. Koronavirüs pandemisinin etkilerinin iyiden iyiye hissedildiği bu dönemde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20.4 oranında daha az telefon sevkiyatı gerçekleştirildi. 294.7 milyon akıllı telefonun sevk edildiği bu dönemde pazarın zirvesinde yine Samsung, Huawei ve Apple bulunuyor.

Samsung’un ve Huawei’nin yüzde 20’lik paylarıyla zirvede yer aldığı pazarın üçüncü sıraya yüzde 13.5 ile yine Apple yerleşti. IDC tarafından açıklanan bu rakamlara biraz daha derinlemesine bakıldığında ise başka bir tablo göze çarpıyor.

2019’un ikinci çeyreğinde 75.1 milyon telefon sevkiyatı gerçekleştiren Samsung’un sert bir düşüş yaşadığı ve 2020’nin ikinci çeyreğinde 54.7 milyon telefon sevkiyatı yaptığı görülüyor. Şirketin ilk çeyrekteki sevkiyat sayısının 60 milyon olduğunu hatırlatmakta da fayda var.

Huawei cephesinde ise düşüş bir önceki yıla kıyasla daha yumuşak. 2019’un ikinci çeyreğinde 58 milyon telefon sevkiyatı yapan şirket, 2020’nin aynı dönemini 54.1 milyon sevkiyatla tamamladı. Huawei’nin ana vatanı Çin’deki pazar payı ise yüzde 42.6 seviyesine yükseldi.

Zirvedeki üçlü içinde en istikrarlı performans ise Apple’dan geldi. Şirketin 2019’un ikinci çeyreğinde 38.5 milyon olan toplam sevkiyatı sadece 38.3 milyona geriledi. Apple’ın rakamlarında şirketin Çin’deki performansının etkili olduğu ifade edildi.

Listede ilk beşi Çinli markalar Xiaomi ve Oppo, sırasıyla yüzde 10.2 ve 8.6’lık pazar paylarıyla tamamlıyor. Bir önceki yıla kıyasla çift haneli büyüme kaydetmeyi başaran tek şirket ise yüzde 11 oranında büyüyen Realme oldu.

Omdia’nın verileri ise, Apple iPhone 11‘in 37.7 milyon satış rakamıyla yılın ilk yarısının en çok satan telefonu olduğunu gösteriyor. Listenin ikinci sırasında ise 11.4 milyon adet satan Samsung Galaxy A51 bulunuyor. İlk beşi sırasıyla Redmi Note 8, Redmi Note 8 Pro ve iPhone SE tamamlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER