Manşetler

Samsung ve Google arasında on yıllık patent lisans anlaşması imzalandı

Samsung dün yaptığı açıklamayla Google ile on yıl geçerli olacak bir patent lisans anlaşması imzaladıklarını duyurdu. Bu anlaşma kapsamında her iki şirket birbirlerine ait mevcut ve gelecekte kazanacakları yeni patentlerden yararlanabilecek.

samsung-galaxy-s4-google-edition-220513

Bu anlaşma patent alanında önemli bir gelişme olarak nitelendiriliyor. Google, 2011 yılında Motorola’yı 12.5 milyar dolar karşılığında satın alırken, bu şirketle birlikte bünyesine kattığı zengin patent portföyüne atıfta bulunmuştu. Şimdi Samsung bu anlaşmayla birlikte Google’ın patent portföyüne erişim hakkı elde etmiş oldu.

Google’ın patentlerden sorumlu genel hukuk danışmanı vekili Allen Lo, iş ortakları Samsung ile çapraz lisans anlaşması yapmaktan memnun olduklarını, buna benzer anlaşmalarla şirketlerin hukuk davası potansiyelini azaltıp bunun yerine inovasyona odaklanabildiklerini vurguladı. Lo’nun açıklamaları Samsung ve Google’ın Motorola şirketiyle patent anlaşmazlığı yaşayan ve bunu mahkemelere taşıyan Apple’ı doğrudan hedef alıyor gibi görünüyor.

Samsung’un fikri haklar merkezi şefi Dr. Seungho Ahn da Google ile gerçekleştirilen bu anlaşmanın teknoloji endüstrisi için çok önemli olduğunu kaydetti. Samsung ve Google’ın sektörün geri kalanına işbirliği yapmanın gereksiz patent anlaşmazlıklarıyla uğraşmaktan daha kazançlı olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Anlaşmanın detayları hakkında Samsung ve Google sessiz kalırken, patentlerin her iki şirket tarafından nasıl kullanılacağı konusunda da şimdiye kadar herhangi bir görüş dile getirilmedi. Yine de, her iki şirketin de bundan sonra birbirini patentlerle ilgili olarak dava etmeyeceğini, daha da önemlisi Samsung’un önümüzdeki dönemde Google ile bağlarını gevşetmek gibi bir düşüncede olmadığını söyleyebiliriz.

Bazıları bu patent anlaşmasıyla birlikte Samsung’un Android’e daha fazla bağlanacağı ve Tizen’i biraz daha arka plana atacağı şeklinde tahminde bulunabilir. Ancak bununla birlikte Samsung’un Tizen geliştirme çalışmalarını devam ettirip, Google’ın patentlenmiş teknolojilerini de bu çalışmalarda kullanarak Tizen’i daha da işlevsel kılmasını da bekleyebiliriz.

İlgili >> Samsung Tomorrow

İLGİLİ HABERLER