Teknoloji

Samsung yeni bir “genişletilmiş gerçeklik” gözlüğü üstünde çalışıyor

samsung oled

Samsung’un çarşamba akşamı düzenlediği Unpacked etkinliği yalnızca Galaxy S23 ve Galaxy Book 3‘e odaklanmadı. Şirket, Washington Post‘a “genişletilmiş gerçeklik” (yani artırılmış, karma ve sanal gerçeklik) giyilebilir cihazlar üzerinde çalıştığını açıkladı. Konu hakkında henüz fazla ayrıntı olmasa da söz konusu donanım, Android’in Google tarafından giyilebilir ekranlar düşünülerek tasarlanmış yeni bir sürümünü çalıştıracak. Qualcomm ise yonga setini tedarik edecek.

“XR” donanımı, Samsung daha fazla detaylandırmasa da, Meta ve Microsoft ile iş ortaklıkları da içerecek. Microsoft’un HoloLens 3’ü bu proje lehine devre dışı bıraktığına dair söylentiler ortalıkta dolaşıyor. Washington Post ile yaptığı bir röportajda mobil birimi başkanı TM Roh, lansmandan önce ekosistemin “biraz hazır” olması gerektiğini söylüyor. Teknoloji devi, benzer donanımları güçlü bir destek olmadan piyasaya süren rakiplerinin yanlış adımlarından kaçınmak istiyor.

Samsung, giyilebilir ekranlara yabancı değil. Şirket, akıllı telefonu hem ekran hem de bilgi işlem gücü olarak kullanan 2015 model Gear VR’ı ile pazara giriş yapmıştı. 2017’de ise firma, HMD Odyssey ile PC odaklı karma gerçeklik gözlüklerine geçiş yaptı. Ancak Samsung, 2018’den sonra pazarı büyük ölçüde Meta ve HTC gibi rakiplerine bıraktı.

Zamanlamanın doğru olup olmadığı ise başka bir konudur. Roh, Samsung’un bir süredir en son girişimi üzerinde çalıştığını ve bunun, markaya bu baharda piyasaya sürülecek ve uzun süredir söylentileri olan bir Apple gözlüğe hızlı bir karşı koyma fırsatı verebileceğini söylüyor. Bununla birlikte Meta, metaverse çabalarıyla mücadele ediyor ve geçen sonbaharda maliyetleri azaltmak için 11.000 kişiyi işten çıkarmıştı. Öte yandan Microsoft, askeri kullanım amaçlı HoloLens satışlarının durdurulması, ekibin görevi kötüye kullanma iddialarına yol açması ve şirketin son işten çıkarmalarının bir parçası olarak tüm HoloLens birimini boşa çıkarmış olabileceği gibi sorunlarla boğuşuyor. Samsung, kategorinin en büyük oyuncularından bazıları sallantıdayken veya geri çekilirken karma gerçeklik alanına yeniden giriyor. Üstelik Galaxy üreticisinin diğerlerinden daha iyi olup olmayacağı kesin deği

İLGİLİ HABERLER