Teknoloji

Samsung gelir ve kârında keskin bir düşüş bekliyor

samsung galaxy a90
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung, 2018’in üçüncü çeyreğinde kendi kâr rekorunu kırmıştı. Ancak yılın son çeyreğinde Güney Koreli elektronik devi için işler pek yolunda gitmemiş gibi görünüyor. 2018’in dördüncü çeyreğine ön finans raporunu açıklayan şirket, yıllık gelirinde ve kârında keskin bir düşüş bekliyor.

Ön rapora göre, şirket 2018’in son üç ayını 59 trilyon won (286,4 milyar TL) gelirle kapattı. Bu da bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11’lik bir düşüş anlamına geliyor. Operasyon kârı ise yüzde 29’luk düşüşle 10.8 trilyon wona (52,37 TL) geriledi.

Samsung’un raporu, hem yatırımcılarda hem de analistlerde şok etkisi yarattı. CNBC‘nin haberine göre, piyasalar 62.8 trilyon won gelir ve 13.2 trilyon won gelir bekliyordu. Genelde performans yorumlarını nihai finans raporuyla birlikte yayınlayan şirket, bu sefer çizgi dışına çıkarak ön raporla birlikte bir açıklama da paylaştı.

Samsung’un açıklamasında keskin düşüş beklentisinin nedeni olarak iki faktör öne çıkıyor. Bellek pazarındaki talep azlığı şirketin dikkat çektiği ilk sorun olurken, akıllı telefon pazarındaki artan rekabet de düşüşün ikinci nedeni olarak gösteriliyor. Veri merkezi pazarındaki müşterilerinin daha önce benzeri görülmemiş şekilde envanter düzenlemelerine gittiğini belirten Samsung, akıllı telefon pazarında da yatay seyir izleyen satışlar ve mevsim gereğince pazarlama harcamalarının fazlalığını dikkat çekti. Açıklamada “tekrarsız bir masraf”ın da sonuçları etkilediği belirtilse de, bunun ne olduğu konusunda bilgi verilmedi.

Samsung, içinde bulunduğu çeyrekte de bellek pazarındaki talep düşüklüğü nedeniyle yatay seyrin sürmesini öngörüyor. Ancak şirket 2019’un ikinci yarısı itibarıyla işlerin yeniden toparlanmasını bekliyor. Güney Koreli şirket, 5G destekli ve katlanabilir cihazlarla birlikte mobil biriminde de işlerin iyiye gitmesini öngörüyor. Buna ek olarak, şirket OLED panel pazarındaki payının da artmasını bekliyor.

İLGİLİ HABERLER