DosyaManşetler

Samsung Gear 2, Gear 2 Neo ve Galaxy Gear karşı karşıya

Samsung Galaxy Gear’ın istenilen satış performansını gösterememesi Güney Koreli şirketin giyilebilir aksesuar pazarındaki hedeflerini değiştirmedi. Samsung bu pazara verdiği önemi Mobil Dünya Kongresi öncesinde duyurduğu Gear 2 ve Gear 2 Neo adını taşıyan iki yeni akıllı saatle bir kez daha gösterdi. Biz de Galaxy Gear ve bu yeni akıllı saatler arasındaki farkları sizler için sıraladık.

samsung-gear-galaxy-gear

Android ve Galaxy’ye veda

Gear 2 ve Gear 2 Neo’nun orijinal Galaxy Gear’dan en büyük fark, Samsung’un bu yeni modellerde Android yerine kendi geliştirdiği mobil işletim sistemi Tizen’i kullanması. İşletim sistemi tercihindeki bu değişiklik model isimlendirmesine de yansıdı ve Galaxy markasını sadece Android ürünlerinde kullanan Samsung, yeni akıllı saatlerinde bu markaya yer vermedi.

Akıllı saatlerde işletim sistemlerinden kaynaklanan farklar Samsung tarafından açıklanmasa da, Mobil Dünya Kongresi boyunca bu farkların biraz olsun görülebileceği düşünülüyor. Samsung’un Tizen tercihinde Google’a daha az lisans ücreti ödeme isteğinden ziyade işletim sistemi üzerinde daha fazla kontrol kurma arzusunun rol oynadığı düşünülüyor. Uzun vadede akıllı telefonlarında Android yerine Tizen’i tercih edeceği söylenen Güney Koreli elektronik devinin yeni akıllı saatleriyle bir deneme sürüşü gerçekleştirdiğini söyleyenlerin sayısı da az değil.

İki farklı versiyon

Galaxy Gear’da kullanıcıların karşısına tek bir versiyonla çıkan Samsung, bu sefer bir seçim şansı sunuyor. Gear 2 ve Gear 2 Neo olarak adlandırılan yeni akıllı saatlerin arasındaki temel fark kamera. Akıllı saatinde aynı zamanda bir kamera olmaısnı isteyenlerin Gear 2 satın alması gerekecek. İki model arasındaki fiyat farkının ne kadar olacağıysa şu an için bilinmiyor.

Kamera

Galaxy Gear’da kayışa yerleştirilen kamera, Gear 2’de kadranın üstüne yerleştirilmiş. Gear 2’nin 2 megapiksel otofokus kamerasıyla 30 fps’de 720p video kaydı gerçekleştirilebiliyor. Daha uygun fiyatlı bir model olarak tanıtılan Gear 2 Neo’da  ise kamera bulunmuyor. Samsung geçtiğimiz eylül ayında tanıttığı Galaxy Gear’da ise 1.9 megapiksel BSI Sensor kamera kullanmıştı.

Ekran, hız ve dahili hafıza

Galaxy Gear’da olduğu gibi, Gear 2 ve Gear 2 Neo’da da 320 x 320 piksel çözünürlüğünde, 1.63 inç Super AMOLED ekran bulunuyor. Hız konusundaysa Gear 2 ve Gear 2 Neo orijinal Galaxy Gear’a üstünlük sağlıyor. Yeni akıllı saatlerde çift çekirdekli 1 GHz işlemci ve 512 MB RAM bulunuyor. Galaxy Gear ise 800 MHz bir işlemci barındırıyor. Her üç modelde de 4 GB’lık bir dahili depolama alanı mevcut.

Kişiselleştirilebilir kayışlar

Samsung’un yeni akıllı saatleri orijinal modele göre daha geniş kapsamlı bir kişiselleştirme imkanı sunuyor. Yeni modellerin her ikisine de piyasada bulunan tüm 22 mm.’lik kayışlar takılabiliyor. Gear 2 için siyah, kahverengi ve turuncu renk seçeneklerini sunan Samsung, Gear 2 Neo’da listeden kahverengini çıkartıp griyi ekliyor.

Egzersiz takip ve müzik

Orijinal Galaxy Gear’da egzersiz takibi gerçekleştirebilecek donanım bulunmadığı için sadece akıllı telefona bağlanabilen uygulamalar aracılığıyla bu işlem yapılabiliyordu. Ancak Gear 2 ve Gear 2 Neo’da söz konusu takibi yapabilecek çok sayıda sensör bulunuyor.

Her iki cihazda da kalp hızı sensörü, adım sayar, jiroskop ve ivmeölçer bulunuyor. Bu sensörler sayesinde koşu ve yürüyüş takibine ek olarak, pedal çevirirken de takip işlemi yapılabiliyor. Samsung’dan yapılan açıklamaya göre, Gear 2 ve Gear 2 Neo stres seviyesi ve uyku düzenini de izleyebiliyor.

4 GB’lık dahili hafızaya müzik yüklenebilmesiyse spor esnasında yanında akıllı telefonunu taşımak istemeyenleri sevindirecek cinsten bir özellik. Gear 2 ve Gear 2 Neo’yu Bluetooth kulaklık ve hoparlörle de eşleştirmek mümkün.

Uygulamalar ve TV

Banjo, BMW, CNN, Conde Nast, Expedia, eBay, Evernote, Feedly, Garmin, Glympse, GM, iControl, Path, PayPal, Runtastic, Volkswagen, Weather Channel ve Under Armour uygulamaları Gear 2 ve Gear 2 Neo’da başlangıçtan itibaren bulunacak. Orijinal Galaxy Gear’da da yer alan bu uygulamalara ek olarak, WatchOn Remote uygulaması ve yerleşik IrLED sensörü sayesinde kullanıcılar Gear 2 ve Gear 2 Neo ile televizyonlarını da kontrol edebilecek.

Pil

Orijinal Galaxy Gear’ın 315 mAh kapasiteli pili bekleme durumunda 150 saat, normal kullanımdaysa 25 saatlik bir pil ömrü vadediyordu. Gear 2 ve Gear 2 Neo’da 300 mAh kapasiteli daha küçük bir pil bulunsa da, normal kullanım senaryosunda 2-3 günlük bir ömür vadediliyor. Düşük kullanımdaysa bu sürenin 6 güne kadar çıkabileceği iddia ediliyor.

Fiyat ve piyasaya çıkış tarihi

Samsung yeni akıllı saatlerinin fiyatları ve piyasaya çıkış tarihleri konusunda şu an için bir detay vermedi.

İlgili >> Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER