Bilim

Samsung Galaxy Watch akıllı saatler de hayat kurtarıyor: İki ilginç vaka

Samsung Galaxy Watch akıllı saatlerin, kullanıcılarının hayatını kurtardığı iki örnek yaşandı. Samsung tarafından paylaşılan Galaxy Watch 4 ve Galaxy Watch 5 Pro kullanıcı deneyimleri, saatlerin sağlıkla ilgili özellikleri ve sensörlerinin kritik kalp sorunlarının erken tespitine yardımcı olduğunu gösteriyor.

Galaxy Watch 5 Pro kullanıcısı olan bir kişi, akıllı saatin EKG özelliği sayesinde yerel bir kliniği ziyaret etmeye karar verdiğini ve sonunda kalp ritminde düzensizlikle sonuçlanan, ciddi ve ölümcül sonuçları olabilen kardiyak aritmi adı verilen bir durumdan muzdarip olduğunu öğrendiğini açıkladı.

Kullanıcı, Kasım 2022’de Galaxy Watch 5 Pro’yu satın aldıktan sonra “sadece meraktan” EKG izleme özelliğini denediğini belirtti. Saat, kullanıcıda sinüs ritmi ve atriyal fibrilasyon belirtileri gösterdi ve bu durum, kullanıcının yerel bir klinik ve genel bir hastanede kapsamlı bir kontrol için bu sonuçları paylaşmasına yol açtı.

Bu müdahale sayesinde kullanıcı, şimdi tedavi ediliyor. Kullanıcı, şu anda ilaç kullanmakta olduğunu ve nisan ayında kalp ameliyatı geçireceğini açıkladı. “Galaxy Watch 5’in belirtiyi tespit etmesi ve Samsung’daki EKG özelliğini yaratan geliştiricilere teşekkür ediyorum.” dedi.

Samsung, Galaxy Watch 4 sahibi olan başka bir kullanıcının hikayesini de paylaştı. Kullanıcı, “Galaxy Watch 4 olmasaydı, durumun ciddiyetini fark etmezdim. Watch 4’ü satın aldığıma çok sevindim.” dedi.

Bu Watch 4 sahibi, akıllı saatin üzerinde bulunan sensör ile düzenli olarak kalp atış hızını kontrol ettiğini belirtti. Bu kontroller, kullanıcının profesyonel yardım aramasına ve bir dizi test ve muayeneden sonra ventriküler taşikardi tanısı almasına yol açtı. Ventriküler taşikardi, kalbin alt odalarındaki düzensiz elektrik sinyalleri nedeniyle hızlı atmasıyla sonuçlanan ve ciddi komplikasyonlara yol açarak kalp krizi oluşturabilecek bir durumdur.

Kalp atış hızı sensörü, Galaxy Watch 4 ve Watch 5 serisinde dünya genelinde mevcuttur, ancak EKG sensör işlevselliği sınırlı pazarlarda kullanılabilir. Bununla birlikte, Samsung, EKG sensörünü Türkiye’de kullanmak mümkün oluyor. Ülkemizde Galaxy Watch 4’ün başlangıç fiyatı 3.499 TL iken, şu anda Galaxy Watch 5 Pro, 7.999 TL’ye satışta bulunuyor.

Samsung’un sunduğu bu kullanıcı deneyimleri, akıllı saatlerin sağlıkla ilgili özelliklerinin ve sensörlerinin, kullanıcılarının yaşamlarında büyük bir etki yaratabileceğini gösteriyor. İlerleyen teknoloji sayesinde, bu tür cihazlar özellikle erken teşhis ve önleyici sağlık bakımında büyük bir potansiyele sahip. Galaxy Watch 4 ve Watch 5 Pro’nun bu başarı öyküleri, tüketicilerin sağlıkla ilgili bilgilerine daha kolay erişim sağlayarak ve zamanında müdahale etmelerine yardımcı olarak daha sağlıklı yaşamlar sürdürmelerine katkıda bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER