Teknoloji

Samsung Galaxy telefonlarında pil ömrü için uygulama yavaşlatıyor iddiası

samsung

Samsung’un bazı akıllı telefonlarında uygulama performansını yapay olarak sınırlayan bir yazılıma yer verdiği iddia ediliyor. Konuyla ilgili iddialar Android Authority sitesi tarafından haberleştirilirken; Twitter‘da ve Samsung’un Güney Kore forumunda da kullanıcı paylaşımları yer alıyor.

Konunun temelinde Samsung’un “Oyun Optimizasyon Servisi” (GOS) adını taşıyan yazılımının olduğu belirtiliyor. Bu yazılımın 10 bin uygulamanın performansını sınırlandırdığı belirtiliyor. Söz konusu uygulamalar arasında Instagram, Netflix, TikTok gibi popüler uygulamaların yanı sıra şirketin Güvenli Klasör ve Samsung Pay uygulamalarının da bulunması dikkat çekiyor.

3DMark ve GeekBench gibi performans ölçüm (benchmark) uygulamalarının liste dışı bırakılması, bu uygulamaların telefonların “gerçek” performansını doğru şekide gösteremeyeceği anlamına geliyor. Benchmark uygulamalarının çalışmasında bir sıkıntı olmasa da, TikTok gibi uygulamalarda telefonun kullanıcıların hak ettiği performansı sergileyemeyeceği anlaşılıyor.

Güney Kore’de bir YouTuber tarafından yapılan test, bu yazılımın etkisini anlamaya yardımcı oluyor. Normalde sınırlandırılmayan bir benchmark uygulamasının (3D Mark) adı popüler bir oyunun adıyla (Genshin Impact) ile değiştirildiğinde GOS’un devreye girdiği ve telefonun normalde 2618 olan benchmark testi puanının 1141’e indiği görülüyor.

GOS yazılımının hangi telefonlarda bulunduğu şu an için belirsizliğini koruyor. Android Authority’nin haberine göre; Galaxy S22 serisinde, S20 FE ve S10E modellerinde bu yazılım mevcut değil. Ancak yazılımın S21 Plus’ta mevcut olduğu söyleniyor. 9to5Google sitesinin haberinde ise S22 Plus’ta da bu yazılımın yüklü olduğu belirtiliyor. Koreli YouTuber’ın videosundaki telefonun S22 Ultra olduğunu belirtmekte fayda var.

Akıllı telefon üreticilerinin cihazlarını veya uygulamaları bilinçli olarak yavaşlatması daha önce örneği görülmemiş bir şey değil. Apple’ın telefonlarının pil ömrünü uzatmak adına performansı yavaşlattığı ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz yıl ise OnePlus’ın Chrome ve Twitter gibi popüler uygulamaları kasıtlı şekilde yavaşlattığı anlaşılmıştı. OnePlus da bu yaklaşımını pil ömrünü koruma iddiasıyla savunmuştu.

Samsung henüz iddialara yanıt vermiş değil. Şirket tarafından Android Authority sitesine gönderilen açıklamada, konunun incelendiği belirtildi. Güney Koreli şirketin de Apple ve OnePlus gibi, “pil ömrünü koruma” gerekçesini ortaya koyması muhtemel görünse de; farklı bir açıklama getirmesi de sürpriz olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER