DosyaManşetler

Samsung Galaxy Tab S4 ve Apple iPad Pro 10.5 karşı karşıya

samsung galaxy tab s4 ipad pro 10.5

samsung galaxy tab s4 ipad pro 10.5

iPad tablet pazarıyla bütünleşen bir ürün olmuşken, çoğu Android üreticisi büyük ekranlı cihaz pazarından geri çekildi. Sadece Samsung gibi birkaç üreticiyi bu alanda görüyoruz. Güney Koreli üretici de üst sınıf Android tablet üreten hemen hemen tek üretici konumunda bulunuyor.

Yeni duyurulan Samsung Galaxy Tab S4 büyük oranda, 2017 yılının ortalarında çıkarılan 10.5 inç ekranlı iPad Pro ile benzer nitelikler taşıyor. Aşağıda, bu iki tabletin özellikler ve nitelikler bakımından özet niteliğinde bir karşılaştırma yer alıyor.

Tasarım ve Ekran

Hem iPad Pro hem de Samsung Galaxy Tab S4, 10.5 inç ekranlarla geliyor. Bu büyüklük tabletler için gayet uygun, iki üretici de bu büyüklüğü benimsemiş görünüyor.

Galaxy Tab S4, şirketin kendi Super AMOLED teknolojisini kullanıyor. 1600 x 2560 piksel çözünürlüklü bu ekran göze hoş görünen, parlak görüntüler sunuyor. Aynı zamanda selefi Tab S3’dekine göre daha geniş bir görüntüleme alanı sunuyor.

Tabletin ekranın büyümesi biraz da ön taraftan ana ekran düğmesinin kaldırılmasıyla ilgili. Cihazın ekran kilidini açmak için parmak izi okuyucusu yerine ön tarafta bulunan iris tarayıcısını kullanmak gerekiyor.

iPad Pro 10.5’in ekranının altında ise Touch ID parmak izi okuyuculu ana ekran düğmesi bulunuyor. Aynı zamanda ekran çerçevesi Samsung’un yeni tabletine göre daha geniş. 10.5 inç ekranı ise 1668 x 2224 gibi bir çözünürlüğe sahip. Piksel yoğunluğu ise Samsung’unkinden biraz daha düşük.

LED arka aydınlatmalı IPS ekran Samsung’un tabletindeki AMOLED ekranda olduğu kadar canlı renkler sunmuyor. Ancak 4:3 görüntü oranıyla yine etkileyici bir görsel deneyim sağladığını söyleyebiliriz.

Galaxy Tab S4, 249.3 x 164.3 x 7.1 mm.’lik boyutlara ve 482 gr. (sadece Wi-Fi modeli) ve 483 gr. (Wi-Fi + LTE modeli) ağırlıklara sahip. Bu da daha önceki Samsung tablet modelinden biraz daha ağır, uzun ve kalın olduğu anlamına geliyor.

iPad Pro 10.5 ise 250.6 x 174.1 x 6.1 mm.’lik boyutları, 469 gr. (sadece Wi-Fi) ve 477 gr. (Wi-Fi + LTE) ağırlıklarıyla daha ince ve hafif formda geliyor.

Belirtmek gerekiyor ki, her iki tablette de dahili fiziksel klavye yok. Ek ödeme yaparak klavyeli kılıf ya da kapak edinebilirsiniz. Fiyatları aşağı yukarı aynı seviyede bulunuyor.

samsung galaxy tab s4

İşletim sistemi ve İşlemci

Samsung Galaxy Tab S4’te Qualcomm Snapdragon 835 yongaset bulunuyor. Samsung Galaxy S9’un yurt dışında satılan versiyonlarında ve aynı seviyedeki amiral gemisi telefonlarda, Snapdragon 845 gibi daha yeni ve yüksek performanslı bir işlemciyi görüyoruz. Anlaşılan Samsung, tablet için 835 modelini yeterli görmüş.

İşlemci tarafındaki bu karar önemli bir yavaşlığa neden olmayacaktır. Ancak daha yeni işlemciye sahip olmaması nedeniyle tabletin ileriye dönük performansı biraz daha düşük olacaktır. Yani, gelecek işletim sistemi ve uygulama güncellemeleri gerçekleştiği zaman bu tabletin, Snapdragon 845 işlemci barındırması durumunda sunacağı performansa göre biraz daha düşük seviyede performansı olabilir.

Tablette 4 GB RAM ve 64 GB ya da 256 GB dahili hafıza seçenekleri sunuluyor. Ayrıca Samsung, 400 GB’ye kadar kapasiteye sahip microSD kartlarına da destek sunuyor. Tabii ki, bunun için para verip bellek kartı satın almanız gerekiyor.

iPad Pro’ya baktığımızda ise, tablette Apple A10X Fusion yongaseti görüyoruz. Bu, iPhone 7 ve iPhone 7 Plus modellerinde gördüğümüz işlemcinin biraz daha gelişmiş bir çeşidi. Tablet geçen yılın haziran ayında duyurulduğu için bu tarz bir tercih yapıldı. Ancak iPad Pro 10.5 hâlâ yüksek performans sunmaya devam ediyor.

Ayrıca iPad Pro’da da 4 GB RAM var. Depolama alanı seçenekleri ise 64 GB, 256 GB ve 512 GB olarak sıralanıyor. Eğer yükleyecek çok fazla medya dosyanızın olduğunu düşünüyorsanız, o hâlde daha yüksek kapasiteli bir versiyonu tercih etmelisiniz. Çünkü iPad’lerde microSD kart yuvası bulunmuyor.

Yazılım tarafında ise Tab S4, Android 8.1 ile, yani Oreo’nun mevcut en son sürümüyle geliyor. Android, tabletlerde kullanım için pek verimli sayılmaz, ancak son yıllarda eskisine nazaran çok geliştiğini de söylememiz gerekiyor.

iPad Pro ise kutusundan iOS’in en güncel sürümüyle çıkıyor. Şu anda en güncel sürüm iOS 11, ancak bu tablet sonbaharda çıktığı zaman iOS 12 güncellemesini de anında alacak. Galaxy Tab S4’ün bir sonraki Android sürümü olacak Android P’yi ne zaman alacağını ise şu an için bilmiyoruz.

Kamera ve Pil

Bu tabletleri tercih edenler için kamera ön planda olan bir unsur değildir. Zaten ne Apple ne de Samsung kameralara akıllı telefonlarda olduğu kadar önem vermiyor. Yine de, her iki tablette de kamera sistemlerinin bir tablet için çok iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Galaxy Tab S4’ün arkasında 13 megapiksel çözünürlüklü bir kamera varken, iPad Pro 10.5’te 12 megapiksel çözünürlüklü bir arka kamera bulunuyor.

Tabletlerle video görüşmeleri daha çok yapıldığı için, ön kameraların kalitesi daha büyük önem taşıyor. Samsung’un tabletinde 8 megapiksel, Apple’ın tabletinde ise 7 megapiksel çözünürlüklü kameralar bulunuyor.

Galaxy Tab S4’te 7300 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu tabletin pil performansı henüz ortaya çıkmadı, ancak bir günü yeterli çıkaracak bir performansı sunacağını tahmin ediyoruz. Aynı zamanda hızlı şarj desteği de mevcut.

iPad Pro 10.5 ise 8134 mAh kapasiteli pil barındırıyor. Bu, iPad Pro’nun pil ömrünün daha iyi olacağı anlamına gelmiyor. Ancak bu tablet de bir günü rahatlıkla çıkarabilecek bir performansı sergiliyor.

Doğrusu, pil performansı daha çok işletim sistemi ve işlemcinin nasıl optimize edildiğiyle ilgili.

Fiyat

Samsung Galaxy Tab S4’ün Türkiye fiyatı henüz belli olmadığı için, her iki tableti ABD fiyatları üzerinden karşılaştırmakta fayda var.

Tab S4’ün Wi-Fi modeli 650 dolar, Wi-Fi ve LTE modeli de 850 dolar fiyat etiketine sahip. Fiyatı yüksek gibi görünse de, kutusunun içinde S Pen kapasitif ekran kaleminin çıkması bir avantaj sayılır.

iPad Pro 10.5’in kutusundan ise kapasitif ekran kalemi çıkmıyor, ayrı satılıyor Bunun ABD satış fiyatı 99 dolar, Türkiye’de ise 549 TL’lik fiyat etiketine sahip.

iPad Pro’nun baz modelinin ABD satış fiyatı 649 dolar iken, en pahalı olan 512 GB versiyonu 949 dolar fiyat etiketi taşıyor.

Klavyeli kılıflara baktığımızda ise, Samsung’un aksesuarı 150 dolar, iPad’in Smart Keyboard kılıfı ise 160 dolar ABD fiyatıyla sunuluyor.

Sonuç

Bu tabletler çoğunlukla birbirine benzer özellikler ve nitelikler taşıyor. Karar vermek isteyenlerin öncelikle hangi platformu istediklerine karar vermeleri gerekiyor. Her bir tablet, her ne kadar 2017 model işlemciler taşısalar da, üst sınıf özelliklere sahip. Ayrıca her açıdan kapsayıcı bir tablet deneyimi sunuyor.

Samsung Galaxy Tab S4’ün en büyük avantajlarından bir tanesi S Pen kapasitif ekran kaleminin kutusundan çıkması. iPad Pro sahiplerinin kalemle kullanım için daha fazla para verip Apple Pencil’ı satın almaları gerekiyor.

iPad Pro ise iOS’in daha geniş tablet uygulama ekosistemi sayesinde daha yüksek verimlilik potansiyeli taşıyor.

Bu ikisi pazarın en üst seviyesine konumlandırılmış tabletler ve her ikisi de ihtiyaçlarınıza büyük ölçüde cevap verecektir.

İLGİLİ HABERLER