Dosya

Samsung Galaxy Tab S (8.4 inç) ve Apple iPad mini Retina karşı karşıya

Samsung New York’ta düzenlediği etkinlikte tanıttığı 10.5 ve 8.4 inç Galaxy Tab S tabletleriyle pazardaki rekabete yeni bir boyut getirmeyi amaçlıyor. 10.5 inç’lik model iPad Air’in karşısına konumlanırken, 8.4 inç’lik model de iPad mini Retina ile rekabete girecek gibi gözüküyor. Rekabetin küçük boyutlu tarafında yer alan bu iki tabletin karşılaştırmasını aşağıda bulabilirsiniz.

samsung-galaxy-tab-s-vs-apple-ipad-mini-retina

Ekran

Samsung Galaxy Tab S’te  2500 x 1600 piksel çözünürlüğünde, 8.4 inç Super AMOLED ekran bulunuyor. Apple’ın iPad mini Retina’sıysa 2048 x 1536 piksel çözünürlüğünde 7.9 inç ekrana sahip. Rakibine göre 0.5 inç daha büyük bir ekrana sahip olan Samsung Galaxy Tab S, 359 ppi piksel yoğunluğu sayesinde iPad mini Retina’ya kıyasla daha keskin bir görüntü sunuyor. Apple’ın mini tabletinin piksel yoğunluğuysa 304 ppi.

iPad mini Retina’nın ekranı incelemelerde son derece iyi yorumlar almıştı. Katalog değerlerine bakıldığı zaman Samsung Galaxy Tab S’in de canlı, parlak ve detaylı bir ekran deneyimi vadettiği görülüyor.

Tasarım

Hem Samsung Galaxy Tab S hem de iPad mini Retina kavisli ve pürüzsüz köşelere sahip, ancak arka panelde kullanılan malzeme sayesinde iPad mini Retina rakibine göre biraz daha havalı bir imaj veriyor.

Pek çok kişi Apple’ın iPhone 5s ile tanıttığı Touch ID parmak izi sensörünü iPad mini Retina’ya da getireceğini düşünse de, şirket bu yolu tercih etmemişti. Samsung ise Galaxy S5’te tanıttığı parmak izi tarayıcısına Galaxy Tab S’te de yer veriyor.

Rakamlara bakıldığında Samsung Galaxy Tab S’in 212.8 x 125.6 x 6.6 mm. boyutlarında ve 294 gram ağırlığında, iPad mini Retina’nın ise 200 x 134.7 x 7.5 mm. boyutlarında ve 331 gram ağırlığında olduğu görülüyor. Samsung Galaxy Tab S incelik ve ağırlık konularında kuvvetli ele sahip olsa da, boy ve genişlik departmanlarında avantaj iPad mini Retina’ya geçiyor.

Kamera

Kamera rakamsal alanda Samsung Galaxy Tab S’in Apple iPad mini Retina’yı mağlup ettiği bir diğer alan olarak göze çarpıyor. Samsung Galaxy Tab S’in 8 megapiksel arka kamerasına LED flaş ve 2.1 megapiksel ön kamera eşlik ediyor. iPad mini Retina’daysa 5 megapiksel arka ve 1.2 megapiksel ön kamera bulunuyor. Kamera tabletler için en önemli faktör olmasa da, tabletiyle fotoğraf çekmeyi sevenler için bu değerler önemli bir kriter olacaktır.

Performans ve Pil

Samsung Galaxy Tab S’te dört çekirdekli 1.9 GHz ve dört çekirdekli 1.3 GHz işlemcilerin birleşiminden oluşan sekiz çekirdekli Exynos işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 3 GB RAM eşlik ediyor. Bu setin bir tablet için oldukça kuvvetli olduğunu belirtmek gerekiyor.

Apple iPad mini Retina’daysa iPad Air’de bulunan 64-bit mimarili A7 işlemci ve M7 hareket işlemcisi yer alıyor. Bu da iPad mini Retina’nın da en az rakibi kadar kuvvetli bir cihaz olduğu anlamına geliyor.

Ultra Güç Koruma Modu’na sahip Samsung Galaxy Tab S’in 4900 mAh kapasiteli pilinin Apple iPad mini Retina’nın piliyle benzer veya çok az daha iyi bir kullanım ömrü sunacağı düşünülüyor.

Yazılım

Samsung Galaxy Tab S en son Android sürümünü, iPad mini Retina ise en son iOS sürümünü barındırıyor. Kendine özgü özellikler ve avantajlar barındıran bu iki farklı sistem arasında tercih yaparken kişisel değerlendirme kriterlerinin ön plana çıkması olası gözüküyor.

Samsung Galaxy Tab S Ultra Güç Koruma Modu ve parmak izi tarayıcısıyla ödeme yapma gibi özellikler sunarken, iPad mini Apple’ın AirPlay, AirDrop ve AirPrint gibi özellikleriyle birlikte geliyor.

Depolama

Samsung Galaxy Tab S’te 16 ve 32 GB’lık dahili depolama seçenekleri sunuluyor. microSD kart desteğiyle bu alana 128 GB daha eklenebiliyor. Apple iPad mini Retina’daysa depolama seçenekleri 16, 32, 64 ve 128 GB olarak sıralanıyor. Apple’ın mini tabletinde microSD kartla depolama alanını genişletme imkanı bulunmuyor.

Sonuç

Samsung Galaxy Tab S ve Apple iPad mini Retina özellik bakımından karşılaştırıldığında rakamlar kazananın Galaxy Tab S olduğunu gösteriyor. Galaxy Tab S daha iyi bir kamera, daha canlı ve büyük bir ekranı daha ince ve hafif bir kasayla birlikte sunuyor. Ancak tablet satın alırken işletim sisteminin de önemli bir tercih kriteri olduğunu unutmamak gerekiyor.

[Görsel – Pocket-lint]

İLGİLİ HABERLER