Dosya

Samsung Galaxy Tab S (10.5 inç) ve Apple iPad Air karşı karşıya

Samsung yeni Galaxy Tab S tabletlerini New York’ta düzenlediği bir etkinlikle görücüye çıkardı. Şirketin gözde telefonu Galaxy S5’ten ödünç aldığı özellikleri ve şık tasarımına rağmen Galaxy Tab S tabletlerini oldukça çetin bir rekabet bekliyor. Samsung Galaxy Tab S’in 10.5 inç’lik versiyonunu ve en ciddi rakiplerinden Apple iPad Air’i sizler için karşılaştırdık.

samsung-galaxy-tab-s-ipad-air

Ekran

Samsung Galaxy Tab S 10.5 inç’lik Super AMOLED ekrana sahip. Apple iPad Air ise 9.7 inç Retina ekran barındırıyor. Bu da ekran boyutu bakımından Samsung Galaxy Tab S’in önde olmasını sağlıyor. Ekstra pikseller sayesinde Samsung Galaxy Tab S’in ekranı biraz daha keskin bir görüntü sunuyor. Galaxy Tab S’in 2500 x 1600 piksel çözünürlüğündeki ekranı 287 ppi piksel yoğunuluğuna sahip. iPad Air’in 2048 x 1536 piksel ekranındaysa bu rakam 264 ppi’da kalıyor. İlk bakışta iki ekran arasındaki farkı anlamak çok kolay olmayacaktır, ancak Samsung Galaxy Tab S’in bu netliği daha büyük bir ekranda sunması cihaza avantaj kazandırıyor.

Tasarım

İki cihazın tasarımları konusunda doğrudan, kesin bir fikir beyan etmek pek kolay değil. Kimi kullanıcıların gözüne iPad Air daha hoş gelirken, kimileri de tercihini Samsung Galaxy Tab S’ten yana kullanacaktır.

Galaxy S5 sahipleri akıllı telefonlarıyla uyumlu bir tablet arıyorsa Galaxy Tab S’i tercih etmeleri mantıklı olacaktır. Tasarım dili bakımından iki cihaz oldukça ciddi benzerlikler taşıyor. Aynı ilişki iPhone ve iPad arasında da kurulabilir.

iPad Air üst sınıf tasarımıyla pek çok kişinin gönlünü fethetmeyi başarmıştı. Muhteşem bir görünüşe sahip olan Galaxy Tab S de Samsung’un diğer tabletlerine göre daha klas bir profil çiziyor. Ancak iPad Air’in metal dokunuşunun genel bakış açısında göze daha hoş geleceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Rakamlara bakıldığı zaman 469 gramlık iPad Air’in 465 gramlık Samsung Galaxy Tab S’ten çok az daha ağır olduğu görülüyor. 7.5 mm.’lik iPad Air inceliğiyle dikkat çekse de, 6.6 mm.’lik Galaxy Tab S bu konuda rakibinin önüne geçiyor. Ekranın daha büyük olması nedeniyle Samsung Galaxy Tab S 247.3 x 177.3 x 6.6 mm.’lik boyutlarıyla 240 x 169.5 x 7.5 mm. boyutlarındaki iPad Air’den daha fazla yer kaplıyor.

Kamera

Tabletlerde kameraya akıllı telefonlarda olduğu kadar önem gösterilmese de, Samsung Galaxy Tab S’te durumun farklı olduğu görülüyor. Samsung Galaxy Tab S’te 8 megapiksel arka ve 2.1 megapiksel ön kamera bulunuyor. iPad Air’de ise 5 megapiksel arka kameraya 2.2 megapiksel ön kamera eşlik ediyor. Galaxy Tab S’in arka kamerasına eşlik eden LED flaş da bu alanda cihaza bir avantaj sağlıyor.

Performans

Samsung Galaxy Tab S’te dört çekirdekli 1.9 GHz ve dört çekirdekli 1.3 GHz işlemcilerin birleşiminden oluşan sekiz çekirdekli Exynos işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 3 GB RAM eşlik ediyor. Bu set Galaxy Tab S’in verilen görevleri rahatlıkla yerine getirebileceği anlamına geliyor. Apple iPad Air’deyse 64-bit A7 işlemci ve M/ hareket işlemcisi yer alıyor. İki cihazın performansları arasında somut bir karşılaştırma yapmak için Samsung Galaxy Tab S’i de detaylı olarak incelemek gerekiyor.

Yazılım

Tıpkı tasarım gibi, yazılım da karşılaştırması zor bir alan. Bu noktada kişisel tercihlerin belirleyici faktör olarak ön plana çıkacağı söylemek yanlış olmayacaktır. Kutusundan Android 4.4.2 KitKat işletim sistemiyle çıkacak olan Samsung Galaxy Tab S, şirkete özgü çeşitli özellikler de barındıracak.

SideSync 3.0 sayesinde Samsung markalı akıllı telefonlarla uyum içinde çalışabilecek olan Galaxy Tab S ile gelen aramaları yanıtlamak veya SMS göndermek mümkün olacak. Ultra Güç Koruma Modu gibi Galaxy S5 özellikleri de Samsung Galaxy Tab S’te boy gösterecek.

iOS 7 ile birlikte gelen iPad Air ise AirDrop, AirPlay ve Siri gibi Apple’a özgü özellikler barındırıyor. Hareket halindeyken belge oluşturma ve düzenleme imkanı veren iWork uygulamalarına ek olarak, iMovie, Garage Band ve iPhoto da iPad Air ile birlikte sunuluyor. Bu noktada her iki ekosistemin de kendilerine özgü avantaj ve dezavantajlar barındırdığını belirtmekte fayda var.

Depolama

Samsung Galaxy Tab S’te 16 ve 32 GB olmak üzere iki farklı depolama alanı seçeneği bulunuyor. microSD kart desteği sayesinde bu alanın üzerine 128 GB daha eklenebiliyor. Apple iPad Air’deyse dahili hafıza seçenekleri 16, 32, 64 ve 128 GB’den oluşuyor. Ancak microSD kart ile bu alanları genişletmek gibi bir seçenek sunulmuyor.

Sonuç

Samsung Galaxy Tab S daha büyük ekran, daha iyi kamera, artırılabilir hafıza, daha hafif ve ince bir kasa vadediyor. Ancak iki cihaz arasında yapılacak seçimlerde rakamlardan ziyade işletim sistemi tercihinin önemli rol oynaması daha olası gözüküyor. Kağıt üzerinde Samsung Galaxy Tab S üstün olsa da, iPad Air’in de başarılı bir ürün olduğunu belirtmek gerekiyor.

[Görsel – Pocket-lint]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER