Teknoloji

Samsung Galaxy Tab 10.1’in Avustralya’daki satışına yönelik ihtiyati tedbir kararı bozuldu

samsung-galaxy-tab-10-1-inceleme-00021

Apple’ın Samsung Galaxy Tab 10.1‘in Avustralya’daki satışına yönelik olarak aldırdığı ihtiyati tedbir kararı bozuldu. Temyiz mahkemesi ilk engelleme kararını apaçık bir şekilde yanlış buldu ve Android tabletin bu cuma günü itibariyle yeniden satışa sunulmasına karar verdi. Apple da bu kararı temyize götürme hazırlığı içinde. Ancak şirketin ekim ayında, hakimi Samsung’un iPad’in tasarımını kopyaladığını ikna ederek aldırdığı tablet yasağını uzattırabilmesi için yüksek mahkemeyi ikna etmesi gerekiyor.

Samsung’un itiraz davasına bakan üç hakim, geçen ay Apple lehine ihtiyati tedbir kararı veren hakimin görüşüne eleştirel açıdan yaklaştı. Görüşlerini hazırladıkları bir raporla açıklayan hakimler ilk duruşmada karar veren hakimin kararının apaçık şekilde yanlış olduğuna ve iptal edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Hakimin ihtiyati tedbir kararını onaylamadan önce Apple’ın şikayetinin ne kadar güçlü olduğu konusunda yeterli değerlendirmede bulunmadığı da belirtildi.

Samsung lehine karar veren hakimlerden bir tanesi Apple’ın tablet pazarındaki pozisyonunu tekel olarak nitelendirmişti. Bir başka hakim ise Galaxy Tab 10.1’in Apple’ın tabletinin performansına olan etkilerini abartmış olup olmadığını sorgulamış, bu cihazın satışa çıkmasının Apple’ın tümünü yıkıp yıkmayacağını sormuştu. İlginç olan bir durum da geçtiğimiz ekim ayında Apple’ın talebi doğrultusunda Samsung Galaxy Tab 10.1’in satışına ihtiyati tedbir kararı veren Hakim Annabelle Bennett’in Samsung ile Apple arasında önümüzdeki mart ayında duruşması yapılacak 3G patent davasına da bakacak hakimlerden olması. Samsung duruşmaya kadar iPhone 4S’in satışına ihtiyati tedbir koydurma talebinde bulunmamaya karar vermişti.

Samsung Galaxy Tab 10.1 bir süredir gri market kanalıyla Avustralya’da satılmaktaydı. Mahkemenin ihtiyati tedbir kararını kaldırmasıyla birlikte Samsung’un kendi satış kanalları üzerinden bu tableti satması için bir engel de kalmadı. Tabletin 2 Aralık Cuma günü yerel saatle öğleden sonra 4’te satışa sunulması bekleniyor. Bu arada Samsung’un Galaxy Tab 10.1 konusunda engellemelerle karşılaştığı tek ülke Avustralya değildi. Almanya’da da benzer bir yasakla karşı karşıya olan şirket bunun etrafından dolaşmak için Galaxy Tab 10.1N adı verilen, tasarımı üzerinde oynamalar yapılmış bir cihaz piyasaya sürmüştü. Alman mahkemelerinin Apple’ın şikayetiyle ilgili kararı 22 Aralıkta vermesi bekleniyor.

İlgili – Avustralya Federal Mahkeme Kararı

İLGİLİ HABERLER