Teknoloji

Samsung Galaxy Tab 10.1’in Avrupa Birliği ülkelerindeki satışı Apple’ın başvurusuyla durduruldu

Apple Samsung’un önüne bir yerde taş koydu, bu sefer Avrupa’da. Avrupa Birliği’ne başvuruda bulunan Cupertino bu cihazın birinci nesil iPad ile ilgili fikri hakları ihlâl ettiği gerekçesiyle Avrupa’da satışının engellenmesi için geçici karar çıkardı. Düsseldorf Bölge Mahkemesi Apple’ın bu geçici yasak talebini onayladı, Galaxy Tab 10.1’in satışı Hollanda haricinde tüm Avrupa’da durduruldu. Geçtiğimiz hafta içinde İngiltere’de satışa çıkan bu cihazın satışının durdurulması ve tüm ürünlerin raflardan toplanması gerekiyor.

Avrupa Birliği yasalarına göre, Avrupa Birliği’nin tümünde geçerli olacak şekilde satışları durduran yasak kararlarının alınması için dava açılabiliyor. Apple’ın davasına bakan hakim de Apple’ın iddialarına arka çıktı ve Samsung’un en yeni tabletinin Apple’ın birden fazla patentini ihlâl ettiği ve iPad 2’nin elementlerini kopyaladığı yargısına vardı. Samsung’un bu karara itiraz etme izni bulunuyor, ancak Galaxy Tab 10.1 cihazları şu an için Avrupa Birliği topraklarında satılamayacak, bu da Samsung’a şu an için büyük bir zarar verecek. Temyiz başvurusuna dair kararını çıkmasının hemen hemen dört hafta alacağı ve o davaya da aynı hakimin bakacağı belirtiliyor.

Almanya’da alınan yasaklama kararı tüm Avrupa’yı ilgilendiriyor, çünkü Avrupa Birliği yasalarına göre bir ulusal mahkeme tarafından verilen yasaklama kararı “Ticari Marka Topluluğu” mahkemesi nezdinde ihlâl ya da ihlâl tehdidine karşı alınmış genel bir karar niteliğini taşıyor ve ilk aşamada AB’nin genelinde geçerli oluyor, sonrasında bu davanın sadece mahkemenin bulunduğu küçük bir alanı etkilediği yargısına varılsa bile.

Bu arada Samsung Galaxy Tab 10.1 önümüzdeki günlerde Türkiye’de de satışa çıkacak. Türkiye henüz bir AB üyesi olmadığı ve Apple burada Samsung aleyhine bir dava açmadığı için sanıyoruz ki şu an için Galaxy Tab 10.1’in Türkiye’de satışını engelleyecek herhangi bir durum yok. Konuyla ilgili gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

İlgili – Wirschafts Blatt

İLGİLİ HABERLER