Dosya

Samsung Galaxy S9 ve S9+ karşı karşıya

samsung galaxy s9Samsung Barselona’da düzenlenen 2018 Mobil Dünya Kongresi (MWC 2018) kapsamında gerçekleştirdiği etkinlikte yeni akıllı telefonları S9 ve S9+’ı gözler önüne çıkardı. Seleflerine bir hayli benzeyen iki telefon, birbirlerinden de fazla uzaklaşmıyor. Ancak bu durum iki cihaz arasında farkların olmadığı anlamına gelmiyor. Samsung Galaxy S9 ve S9+ arasındaki benzerlikler ve farkları sizler için sıraladık.

Tasarım

Galaxy S9 ve S9+, ilk bakışta akıllara geçtiğimiz yıl tanıtılan selefleri S8 ve S8+’ı getiriyor. Çok ince bir çerçevenin sardığı Sonsuz Ekran, her iki telefonda da ön panelin büyük kısmını kaplıyor. Kavisli kenarlar, cam arka panel ve metal ana gövde, ortaya görsel açıdan tanıdık ancak şık telefonlar çıkarıyor.

Akıllı telefonların arka panellerinde pek fazla değişiklik bulunmuyor. S9’da da tıpkı S8’de olduğu gibi tek bir kamera yer alıyor. Ancak parmak izi tarayıcısının kameranın altına alınmış olması, göze ilk çarpan unsur oluyor. S9+’ta ise kamera kurulumuna ikinci bir lens daha ekleniyor. Parmak izi tarayıcısı da dikey vaziyette yerleştirilen çift lensin altında bulunuyor.

S9, küçük bir telefon isteyenlerin ihtiyacına daha iyi yanıt verebilecek bir cihaz. 147.7 x 68.7 x 8.5 mm. boyutlarındaki telefon, tartıda 163 gram çekiyor. 158.1 x 73.8 x 8.5 mm. boyutlarındaki S9+’ın ağırlığı ise 180 gram.

Her iki telefon da IP68 suya ve toza dayanıklılık sertifikasına sahip. Samsung’un 3.5 mm. kulaklık jakından vazgeçmemiş olması da telefonların dikkat çeken yönleri arsında bulunuyor.

Ekran

Galaxy S9’da 5.8 inç büyüklüğünde Quad HD+ çözünürlüklü bir ekran yer alıyor. Söz konusu ekran 570 ppi piksel yoğunluğu sunuyor.

S9+’ta ise ekran çözünürlüğü aynı kalsa da, boyut 6.2 inçe yükseliyor. Bu da piksel yoğunluğunun 528 ppi’ye inmesine neden oluyor.

Her iki akıllı telefonda da, seleflerinde de olduğu gibi, 18,5:9 görüntü oranına sahip Super AMOLED paneller bulunuyor. Hem S9 hem de S9+, HDR içerikleri destekliyor.

Donanım

Hem S9’un hem de S9+’ın kalbinde sekiz çekirdekli işlemciler yer alıyor. Ancak bu işlemcinin modeli, telefonun satış bölgesine göre değişiyor. Güney Koreli şirketten henüz resmi bir bilgi verilmese de bu işlemcilerden birinin en yeni Exynos modeli, diğerinin ise Qualcomm Snapdragon 845 olduğu düşünülüyor.

S9’da yonga setine 4 GB RAM eşlik ediyor. Akıllı telefon, Türkiye’ye 64 GB dahili depolama alanına sahip modeliyle giriş yapacak. S9+’ta ise işlemcinin yanında 6 GB RAM bulunuyor. Dahili depolama alanı seçenekleri ise 64, 128 ve 256 GB olarak sıralanıyor. MicroSD kart desteği sayesinde her iki akıllı telefona da 400 GB daha ekstra depolama alanı kazandırılabiliyor.

S9 ve S9+’ın arasındaki farklardan birisi de pil kapasitesi. S9 enerjisini 3000 mAh kapasiteli pilden alıyor. S9+’ta ise pil kapasitesi 3500 mAh’ye yükseliyor. Her iki telefon da hızlı şarj ve hızlı kablosuz şarjı destekliyor.

Her iki telefonda da AKG’nin imzasını taşıyan stereo hoparlörler bulunuyor. Bu hoparlörler Dolby Atmos ses teknolojisini destekliyor. Hem S9’da hem de S9+’ta iris tarayıcısı da yer alıyor.

Kamera

Kamera, iki akıllı telefonun ayrıldığı noktalar arasında yer alıyor. S9’un arkasında tek lensli bir kamera bulunurken, S9+’ta kamera kurulumuna ikinci bir lens daha ekleniyor.

S9’un arkasında 12 megapiksel çözünürlüklü, otomatik odaklama özelliğine sahip Super Speed Dual Pixel kamera bulunuyor. Optik görüntü sabitleme yeteneğini barındıran kamera, diyafram genişliğini  f/1.5 ila f/2.4 arasında değiştirebiliyor.

S9+’ın arkasındaki çift lensli kurulumda ise 12 megapiksel Super Speed Dual Pixel’e yine 12 megapiksel çözünürlüklü telefoto otomatik odaklı sensör eşlik ediyor. Çift optik görüntü sabitleme yeteneğine sahip bu kurulum, tıpkı Galaxy Note 8 gibi 2x optik yakınlaştırma yapabiliyor.

Hem S9 hem de S9+, Super Slow Motion video kaydı yapabiliyor. Her iki telefonda da otomatik hareket tespiti özelliği bulunuyor. Samsung’un AR Emoji adını taşıyan hareketli emoji oluşturma özelliği de hem S9’da hem de S9+’ta mevcut.

Her iki akıllı telefonun da önünde f/1.7 diyafram genişliğine ve otomatik odaklama özelliğine sahip 8 megapiksel çözünürlüklü kamera yer alıyor.

Yazılım

Hem Samsung Galaxy S9 hem de Samsung Galaxy S9+ kutularından Android Oreo yüklü olarak çıkıyor. Oreo’yu Samsung’un TouchWiz adını taşıyan kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Her iki akıllı telefonda da Bixby adını taşıyan dijital asistan yer alıyor. İki telefondaki tek yazılımsal fark ise S9+’ta çift kamera bulunmasından kaynaklanıyor.

Fiyat

Samsung Galaxy S9, Türkiye’de 4 bin 599 TL karşılığında satılacak. S9+’ın ise 64 GB versiyonu için 5 bin 199 TL, 128 GB versiyonu için 5 bin 399 TL ve 256 GB versiyonu için 5 bin 699 TL ödemek gerekecek.

İLGİLİ HABERLER