Manşetler

Samsung 2017’nin son çeyreğini rekor kâr ile tamamladı

samsung galaxy note 8

samsung galaxy s9Samsung için 2017 pek de kolay geçmemişti. Şirketin fiili patronu konumundaki veliahtı rüşvet vermekten dolayı suçlu bulunmuş, başkan yardımcısı Oh-Hyun Kwon ise “emsalsiz bir kriz” içinde olduklarını belirterek istifa etmişti. Ancak bu yaşananlar Güney Koreli elektronik devinin nakit akışını pek de etkilemiş görünmüyor. Samsung Galaxy S9’un tanıtımına bir aydan kısa bir süre kala açıklanan 2017’nin son çeyreğine ait finans raporu, bu durumu net biçimde gösteriyor.

Samsung, 2017’nin son çeyreğini 14 milyar dolar operasyon kârıyla tamamladı. 2017’nin geneli içinse bu miktar 50 milyar dolar oldu. Bu tablonun oluşmasında en büyük rolü ise yonga ve ekran birimleri üstlendi. 2016’nın son çeyreğinde Note 7 krizinin etkilerini yaşayan Samsung, 8 milyar dolar operasyon kârı açıklamıştı.

Açıkladığı rakamlar, Samsung’un gelir bakımından en büyük yonga üreticisi haline geldiğini gözler önüne seriyor. Güney Koreli şirket, 2017’nin tamamında yonga satışlarından 69 milyar dolar gelir elde etti. Intel’in geliri ise 63 milyar dolarda kaldı. Samsung’un ekran biriminin 2017’nin son çeyreğindeki başarılı performansının altında ise Apple’ın iPhone X için verdiği OLED panel siparişleri yatıyor. Bu siparişler sayesinde Samsung, Kore wonundaki değer artışının etkilerini azaltmayı başardı.

Samsung’un mobil birimi, uzun zamandır şirketin “en çok kazandıran” birimi değil. Bu durum, 2017’nin son çeyreğinde de değişmedi. Birimin operasyon kârı yıl sonunda artan reklam ve pazarlama harcamalarının da etkisiyle 2.25 milyar dolar olarak gerçekleşti. Birimin 2016’nın son çeyreğindeki operasyon kârı 2.3 milyar dolar seviyesindeydi. Samsung’un alt segment telefonlarının satış rakamları düşerken, Galaxy Note 8’in sevkiyatlarında artış yaşandı.

Şirketin 2017’nin son çeyreğindeki konsolide geliri 61.5 milyar dolar oldu. Yıl genelindeki konsolide gelir ise 223 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Bellek yongası biriminin dördüncü çeyrekteki operasyon kârı 10 milyar dolar olurken, ekran birimi de 1.3 milyar dolar operasyon kârı elde etti.

Samsung Galaxy S9 25 Şubat’ta tanıtılacak

Samsung önümüzdeki dönemde üst segment telefonlara olan ilginin artmasının ve bu ilginin mobil biriminin bilançolarına yansımasını öngörüyor. Bu artışın itici gücü ise şirketin yeni amiral gemisi olacak gibi görünüyor. Samsung Galaxy S9, 25 Şubat’ta tanıtıldıktan kısa bir süre sonra raflardaki yerini alacak. Bir yandan da yongalara olan ilginin artmasına paralel olarak NAND üretim kapasitesinin yükseltilmesi planlanıyor. OLED’in akıllı telefon endüstrisinde ana akım olacağına inanan Samsung, bu teknoloji üzerine de yoğunlaşacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER