İpucuManşetler

Samsung Galaxy S8 ve S8+ sahipleri için 8 yararlı ipucu

Samsung’un 2017 model Android telefonları Galaxy S8 ve Galaxy S8+ birkaç haftadır piyasada. Akıllı telefon seçimini Samsung’un telefonlarından yana kullananlar yeni telefonların keyfini çıkarıyor olmalı. S8 ve S8+, hiç şüphesiz 2017 yılında şimdiye kadar çıkarılmış en iyi telefonlar arasında bulunuyor. Bu yazıda yeni Galaxy S8 ve S8+’ı daha kullanışlı yapacak bazı ipuçlarından söz ediyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Samsung Galaxy S8+ İncelemesi

Tüm kilit açma yöntemlerini kurma

Yeni telefonunuzu açtıktan, ilk kurulumu yapıp verilerinizi aktardıktan sonra yapmanız gereken ilk işlerden bir tanesi S8’in telefon kilidini açmak için sunduğu çeşitli biyometrik kimlik doğrulama yöntemlerini kurmak olmalı. S8’de geleneksel parmak izi okuyucusu mevcut, ancak bu bileşen bildiğiniz gibi çok da alışılmış, rahatlıkla erişilip kullanılabilecek bir yere yerleştirilmemiş. Bu nedenle kullanmayı tercih etmeyebilirsiniz. Ancak Samsung, kullanıcıların rahatlığını düşünerek iris tarama ve yüz tanıma gibi yöntemleri de ekliyor. Bunların her birini kurarak hangisinin sizin için en rahat olduğunu belirleyebilirsiniz. Parmak izi okuyucusu ve iris tarama ikilisi güvenliği en üst seviyeye çıkaracaktır. Ancak yüz tanımanın da iris taramaya göre çok daha pratik olduğunu belirtmeliyiz.

Bunun için;

  • Ayarlar uygulamasını açın,
  • Kilit ekranı ve güvenlik seçeneğini takip edin.
  • Burada yüz tanıma, parmak izi tarayıcı ve iris tarayıcı seçeneklerinin hepsini göreceksiniz.

Bu arada Smart Lock olarak adlandırılan bir güvenlik seçeneğini de göreceksiniz. Android’in bünyesinde yer alan bir özellik olan Smart Lock sayesinde cihazınızın cebinde mi ya da evinizin yakınında mı olduğu algılanır, buna göre ekran kilidi sizi yukarıda saydığımız güvenlik yöntemlerine gerek duyulmadan açılır.

Ekran tuşlarının yerleşimini değiştirme

S8 ve S8+, Samsung’un sanal ekran tuşlarını kullandığı ilk amiral gemisi telefonlar olma özelliğini taşıyor. Bu tuşların varsayılan düzeni şirketin telefonlarında genel olarak gördüğümüz Son Uygulamalar, Ana Ekran ve Geri sıralamasından farklı. Eğer daha önce başka bir Android telefonu kullandıysanız ya da soldan sağa okunan bir dil konuşuyorsanız, bu durum kafanızı karıştırabilir, çünkü geri tuşu sürekli sizin alıştığınızın tersi yönde bulunacaktır.

Neyse ki, görevler fiziksel tuşlara kalıcı şekilde atanmadığı için, ekran tuşlarının sıralamasını değiştirmek mümkün. Böylelikle geri tuşunu sol tarafa, ana ekranı ortaya ve son uygulamalar ekranı tuşunu da sağa yerleştirebilirsiniz. Bunun için;

  • Ayarlar uygulamasında Ekran bölümüne gidin,
  • Navigasyon Çubuğu seçeneğine dokunun.
  • Burada, Tuşlar başlığı altında Tuş düzeni seçeneğini göreceksiniz. Açılır menüden istediğiniz düzeni seçin.

Ayrıca bu sayfadan navigasyon çubuğunun arka plan rengini de değiştirebilirsiniz.

Buna ek olarak, Haziran 2017’de gelen son yazılım güncellemesiyle birlikte kullanıcılara navigasyon çubuğunu uygulamalar açık olduğu sırada gizleme imkanı getirildi. Navigasyon çubuğunun sol kenarında yer alan küçük bir daire ikonuna tıklatarak navigasyon çubuğunu sabitleyebilirsiniz. Aksi takdirde, navigasyon çubuğu gizlenecek, parmağınızı ekranın alt kısmından yukarı doğru kaydırdığınızda yeniden görüntülenecektir.

Edge bildirimlerini açma

Galaxy S8 ve S8+’ın en güzel yanlarından bir tanesi, bildirim geldiğinde ekranın kenarlarının aydınlatılması oluyor. Buna ek olarak, S8 Android’in standart pencere gölgesi efektini daha şık görünen, hap şekilli bir balonla değiştiriyor. Bu, her yeni bildirim geldiğinde gösteriliyor. Ancak belli bir nedenden dolayı, bu özellikler cihaz kutudan çıktığında kapalı oluyor, sonradan açılması gerekiyor.

Edge aydınlatmasını açmak için;

  • Ayarlar uygulamasını açın, Ekran bölümüne girin.
  • Edge ekranı seçeneğini takip edin.
  • Edge aydınlatması bölümüne girin.
  • Bu sayfada, en başta yer alan seçeneği Açık durumuna getirin.
  • Edge aydınlatmasının ne zaman gösterileceğini de bu sayfadan ayarlayabilirsiniz.
  • Ayrıca Bildirimleri yönet seçeneğini kullanarak Edge aydınlatmasından hangi uygulamaların yararlanacağını belirleyebilirsiniz.

Ekran ölçeklemesini değiştirme

Eğer daha küçük ekranlı, 5.8 inç Galaxy S8’i tercih ettiyseniz, ekrandaki unsurların büyük çoğunluğunun, örneğin metin ve düğmelerin boyutlarının epey büyük olduğunu göreceksiniz. Neyse ki, bunu değiştirmeniz, ekrandaki nesnelerin ölçeğini ayarlamanız mümkün. Böylelikle ekranda görünen unsurların boyutunu küçültebilir, ekrana baktığınızda daha fazla içeriği görüntüleyebilirsiniz. Bunun için;

  • Ayarlar uygulamasını açın, Ekran seçeneğine giriş yapın.
  • Ekran yakınlaştırma ve yazı tipi bölümüne girin.
  • Ekran Yakınlaştırma ve Yazı Tipi Boyutu bölümleri altında yer alan kaydırgaçları sürükleyerek uygun ekran büyüklüğü ve yazı tipi boyutunu belirleyin.

Ekran çözünürlüğünü değiştirme

Galaxy S8 ve S8+’ın ekranları 2960 x 1440 gibi yüksek bir çözünürlüğe sahip. Ancak Samsung, pil tüketimini göz önünde bulundurarak, yeni telefonların başlangıçta ekran çözünürlüğünü 2220 x 1080, diğer bir deyişle Full HD+ olarak ayarlıyor. Daha keskin ve net bir görsel deneyim için ekran çözünürlüğünü maksimuma çıkarabilirsiniz. Ancak bu durumda pil tüketiminde az da olsa artış olacağını dikkate almalısınız.

Ekran çözünürlüğünü değiştirmek için;

  • Ayarlar uygulamasını açın, Ekran bölümüne giriş yapın.
  • Ekran çözünürlüğü bölümüne girin.
  • Burada yer alan ayarı isteğinize göre değiştirin. En yüksek çözünürlük için WQHD+ olarak ayarlayın.

Temayı değiştirme

Galaxy S8 ve S8+’ın kullanıcı arayüzü epey güzel, Samsung’un daha önceki denemelerine göre çok daha çekici olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak bildirim tepsisinde beyaz renkli arka planın veya sistem uygulamalarının hayranı değilseniz, temayı değiştirerek telefona yepyeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.

Temayı değiştirmek için;

  • Ayarlar uygulamasını açın,
  • Duvar kağıdı ve temalar seçeneğine giriş yapın.
  • Samsung Themes uygulaması açılackak.Burada birçok farklı tema seçeneğini göreceksiniz.

Always On Display’i kurma

Daha önceki Samsung telefonlarında gördüğümüz Always On Display özelliği sayesinde ekran kapalı olsa bile ekranda tarih, saat, pil ömrü, yeni bildirimler için ikonlar ve sanal ana ekran düğmesi gösteriliyor. Ancak temalar bölümüne giderseniz, Samsung Themes uygulamasında bulunan AOD’ler sekmesi altında sürekli açık ekranlara özel farklı tema seçeneklerinin de bulunduğunun göreceksiniz.

Always On Display seçeneklerine ulaşmak için Ayarlar, Kilit Ekranı ve Güvenlik yolunu izleyin, burada Kilit Ekranı ve Always On Display bölümü altında sürekli açık ekran için var olan tüm ayarları göreceksiniz. Ancak tema yükleme işlemi, yukarıda sözünü ettiğimiz Samsung Themes uygulaması üzerinden gerçekleştiriliyor.

Ekran görüntüsü alma

Ekran görüntüsü alma akıllı telefonların en yararlı özelliklerinden bir tanesi ve Galaxy S8’de buna ayrı bir başlık açmak önemli. Galaxy S8 ve S8+’ta fiziksel ana ekran tuşu bulunmadığı için, ekran görüntüsü alma işlemi daha farklı. Üstelik ekran görüntüsü almanın farklı yolları bulunuyor.

En basit yöntem güç ve ses kısma tuşlarına aynı anda basmak. Ekran görüntüsü alındıktan hemen sonra bunu paylaşabilir, düzenleyebilir veya daha fazla ekran görüntüsü alabilirsiniz.

İkinci yöntem el hareketi. Elinizin kenarını ekrana tamamen temas ettirerek soldan sağa doğru tamamen taradığınızda ekran görüntüsünü alacaksınız. Bunu becermek biraz zor görünüyor, ancak işin sırrını bir kez öğrendikten sonra ekran görüntüsü alma işleminin daha da kolaylaştığını fark edeceksiniz. Bu özelliği etkinleştirmek için:

  • Ayarlar uygulamasının açın, Gelişmiş özellikler bölümüne girin.
  • Ekranı yakalamak için elinizin kenarı ile kaydırın seçeneğini takip edin.
  • Bu seçeneği Açık duruma getirin.

Ekran görüntüsü almanın üçüncü yöntemi ise Akıllı Seçim adlı Edge ekranı paneli. Ekranın kenarında görünen sekmeyi sürükleyerek açtığınızda bu kenar ekranı panelini de var olan paneller arasında göreceksiniz. Buradan ekran görüntüsünü hangi şekilde alacağınızı seçin, ister dikdörgen isterseniz oval şekilde ekran görüntüsü alabilirsiniz. Hatta istediğiniz takdirde ekranda oynatılan videonun GIF görüntüsünü bile yakalayabilirsiniz.

Tüm Edge ekranı ayarlarına, mevcut ve indirilebilir Edge panellerine erişim için Ayarlar, Ekran, Edge ekranı yolunu takip edebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER