Dosya

Samsung Galaxy S5 ve iPhone 5s karşı karşıya

Geçtiğimiz yıl Galaxy S4’ü mart ayında tanıtan Samsung, bu yılki gözde Android telefonu Galaxy S5’i Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde görücüye çıkardı. Güney Koreli şirketin yeni gözdesinin en büyük rakibi ise Apple’ın geçtiğimiz eylül ayında piyasaya sürdüğü iPhone 5s. Samsung Galaxy S5 ve iPhone 5s arasındaki benzerlik ve farkları yazının devamında sizler için sıraladık.

samsung-galaxy-s5-iphone5s

Ekran

Samsung Galaxy S5 1920 x 1080 piksel çözünürlüğünde 5.1 inç Super AMOLED bir ekranla birlikte geliyor. Ekran alanı konusunda Galaxy S5’in iPhone 5s’in 4 inç ekranına epey fark attığını söylemek yanlış olmayacaktır. Çözünürlük konusunda iPhone 5s’in 1136 x 640 piksel çözünürlüğündeki ekranı zayıf kalıyor gibi gözükse de, Retina ekranın varlığı iPhone 5s’e normalin çok üstünde bir parlaklık ve keskinlik kazandırıyor.

Tasarım

Samsung mevcut telefonlarının çoğunda olduğu gibi, Galaxy S5’te de hakim materyal olarak plastiği tercih etmiş. Güney Koreli şirket geçmiş yıllarda da arka panel plastik kullanmıştı. iPhone 5s ise alüminyum arka paneli ve yanlarıyla görüntü itibarıyla daha klas bir cihaz izlenimi veriyor.

iPhone 5s boyut ve ağırlık konusunda da Galaxy S5’e kıyasla daha küçük. 123.8 x 58.6 x 7.6 mm. boyutlarındaki iPhone 5s tartıda 112 gram çekiyor. Samsung’un yeni gözdesi Galaxy S5 ise 142 x 72.5 x 8.1 mm. boyutlarında ve 145 gram ağırlığa sahip. İki cihaz arasında iPhone 5s lehine 0.5 mm.’lik bir kalınlık farkı söz konusu.

Samsung Galaxy S5’in en önemli avantajlarından biriyse toza ve suya karşı dayanıklı olması. 1 metreye kadar suya dayanıklı olan Galaxy S5, zorlu çevre koşullarıyla sıklıkla başa çıkmak zorunda olanlar için iPhone 5s’e kıyasla daha uygun bir cihaz gibi gözüküyor.

Sensörler

Galaxy S5 güvenlik için bir parmak izi sensörü barındıran ilk Samsung akıllı telefonu olma unvanını taşıyor. Parmak izi tarayıcısı teknolojisini üst sınıf akıllı telefon pazarına ilk sunan şirket ise iPhone 5s ile Apple olmuştu. Kısacası bu noktada Samsung’un rakibini yakalamaya yönelik bir hamle gerçekleştirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Apple’ın parmak izi tarayıcısında kullanıcıların parmaklarını Home tuşuna bastırmaları gerekiyor. Samsung Galaxy S5’te bulunan parmak izi tarayıcısındaysa parmağı Home tuşunun üzerinde sürüklemek gerekiyor. Uygulamadaki bu fark dışında her iki sensör de aynı görevi yerine getiriyor.

Samsung Galaxy S5’te parmak izi tarayıcısına ek olarak bir de kalp hızı monitörü bulunuyor. Cihazın arkasında yer alan bu sensörün üzerine parmağıyla bastıran kullanıclar Galaxy S5’in ekranında kalp atış hızlarını görebiliyor.

İşlemci

İki akıllı telefondan hangisinin daha hızlı olduğu konusunda şimdiden kesin bir şey söylemek pek mümkün değil. Farklı mimariler ve Apple’ın frekans hızlarını açıklamaması da ilk etapta sağlıklı bir karşılaştırma yapmayı zorlaştırıyor.

Samsung Galaxy S5’te dört çekirdekli, 2.5 GHz Qualcomm Snapdragon 801 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 2 GB RAM eşlik ediyor. Apple iPhone 5s’te ise Apple tarafından geliştirilen 64-bit A7 işlemci yer alıyor. Apple’ın işlemcisinin teknik açıdan daha hızlı olduğu düşünülse de, işin pratik kısmında farklılıklar oluşabiliyor.

Kamera

Samsung kamera konusunda rakibine karşı ciddi bir avantaja sahip. Galaxy S5’te 4K video kaydı yapabilen 16 megapiksel arka kamera bulunuyor. iPhone 5s’te ise 8 megapiksellik bir arka kamera mevcut. Sensör büyüklüğü konusunda gerçekçi bir karşılaştırma yapmak ise pek mümkün değil.

Galaxy S5’in 2.1 megapiksel ön kamerası 1080p kayıt yeteneğine sahip. iPhone 5s’in 1.2 megapiksel ön kamerasıysa 720p kalitesinde FaceTime görüşmeleri yapılmasını sağlıyor.

Sonuç

Samsung Galaxy S5 özellikleri sayesinde iPhone 5s’e üstünlük sağlıyor, ancak tasarım bakımından iPhone 5s’e kıyasla arka planda kalıyor. iPhone 5s pek çok kişinin gözünde bir moda sembolü haline gelmiş durumda. Galaxy S5’in tasarım konusunda aynı etkiyi yaratması mümkün olmasa da, fonksiyonelliğiyle bu açığı kapatması muhtemel.

Teknik özelliklerden, tasarımdan ve donanımdan kaynaklanan farklar bir kenara koyulduğunda iPhone 5s ve Galaxy S5 arasındaki mücadelenin belirleyici faktörü işletim sistemleri, yani iOS 7 ve Android olacak gibi gözüküyor.

İlgili >> Pocket-lint

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER