Teknoloji

Samsung Galaxy S20 serisi USB hızlı şarj sertifikası aldı

samsung galaxy s20

Samsung Galaxy S20 serisinin üyeleri, “Programlanabilir Arzı” (PPS) ve USB Güç İletimi (USB PD) teknolojilerini desteklemeleri dolayısıyla USB hızlı şarj sertifikası alan ilk telefonlar oldu. Söz konuşma USB Implementers Forum (USB IF) tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Bu sertifikanın varlığı, telefonların aynı sertifikaya sahip üçüncü taraf hızlı şarj cihazlarıyla şarj edilmesinde bir sorun olmayacağı anlamına geliyor. S20 ve S20 Plus, 25W şarj desteğine sahip. S20 Ultra’da ise şarj kapasitesi 45W’a yükseliyor. Galaxy Note 10 Plus da USB PD3.0 ve PPS’i teknik açıdan desteklese de, USB IF’ten sertifika almamıştı.

USB PD3.0 ve PPS, akıllı telefonların daha hızlı şekilde şarj edilmeleri için tasarlanmış, görece yeni iki standart. İşin özünde hızlı şarj için şarj aletinin telefonun ihtiyaç duyduğu vat miktarını sağlaması yetmiyor. Bunun doğru voltaj ve akımla sağlanması gerekiyor. Buna ek olarak, hem şarj aletinin hem de telefonun birbirleriyle maksimum kapasitelerinde bağlantı kurabilmeleri önem taşıyor. Eğer bu bağlantı kurulmazsa, şarj hızı otomatik olarak aşağıya çekiliyor.

GSMArena’nın daha önce Galaxy Note 10 Plus hakkında hazırladığı bir haber, söz konusu durumu daha iyi anlamayı sağlıyor. Note 10 Plus’ın 45W hızında şarj olması için şarj aletinin 10V ve 4,5A’de güç sağlaması gerekiyor. Ancak USB PD standardı sadece 5V, 9V, 15V ve 20V voltaj desteği sunuyor. 15V ve 20V telefonun kaldırabileceğinden fazla olduğu için pek çok hızlı şarj cihazı, 9V ve 3A’da 27W şarj desteğiyle sınırlı kalıyor. PPS sayesinde telefon ve şarj cihazı arasındaki bağlantı 10V’de sabitlenebiliyor. Böylelikle şarj cihazının 4.5A akım sağlaması durumunda 45W hızında şarj mümkün oluyor.

Teori anlaşılır olsa da, pratikte bu kriterleri karşılayan üçüncü taraf şarj cihazlarını bulmak biraz zor görünüyor. Dolayısıyla Note 10 Plus veya Galaxy S20 Ultra sahiplerinin 45W şarj hızını görmeleri için şimdilik Samsung imzalı orijinal şarj cihazlarından vazgeçmemeleri gerekiyor. Ancak yeni teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte kullanıcıların önündeki sertifikalı seçeneklerin sayısı artacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER