DosyaManşetler

Samsung Galaxy Note 8 ve Samsung Galaxy S8+ karşı karşıya

Samsung Galaxy Note 8 sonunda resmen gözler önüne çıktı. Ancak internete sızan fotoğraflar, bilgiler ve dedikodular, cihaz hakkında kapsamlı bir fikir edinmeyi sağlamıştı. Biz de bu Galaxy Note 8’i Samsung’un geçtiğimiz mart ayında duyurduğu Galaxy S8+ ile karşılaştırdık.

Tasarım

Galaxy S8+, ekran ve cam arka panel arasına yerleştirilmiş metal bir çerçeveye sahip. Galaxy Note 8 de S8+ ile hemen hemen aynı tasarıma sahip. Çift arka kameranın varlığından doğan farklar ve S Pen yuvası, Galaxy Note 8 tasarımının S8+’tan ayrıldığı temel noktalar olarak göze çarpıyor.

Samsung, Galaxy S8 ve S8+’ta parmak izi tarayıcısını ekranın altına yerleştiremediği için arka panele taşımıştı. Note 8’de de bu konuda bir çözüm geliştirilemediği için parmak izi tarayıcısı yine arka panelde yer alıyor.

Note 8’in tasarım anlamında başka küçük değişiklikler de sunuyor. Ekranın üst ve altındaki çerçevelerin biraz daha küçük hâle gelirken, köşelerin daha kareli olması ve ön taraftaki kenar kavisinin azalması göze çarpıyor.

Note 8, boyutları itibarıyla S8+’tan daha büyük ve kalın bir telefon. S8+ 159.5 x 73.4 x 8.1 mm. boyutlarındayken, Galaxy Note 8 162.5 x 74.8 x 8.6 mm.’lik boyutlara sahip. Çift kamera kurulumunun olduğu bölümde kalınlığın 9.5 mm.’ye yükseliyor. Galaxy S8+’ta çift arka kamera olmadığı için böyle bir çıkıntı bulunmuyor. Note 8 renk seçenekleri bakımından Galaxy S8+ ile yakın bir noktada duruyor. Akıllı telefon Gece Siyahı, Orkide Grisi, Altın Sarısı ve Derin Mavi renk seçenekleriyle raflardaki yerini alacak.

Ekran

Galaxy S8+’ta 6.2 inç Super AMOLED ekran bulunuyor. 2960 x 1440 piksel çözünürlüklü bu ekran, 529 ppi piksel yoğunluğuna ve 18.5:9 görüntü oranına sahip. Bu görüntü oranının, neredeyse çerçevesiz kavisli ekranla birleşimi ortaya Samsung tarafından “Sonsuz Ekran” olarak nitelenen özelliği çıkarıyor. Aynı özellik Galaxy Note 8’de de bulunuyor. Galaxy Note 8’de ekran boyutu çok az da olsa büyüyerek 6.3 inçe çıkıyor.

samsung galaxy s8+ inceleme
Samsung Galaxy S8+

Ekran çözünürlüğü konusunda iki telefon arasında bir fark bulunmuyor. Galaxy Note 8’in ekranı da 2960 x 1440 piksel Quad HD+ çözünürlüğe sahip. Ekran boyutu büyüdüğü için piksel yoğunluğu 521 ppi’ye iniyor.

Bunun dışında Note 8, ekran özellikleri bakımından da S8+’tan çok uzaklaşmıyor. HDR içerik desteği gibi özelliklerin Samsung’un yeni akıllı telefonunda da bulunuyor.

Donanım ve Yazılım

Galaxy S8+ güçlü bir telefon arayanların isteklerini fazlasıyla karşılıyor. Galaxy Note 8 de bu konuda S8+’tan geri kalmıyor.

Galaxy S8+, ABD’de Qualcomm Snapdragon 835 işlemciyle satılıyor. Diğer ülkelerde satılan modellerde ise Samsung’un kendi üretimi olan Exynos 8895 işlemci bulunuyor. İkisi de üst segment olan bu işlemcilere 4 GB RAM eşlik ediyor.

Galaxy Note 8 de işlemci bakımından S8+ ile aynı seçenekleri sunması bekleniyor. Ancak RAM kapasitesinin 6 GB’ye yükseltiliyor. Galaxy Note 8’de 64, 128 ve 256 GB olmak üzere üç farklı depolama alanı seçeneği bulunuyor. Türkiye’de satılan modellerde 64 GB dahili depolama alanı yer alacak. MicroSD kart desteği sayesinde bu alanın üzerine ekleme yapılabilecek.

Yazılım konusunda iki telefon arasında ciddi bir fark bulunmuyor. Galaxy S8+ Android 7.0 Nougat işletim sistemiyle çalışıyor. Samsung Galaxy Note 8’in de kutusundan Android 7.1.1 Nougat ile çıkacak. Ancak iki telefonun da Android Oreo güncellemesini çok zaman geçmeden alması sürpriz olmayacaktır.

Kamera

Kamera, Galaxy Note 8 ve Galaxy S8+ arasındaki makasın en çok açıldığı alan olarak tanımlanabilir. Galaxy S8+’ta 12 megapiksel çözünürlüklü tek bir arka kamera bulunuyor. Samsung Galaxy Note 8 ise 12 megapiksel çözünürlüklü çift arka kamera yer alıyor.

samsung galaxy note 8Galaxy Note 8’in ikinci lensi telefoto niteliği taşıyor. Bu lens 2x veya 3x optik yakınlaştırma yapabiliyor. Galaxy S8 Plus’ın kamerası da son derece maharetli, ancak Note 8’in çift lensin varlığıyla biraz öne geçeceği söylenebilir.

Ön kamera konusunda ise bu fark biraz daha azalıyor. Galaxy Note 8’in önünde de 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Bu kamera f/1.7 diyafram genişliğine sahip.

Pil

Samsung Galaxy Note 8 ve S8+’ın ayrılacağı noktalardan birisi de pil kapasitesi. Ancak bu ayrılık beklenen yönde gerçekleşmiyor. S8+, 3500 mAh kapasiteli pil taşıyor. Note 8’de ise 3300 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor.

Daha büyük boyutlara sahip bir telefon olmasına kesin gözüyle bakılan Note 8’de pil kapasitesinin küçülmesi kulağa şaşırtıcı gelebilir. Ancak Samsung’un Note 7’de yaşadıklarından sonra işin sağlama almaya çalışmasına şaşırmamak gerekiyor.

Fiyat

Samsung Galaxy S8+ ucuz bir telefon değil. Note 8’in ise fiyat çıtasını daha da yukarıya çıkarması bekleniyor. Galaxy S8+, ABD’de 825 dolardan satışa sunulmuştu. Akıllı telefonun Türkiye’deki fiyat etiketinde ise 4 bin 499 TL yazıyor. Galaxy Note 8 ise 4 bin 999 TL’lik fiyatla 24 Ağustos itibarıyla ön satışa çıkacak. Telefon 18 Eylülden itibaren Türkiye’deki kullanıcılarıyla buluşacak.

Samsung Galaxy Note 8 S Pen ve çift kamerayla avantaj sağlayabilir

Galaxy Note 8 ve Galaxy S8+ arasında hem görsel hem de donanımsal fark yok denecek kadar az. Çift arka kamera ve S Pen’in varlığı, Note 8’e Galaxy S8+ karşısında biraz daha avantaj kazandıracak gibi görünüyor. Ancak Galaxy S8+’ın fiyat bakımından 500 TL daha aşağıda yer alması, bazı kullanıcıları tercihlerini bu telefondan yana kullanmaya itebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER