Dosya

Samsung Galaxy Note 8 ve Galaxy Note 7 karşı karşıya

samsung galaxy note 8Samsung Galaxy Note 8, bugün itibarıyla resmiyet kazandı. Pil sorunları nedeniyle ömrünü erkenden tamamlamak zorunda kalan Galaxy Note 7’nin takipçisi olan Note 8, Galaxy Note serisinin fanatikleri tarafından dört gözle bekleniyordu. Note 8 ve takipçisi olduğu makus talihli Note 7’yi sizler için karşılaştırdık.

Tasarım

Galaxy Note 7 çift yöne kavisli ekranı, cam ve metali buluşturan kasasıyla oldukça şık bir cihazdı. Arkasında bulunan tek kameranın hemen sağında LED flaş taşıyan cihazda, parmak izi tarayıcısı ekranın ön kısmındaki ana ekran tuşuna entegre edilmişti. 153.5 x 73.9 x 7.9 mm.’lik boyutlara sahip telefon, tartıda 167 gram çekiyordu. IP68 suya ve toza dayanıklılık Note 7’nin kasasının özellikleri arasında bulunuyordu.

Galaxy Note 8 ise tasarım bakımından geçtiğimiz şubat ayında tanıtılan Galaxy S8 ve S8+’a oldukça yakın duruyor. Çift tarafa kavislenen ekran, akıllı telefonun ön yüzünün neredeyse tamamını kaplıyor. Metal ve camın birleştiği kasada S Pen için özel bir bölme bulunuyor. Ekranı saran çerçevelerin neredeyse “yok” haline gelmesi, Note 8’in Note 7’ye kıyasla en önemli farklarından biri olarak göze çarpıyor.

162.5 x 74.8 x 8.6mm.’lik boyutlara sahip Note 8, Note 7’ye kıyasla daha uzun, geniş ve kalın bir telefon. Parmak izi tarayıcısının arka panelde çift kamera kurulumunun yanına yerleştirilmesi de iki akıllı telefon arasındaki en somut farklar arasında yer alıyor. Note 8 de, tıpkı selefi gibi, IP68 suya ve toza dayanıklı bir kasaya sahip.

Ekran

Galaxy Note 7’de çift tarafa kavisli, 5.7 inç Super AMOLED ekran bulunuyordu. Quad HD çözünürlüklü bu ekran, 16:9 görüntü oranına sahipti. Note 7, HDR desteğine sahip ilk akıllı telefon olma unvanını da taşıyordu.

Galaxy Note 8’de ise ekran boyutu 6.3 inçe yükseliyor. Ancak bu artış, akıllı telefonun önü neredeyse tamamen ekranla kaplandığı için Note 8’in yüzey alanına yansımıyor. Kaplanan alan bakımından iki telefon arasında büyük bir fark bulunmuyor. Note 8’de görüntü oranı 18.5:9 olarak değişiyor.

S8 ve S8+’ta bulunan Sonsuz Ekran, Galaxy Note 8’de de mevcut. 2960 x 1440 piksel Quad HD çözünürlüklü ekran, 521 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Note 8’in ekranı Mobile HDR desteği de sunuyor.

Kamera

Galaxy Note 7’nin arkasında 12 megapiksel çözünürlüklü, f/1.7 diyafram genişlikli kamera Duo Pixel kamera bulunuyordu. Otomatik odaklama ve optik görüntü sabitleme gibi özelliklere sahip kameraya LED flaş eşlik ediyordu.

Note 7’nin önünde ise f/1.7 diyafram genişlikli 5 megapiksel kamera yer alıyordu. Her iki kamera da performans bakımından oldukça etkileyici iş çıkarıyordu. Arka kamerayla 4K, ön kamerayla 1080p video kaydı yapılabiliyordu.

Galaxy Note 8 ise çift arka kamera bulunan ilk Samsung telefon olma unvanını taşıyor. Telefonun arkasında her ikisi de 12 megapiksel çözünürlüklü iki kamera bulunuyor. Bu iki lensten geniş açılı olanı f/1.7, telefoto olanı ise f/2.4 diyafram genişliğine sahip. Telefoto lens, 2x optik zoom özelliği de taşıyor. Her iki lenste de optik görüntü sabitleme özelliği bulunuyor. Galaxy Note 8’de ön kamera çözünürlüğü de 8 megapiksele yükseliyor.

Donanım

Galaxy Note 7’de Exynos 8890 işlemci, 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı bulunuyordu. MicroSD kart desteği sayesinde depolama alanının üzerine 256 GB daha eklenebiliyordu.

USB Type-C girişine sahip telefon, 3500 mAh kapasiteli ve hızlı şarj özellikli pil taşıyordu. 3.5 mm. kulaklık jakı, 32-bit ses desteği ve iris tarama telefonun özellikleri arasında yer alıyordu.

Galaxy Note 8’de ise işlemci konusunda Qualcomm Snapdragon 835 ve Exynos 8895 olmak üzere iki seçenek sunuluyor. Bu işlemciye 6 GB RAM eşlik ediyor. Dahili depolama seçenekleri ise 64, 128 ve 256 GB olarak sıralanıyor. MicroSD kart desteğiyle depolama alanı biraz daha büyütülebiliyor.

Note 7’de pil yüzünden büyük sorunlar yaşayan Samsung, bu sefer pil kapasitesini 3300 mAh’ye indirerek daha güvenli bir yolu tercih etmişe benziyor. USB Type-C girişine sahip telefon, hızlı şarj desteği de sunuyor.

Yazılım

Galaxy Note 7 kutusundan Android Marshmallow işletim sistemi ve TouchWiz kullanıcı arayüzüyle çıkmıştı. S7 ve S7 edge’e benzer bir deneyim sunan telefon, bazı noktalarda S Pen’in avantajlarından yararlanmıştı.

Galaxy Note 8’de ise Android Nougat işletim sistemini yine TouchWiz kullanıcı arayüzü tamamlıyor. İki uygulamayı ekranı bölerek aynı anda açabilen App Pair ve çizimleri GIF animasyonlarına dönüştüren Live Message gibi özellikler de Note 8’in yenilikleri arasında bulunuyor.

Samsung Galaxy Note 8 selefinin düşürdüğü bayrağı daha yukarıya çekiyor

Samsung Galaxy Note serisinde genellikle serinin bir önceki modelini baz alan değişiklikler yapsa da, Note 7’nin yaşadıkları nedeniyle Note 8’de bu yoldan vazgeçiyor. Galaxy S8 ve S8+’a oldukça yakın duran Note 8, serisinin karakteristik özelliklerini Samsung’un S8 ve S8+’ta hayata geçirdiği anlayışla birleştiriyor ve Note 7’ye kıyasla daha üst düzey bir deneyim vadediyor.

İLGİLİ HABERLER