Dosya

Samsung Galaxy Note 20 Ultra ile Galaxy S20 Ultra karşı karşıya

Samsung Galaxy Note 20 Ultra ile Galaxy S20 Ultra karşı karşıya

Samsung Galaxy Note 20 serisinin yeni üyelerinin tanıtımını gerçekleştirdi. Serinin büyük ekranlı üyesi Galaxy Note 20, sahip olduğu özellikleri ve daha büyük ekranıyla ön plana çıkan model oluyor. Bu telefonu yılın başında çıkan Galaxy S20 serisinin en üst seviyesindeki modeli S20 Ultra ile karşılaştırıyoruz. Bakalım iki telefon arasında hangisi, hangi özelliklerle öne çıkıyor.

Galaxy Note 20 Ultra vs. Galaxy S20 Ultra: Tasarım

Galaxy Note 20 Ultra, Note 10 Plus modelinin tasarımı ile benzerlikler taşımakla birlikte biraz S20 Ultra’nın tasarımından da izler taşıyor. Her iki telefon da 6.9 inç ekrana sahip ve gerçekten de iri gövdeleri var. S20 Ultra’nın 166.9 x 76 x 8.8 mm’lik boyutlarına karşın Note 20 Ultra, 164.8 x 77.2 x 8.1 mm boyutlarıyla daha kısa, geniş ve ince bir gövdeye sahip. S20 Ultra 220 gr. ağırlığa sahipken Note 20 Ultra da aşağı yukarı aynı gövde ağırlığıyla geliyor. S20 Ultra, büyük bir gövdeye ve bir akıllı telefona göre yüksek ağırlığa sahip olmasına rağmen bu telefonu taşımakta ve kullanmakta fazla zorluk yaşamadık. Benzer durumun Galaxy Note 20 Ultra için de geçerli olacağını düşünüyoruz.

Note 20 Ultra, S20 Ultra’ya göre daha az kavis barındırıyor ve biraz daha profesyonellere uygun telefon havasını taşıyor. S20 Ultra’ya göre daha ciddi bir görünümü var. Çift hoparlör, USB-C portu, ince ekran çerçevesi gibi unsurlar ortak. Note 20 Ultra’da S Pen için alt kenara yerleştirilmiş bir yuva da bulunuyor.

Her iki telefon da cam ve metal birleşimi tasarıma sahip. Note 20 Ultra’nın daha yeni ve sağlam olan Corning Gorilla Glass 7 cama sahip olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte paslanmaz çelik gövdeyi de barındıracak. Buna karşın S20 Ultra’da Gorilla Glass 6 cam ve alüminyum çerçeve bulunuyor. Her iki telefon da IP68 sertifikasıyla belgelenen suya ve toza dayanıklılık özelliğine sahip.

Galaxy Note 20 Ultra vs. Galaxy S20 Ultra: Donanım

Ekran tarafında her iki telefon birbiriyle hemen hemen aynı özellikleri taşıyor. 6.9 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip ekran 1440 x 3200 piksel çözünürlük ve 20:9 görüntü oranıyla geliyor. Her iki telefonda da ekranın üst kısmında ortalanmış tek bir kamera deliği bulunuyor. Note 20 Ultra’nın ekranının köşeleri, telefonun gövdesine uyum sağlayacak şekilde daha keskin. Bu arada iki telefonun ekranı da uzun kenarlara doğru kavis yapıyor.

Hem Note 20 Ultra’nın hem de S20 Ultra’nın ekranları Dynamic AMOLED 2X teknolojisine sahip. Derin siyahlar, keskin yazı ve grafikler, canlı renkler ve yüksek kontrast her iki telefonun ekranının ortak özellikleri arasında bulunuyor. HDR10+ desteği her iki telefonda da bulunuyor. Böylelikle multimedya deneyimi konusunda Note 20 Ultra’nın da en az S20 Ultra kadar iyi bir telefon olduğunu söyleyebiliriz.

Ekran içi parmak izi okuyucusu da her iki telefonda mevcut. S20 Ultra’da deneyimlediğimiz kadarıyla bu birim iyi şekilde çalışıyor. Hatta telefonun ekran kilidini açmak için genel olarak bu birimi kullandık. İsteyenler için her iki telefonda da ön kameranın kullanıldığı yüz tanıma da mevcut.

Ses sistemi konusunda her iki telefon aşağı yukarı aynı seviyede bulunuyor. Alt kenardaki ana hoparlöre ekranın üst kısmındaki ikinci bir hoparlör eşlik ediyor. S20 Ultra’nın ses sistemi beğenimizi kazanmıştı. Note 20 Ultra’nın da benzer performansı sergileyeceğini tahmin ediyoruz. Her iki telefonun kutusundan da AKG kulaklıklar çıkıyor. 3.5mm kulaklık jakı yok. Tercihinizi ya sayısı pek fazla olmayan USB-C kulaklıklardan ya da Bluetooth özellikli kablosuz kulaklıklardan yana kullanmanız gerekiyor.

Türkiye’de satılan Galaxy S20 Ultra modellerinde Samsung tasarımı Exynos 990 işlemci bulunuyor. Note 20 Ultra için de aynısı geçerli. S20 Ultra’da 12 GB RAM bulunurken Note 20 Ultra’da 8 GB RAM bulunuyor. Bunun yanı sıra Note 20 Ultra’nın 256 GB ve 512 GB depolama alanı seçenekleri bulunuyor. S20 Ultra’da ise 128 GB depolama alanı ile yetinmek gerekiyor.

Pil tarafındaki özelliklere baktığımızda S20 Ultra’nın Note 20 Ultra’ya göre daha yüksek bir pil kapasitesine sahip olduğunu görüyoruz. S20 Ultra’da 5000 mAh kapasiteli pil varken Note 20 Ultra sahiplerini 4500 mAh kapasiteli bir pil bekliyor. S20 Ultra’da gördüğümüz hızlı şarj, kablosuz şarj ve Wireless Power Share adı verilen ters kablosuz şarj özellikleri Galaxy Note 20 Ultra’da da bulunuyor.

Galaxy Note 20 Ultra vs. Galaxy S20 Ultra: Yazılım

Yazılım tarafında her iki telefon da aşağı yukarı aynı deneyimi sunuyor. Ancak Note 20 Ultra’da S Pen de bulunduğu için bu kapasitif ekran kalemiyle kullanıma uygun çeşitli yazılım özellikleri bulunuyor. Örneğin S Pen’i yuvasından çıkardığınızda açılan Temassız Komut penceresi bunlardan bir tanesi. Kalemle ekranda not alma, çizim yapma, ekran görüntüsü alma gibi işler için S Pen kullanılıyor. Bunun yanı sıra S Pen ile galeri veya sunumlarda görüntüyü değiştirme, YouTube’da sesi açıp kapatma, Kamera uygulamasında çeşitli kontrolleri yerine getirme de S Pen ile Note 20 Ultra’da sunulan işlevler arasında bulunuyor. Ayrıca Note 20 serisiyle birlikte bunların arasına ana ekrana geri dönme, geri gitme, çoklu görev penceresini açma gibi işler için de eklenmiş S Pen hareketleri var.

Bunun dışında Note 20 Ultra’da Microsoft uygulamalarıyla entegrasyonun daha da artırıldığını görüyoruz. Note 20 Ultra’yı bilgisayara bağladığınızda telefondaki uygulama pencerelerini bilgisayar ekranında açabilir, sürükle-bırak yöntemiyle hızlı dosya transferi gerçekleştirebilirsiniz. S20 Ultra’da olduğu gibi Note 20 Ultra’da da DeX kullanılabiliyor. Kablosuz DeX ise Note 20 Ultra ile sunulan özelliklerden bir tanesi. Ancak S20 Ultra sahiplerinin de bu özellikten yararlanacağını tahmin ediyoruz.

Bunun dışında her iki telefonda da Android 10 yüklü olarak geliyor. One UI 2 kullanıcı arayüzü de bunun üstünde sunuluyor. Çeşitli Samsung, Google ve Microsoft uygulamalarını her iki telefonda da yüklü olarak görüyoruz. Bunun dışında Google Play Store’dan ya da Galaxy Store’dan uygulama veya oyun yüklemek mümkün. Samsung’un Knox adını verdiği güvenlik paketi Note 20 Ultra ve S20 Ultra’da mevcut  yazılım özellikleri arasında yer alıyor.

Galaxy Note 20 Ultra vs. Galaxy S20 Ultra: Kamera

Kamera tarafına baktığımızda her iki telefonun aşağı yukarı benzer özellikleri barındırdığını görüyoruz. Hem Note 20 Ultra’da hem de S20 Ultra’da 108 megapiksel ana kamera var. Bu kameranın özellikleri her iki telefonda da aynı ve optik görüntü sabitleme de mevcut. Telefoto kamera her iki telefonda da periskop yapılı, ancak S20 Ultra’nın bu kamerası 48 megapiksel çözünürlük desteğine sahipken Note 20 Ultra’da 12 megapiksel telefoto kamera var. S20 Ultra en fazla 100 kat yakınlaştırma yapmaya imkan tanırken Note 20 Ultra ile fotoğraf çekerken en fazla 50 kat yakınlaştırma yapabiliyorsunuz. Ultra geniş açılı kamera da her iki telefonda aynı ve 12 megapiksel çözünürlük değerine sahip.

Yukarıda saydığımız bu üç kamera her iki telefonda da düşey yönde, büyükçe ve dışa doğru dikkate değer miktarda çıkıntı yapan kamera modüllerine yerleştirilmiş. Dördüncü sensörler ise iki telefonda değişiklik gösteriyor. S20 Ultra’da Uçuş Süresi kamerası bulunurken Note 20 Ultra’da lazer otomatik odak sistemi var. Böylelikle Note 20 Ultra kullanıcıları fotoğraf çekerken daha hızlı şekilde netleme yapabiliyor. Yine de, Note 20 Ultra’da derinlik bilgisi için telefoto lensten yardım alınacağını ve bu şekilde Canlı Odak fotoğraf ve videoları için gerekli donanım kaynaklı verinin elde edilebileceğini düşünüyoruz. Daha sonra yayınlayacağımız Note 20 Ultra incelemesinde bunun detaylarına bakacağız.

Ön kameralara baktığımızda ise Galaxy S20 Ultra’nın 40 megapiksel çözünürlüklü selfie kameraya sahip olduğunu görüyoruz. Note 20 Ultra’da ise 10 megapiksel çözünürlüklü selfie kamera bulunuyor. 4K video çekimi iki ön kamera sisteminde mevcut olan özellikler arasında dikkat çekiyor.

Video tarafında S20 Ultra profesyonel seviyedeki özellikler ve 8K video kaydı ile dikkat çekiyor. Samsung bunları Note 20 Ultra modelinde de sunuyor. Her iki telefonda da video çekimi yaparken pozlama, beyaz dengesi gibi ayarları elle kontrol etmek mümkün. Bunlara ek olarak Galaxy Note 20 Ultra modelinde çekim sırasında kullanılacak mikrofonu seçmek de mümkün oluyor.

Galaxy S20 Ultra ile çekilen fotoğraflar ile ilgili örneklere S20 Ultra incelememizden ulaşabilirsiniz. Çok yakında yayınlamayı planladığımız Note 20 Ultra incelemesinden sonra iki telefonun kamera performanslarını yakından incelemeyi ve karşılaştırmayı planlıyoruz.

Galaxy Note 20 Ultra vs. Galaxy S20 Ultra: Sonuç

Galaxy S20 Ultra ve Galaxy Note 20 Ultra, aşağı yukarı aynı özellikleri barındıran iki telefon. Ancak S20 Ultra biraz daha genel kullanıcı kitlesine hitap ederken Note 20 Ultra tasarımı ve barındırdığı S Pen’e bağlı işlevlerle biraz daha profesyonelleri ve bir şeyler üretmeyi sevenleri hedefliyor.

Eğer akıllı telefonda daha çok oyun oynamak veya video izlemek gibi işlerle uğraşıyorsanız, S20 Ultra sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. Ancak ekranda not almak, çizim yapma ve bunun gibi işler sizi cezbediyorsa, üretken bir kullanıcı olduğunuzu düşünüyorsanız, o hâlde seçiminizi Galaxy Note 20 Ultra’dan yana yapabilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER