İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy J7 (2016) İncelemesi

samsung-galaxy-j7-2016-inceleme-20Samsung Galaxy J serisi, giriş sınıfı ya da orta segment telefon arayanların öncelikli tercihleri arasında yer alıyor. Serinin cazibesi, 2016 çıkışlı modellerle biraz daha artmış durumda. Galaxy J ailesinin büyük ekranlı modeli olan Galaxy J7, 2016 versiyonundaki metal çerçevesi ve şık tasarımıyla adeta üst sınıf bir telefon kullanıldığı hissini yaşatıyor. Samsung Galaxy J7 (2016) ile ilgili önemli bilgi ve detayları sizler için mercek altına aldık.

Samsung Galaxy J7 (2016) İnceleme: Tasarım

Samsung Galaxy J7 (2016) metal ve plastiğin ortaklığından oluşan bir telefon. Cihazı saran metal çerçeve, ilk olarak bundan iki yıl önce Galaxy A ve Note 4 gibi telefonlarda görülen metal çerçeve tasarımını hatırlatıyor. Arka yüzü kaplayan plastik kapak da metal hissi veren pürüzsüz yüzeyiyle metal çerçevenin şıklığını tamamlıyor. Kapak yerinden çıkarıldığında ise kullanıcıları çıkarılabilir pil, SIM kart ve micro SD kart yuvaları karşılıyor. Telefonun sağ kenarında güç, sol kenarında ise ses tuşları bulunuyor. Bu tuşlar diğer Samsung telefonlarındaki konumlarını muhafaza ediyor ve rahatlıkla kullanılabiliyor. Kalitesi tatmin edici seviyede olan bu tuşlar, derinlik ve yumuşaklık bakımından da beklentileri karşılıyor.

samsung-galaxy-j7-2016-inceleme-10Ekranın alt kısmında ana ekran tuşu bulunuyor. Bu tuşun her iki tarafında da kapasitif navigasyon tuşları yer alıyor. Ana ekran tuşu, parmak izi tarayıcısı barındırmıyor. Alt kenarın ortasında microUSB portu bulunuyor. 3.5 mm. kulaklık jakı da bu girişin hemen yanına yerleştirilmiş. Arka tarafta ise kameranın bir yanında flaş, diğer yanında ise hoparlör bulunuyor. 5.5 inç gibi büyük bir ekrana sahip olsa da, Samsung Galaxy J7 (2016) ele oldukça rahat biçimde oturuyor ve konforlu biçimde kullanılıyor.

Samsung Galaxy J7 (2016) İnceleme: Ekran

Samsung Galaxy J7 (2016), 5.5 inç Super AMOLED ekrana sahip. Bu ekran 1280 x 720 piksel çözünürlük sunuyor. Ekranın piksel yoğunluğu ise 267 ppi. Mevcut koşullar çerçevesinde bu piksel yoğunluğu düşük gibi görünüyor. Ancak pratikte J7’nin ekranı fazlasıyla tatmin edici bir görsel deneyim yaşatıyor. Pikseller tabii ki gözden kaçmıyor. Ancak bunun için ekrana biraz yakınlaşmak gerekiyor. Akıllı telefonun kullanıldığı optimum mesafe dikkate alındığında pikseller ilk bakışta fark edilmiyor. Super AMOLED ekran, parlaklık bakımından oldukça iyi bir seviyede. Güneş ışığı altında telefonun ekranını görmekte bir sıkıntı yaşanmıyor.

samsung-galaxy-j7-2016-inceleme-5Ancak Galaxy J7 (2016)’da otomatik ışık ayarı sağlayan bir sensör bulunmuyor. Bu sensörün boşluğu Açık Hava moduyla doldurulmaya çalışılıyor. Söz konusu modda ekran parlaklığı bir süre için maksimum seviyeye yükseltiliyor. Bu sayede dışarıda ekranın daha rahat görülmesi mümkün oluyor. Ekranın renk profilinin tercihler doğrultusunda ayarlanabiliyor olması da Galaxy J7 tarafından sunulan imkanlar içinde yer alıyor.

Samsung Galaxy J7 (2016) İnceleme: Donanım ve Performans

Samsung Galaxy J7 (2016), sekiz Cortex-A53 çekirdekli Exynos 7 Octa işlemci barındırıyor. Bu işlemciyi 2 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı tamamlıyor. microSD kart yuvası sayesinde bu alanın üstüne 128 GB daha eklenebiliyor. Exynos işlemci, genellikle daha üst segment işlemcilerde görülen 14 nm süreciyle üretilmesi sayesinde MediaTek’in orta segment işlemcilerine karşı avantaj kazanıyor. Bu avantaj, Galaxy J7 (2016)’nın da rakiplerinin önüne geçmesine yardımcı oluyor.

samsung-galaxy-j7-2016-inceleme-19Galaxy J7 (2016), günlük kullanım ve yüksek gereksinim istemeyen oyunlarda gayet iyi bir performans sergiliyor. Benchmark testlerinde elde edilen ortalama üstü sonuçlarda da Exynos işlemcinin varlığı önemli rol oynuyor. Samsung Galaxy J7 (2016), AnTuTu benchmark testinde 48000 civarı bir puan alıyor. Cihaz, Geekbench’in testinde ise çok çekirdek üzerinden yapılan değerlendirmede 3246 puana ulaşıyor.

Akıllı telefon 3300 mAh kapasiteli pile sahip. Bu pilin en önemli avantajı ise kullanıcılar tarafından değiştirilebilir olması. Böylelikle ihtiyaç duyulduğunda yedek pil kullanılması mümkün oluyor. J7, tek bir şarj ile bir günü rahatlıkla çıkarabiliyor. Hatta düşük yoğunluklu kullanım senaryolarında pil ömrü ikinci günü çıkarmak için de yeterli oluyor. Akıllı telefonda Kategori 4 LTE desteği de bulunuyor. Bu da 4.5G şebekesinden yeterli deneyimin alınmasını sağlıyor.

Samsung Galaxy J7 (2016) İnceleme: Fotoğraflar

Samsung Galaxy J7 (2016) İnceleme: Yazılım

Samsung Galaxy J7 (2016) kutusundan Android 6.0 Marshmallow işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Samsung’un özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü TouchWiz tamamlıyor. TouchWiz kullanıcı arayüzü sayesinde Samsung’un farklı segmentlere yayılan tüm cihazlarında belli seviyede bir kullanıcı deneyimi sağlanıyor. Buna ek olarak, TouchWiz’in varlığıyla şirketin ürünleri daha bütünleşmiş bir izlenim veriyor. Galaxy S7’de görülen tarzda ikonlar, yüklü sunulan uygulamalar, kullanım hissi gibi unsurlar, TouchWiz sayesinde Galaxy J7 (2016) gibi daha uygun fiyatlı bir cihazda da kullanıcılara ulaştırılıyor. Ancak, sürekli açık ekran gibi S7’ye özgü bazı yazılımsal özelliklerin J7’de bulunmadığını belirtmekte fayda var.

samsung-galaxy-j7-2016-inceleme-8TouchWiz kullanıcı arayüzüne hakim olan pastel tonlar, köşeleri yuvarlatılan uygulama ikonları ve sayfalı yapıdaki uygulama menüsü sayesinde akıllı telefon oldukça rahat biçimde kullanılabiliyor. Ana ekranın en solunda Flipboard destekli dergi arayüzü yer alıyor. Bu arayüz sayesinde dünyada ve Türkiye’de olan bitenlerden hızlı biçimde haberdar olmak mümkün hâle geliyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde burayı kendi tercihleri doğrultusunda özelleştirebiliyor.

Gmail, Haritalar, YouTube, Chrome ve Fotoğraflar gibi Google uygulamaları, Android cihazların çoğunda olduğu gibi, Galaxy J7 (2016)’da da yüklü olarak geliyor. Bu uygulamalara ana ekrandaki Google klasörü üzerinden erişilebiliyor. Samsung klasöründe ise Güney Koreli şirketin cihaza yerleştirdiği Dosyalarım, Ses Kaydedici ve İnternet gibi uygulamalar bulunuyor. Galaxy Apps ile Samsung’un özel uygulama mağazasından da J7 (2016)’ya uygulama ve oyun yüklenebiliyor. Samsung’un akıllı telefon kullanıcılarına sağlık durumlarını daha yakından takip etme imkanı sunan S Health uygulaması da cihazda ön yüklü olarak sunuluyor. Böylelikle kullanıcılar gün içinde kaç adım attıklarını telefonları aracılığıyla takip edebiliyor.

samsung-galaxy-j7-2016-inceleme-9Word, Excel, PowerPoint, OneNote gibi Microsoft uygulamaları, tıpkı diğer Samsung Galaxy telefonlarında olduğu gibi, J7 (2016)’da da yüklü olarak geliyor. Bildirim paneli üzerinden erişilen Hızlı Ayarlar menüsü de oldukça zengin. Üstelik kullanıcılar bu menüdeki sıralamayı da kendi tercihleri doğrultusunda değiştirip sık kullandıkları seçenekleri öne taşıyabiliyor.

Samsung Galaxy J7 (2016) İnceleme: Kamera

Samsung Galaxy J7 (2016), 13 megapiksel çözünürlüklü ve f/1.9 diyafram açıklıklı lens barındıran bir arka kameraya sahip. Kameranın J7 (2016) gibi orta segmentte konumlanan bir telefon için iyi sayılabilecek nitelikte olduğu rahatlıkla söylenebilir. Kamerayı aktive etmek için ana ekran tuşuna art arda iki kez hızlıca basmak yeterli oluyor. Bu sayede telefonda ekran kilidi olsa ile kamera hemen çekim için hazır hâle geliyor.

Galaxy J7 (2016), diğer Samsung Galaxy telefonlarıyla aynı tarzda bir kamera arayüzü barındırıyor. Video ve fotoğraf çekim tuşlarının aynı ekranda bulunması kullanıcıların işini kolaylaştırıyor. Kamera zaman zaman netleme konusunda yavaş kalıyor. Yine de, genel çerçevede Samsung Galaxy J7 (2016) ile kaliteli ve fazlasıyla tatmin edici fotoğrafların çekilebileceği rahatlıkla söylenebilir. Düşük ışıklı ortamlarda çekilen fotoğraflarda ise titreşim kaynaklı bulanıklıklar görülebiliyor.

Samsung Galaxy J7 (2016)’nın önünde ise 5 megapiksel çözünürlüklü bir kamera yer alıyor. İyi performans gösteren kamera ile detaylı ve canlı portre fotoğraflar çekilebiliyor. J7 (2016) ile 1080p Full HD video kaydı da gerçekleştirilebiliyor.

Samsung Galaxy J7 (2016) İnceleme: Örnek Fotoğraflar

Samsung Galaxy J7 (2016) İnceleme: Sonuç

Samsung Galaxy J7 (2016), J serisinde tasarım konusunda ilerleme kaydedildiğinin somut bir göstergesi olarak tanımlanabilir. Metal çerçevenin varlığıyla telefonun şıklığı üst segmentteki cihazların seviyesine yaklaşıyor. Metalik görünümlü plastik arka kapak da görsel açıdan kaliteyi düşürmüyor.

Galaxy J7 (2016) ekran, işlemci, kamera gibi unsurlar açısından da dengeli bir telefon profil çiziyor. Super AMOLED ekran, telefonun beklenen kaliteyi sunmasında önemli faktörlerden biri niteliğini taşıyor. Sekiz çekirdekli işlemci de Galaxy J7 (2016)’nın muadili olarak değerlendirilebilecek telefonların bir adım önüne geçmesine yardımcı oluyor. Telefonun kamera ve pil performansı da ekran ve işlemcinin yakaladığı çizgiyi koruyor.

Android 7.0 Nougat çıkmış olsa da, Samsung Galaxy J7 (2016)’nın kutusundan Android 6.0 Marshmallow ile çıkması bir rahatsızlık yaratmıyor. Akıllı telefonun gelecekte Nougat güncellemesini alması da oldukça muhtemel gözüküyor.

samsung-galaxy-j7-2016-inceleme-225.5 inç ekranına rağmen ele oldukça iyi oturan, parlak bir görüntü sunan, şık tasarıma sahip bir telefon olan Samsung Galaxy J7 (2016), fiyatıyla da bütçesini zorlamadan iyi bir Android telefon satın almak isteyenler için uygun seçenekler arasına giriyor.

İLGİLİ HABERLER