Teknoloji

Samsung Galaxy Book’un gelecek OLED ekranlı modelinde yerleştirilmiş sensörler olacak

samsung galaxy book 3

Samsung Galaxy Book 3, daha ince ve daha hafif bir dokunmatik ekran oluşturmak amacıyla sensörleri doğrudan ekrana yerleştiren hücre içi teknolojiyi kullanan bir OLED panele sahip olacak. Şirketin ekran üretiminden sorumlu birimi kolu, dizüstü bilgisayarlar için geliştirilmiş söz konusu teknolojiyi toplu olarak üretmeye başladığını duyurdu. Ayrıca bunun, 1 Şubat’taki Galaxy Unpacked etkinliğinde görmeyi beklediğimiz, “yeni nesil Galaxy Book serisinin bazı modelleri” ile birlikte geleceğini söyledi.

Bu paneller, hücre içi dokunmatik AMOLED (OCTA) teknolojisi adı verilen bir teknoloji kullanıyor. Dokunmatik sensörleri panel yüzeyindeki bir “film” üzerine yerleştirmek yerine, dokunmatik sensörleri doğrudan panele dahil ederek ekranın kalınlığını ve ağırlığını azaltıyor. Hem Samsung hem de Apple dahil olmak üzere şirketler, bu tür bir teknolojiyi akıllı telefonlarda zaten kullanıyor. Bunu dizüstü bilgisayarlara getirmek ise, onları daha da kolay taşınabilir hâle getirmeye yardımcı olabilir.

Samsung, ekranın 16:10 en boy oranı ve 120 Hz yenileme hızıyla 3K çözünürlüğü destekleyeceğini söylüyor. Bu, cihazın 16 inç 3K Super AMOLED panele sahip olacağını gösteren sızdırılmış Galaxy Book 3 Ultra spesifikasyonları ile uyum gösteriyor. Samsung Display’in bu teknolojiyi diğer üreticilere de satması bekleniyor. Bu, Apple’ın 2025’te dokunmatik OLED ekranla geleceği söylenen MacBook Pro modeli için iyi bir işaret sayılabilir. Mac’lerin dışında şirket, iPhone 5‘in çıkışıyla birlikte daha ince bir ekrana izin veren hücre içi teknolojiyi kullanan bir dokunmatik ekran kullanmaya başladığı için, iPhone’da uzun süredir benzer teknolojiyi kullanıyordu.

Samsung’un Galaxy Book 3’ü 1 Şubat’taki Unpacked etkinliğinde duyurması bekleniyor. Söylentilere konu olan Galaxy Book 3 Pro serisinin tamamının dokunmatik OLED ekranlarla mı geleceği yoksa üst seviye Book 3 Pro 360 ve Book 3 Ultra modelleriyle mi sınırlı olacağı şu an için belli değil. Ne var ki, aynı etkinlikte duyurulmasını beklediğimiz Galaxy S23 serisinden farklı olarak, Galaxy Book 3 modellerinin Türkiye’ye gelmesini beklemiyoruz. Çünkü Samsung, son yıllarda ülkemizde dizüstü bilgisayar satışı yapmıyor.

İLGİLİ HABERLER