İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy A30s İncelemesi

samsung galaxy a30s inceleme android 11

Samsung, 2019’da orta segment stratejisinde dikkat çekici değişiklikler gerçekleştirdi. Bu segmentteki temel ürünü olan Galaxy A serisini agresif şekilde büyüten Güney Koreli şirket, kullanıcılarına orta sınıfın farklı noktalarına dokunan çok sayıda cihaz sundu. Bununla da yetinmeyen Samsung, daha önce kullanıcılarına sunduğu bazı A serisi modellerinin küçük değişimler geçirmiş farklı versiyonlarına da çıkardı. Galaxy A30s, bu yaklaşımın güncel örnekleri arasında yer alıyor. Samsung Galaxy A30s inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair önemli noktaları, detayları ve izlenimlerimizi bulabilirsiniz.

Tasarım

Samsung Galaxy A30s ön tarafın neredeyse tamamını kaplayan ekrana eşlik eden metal arka paneliyle üst sınıf bir telefon gibi görünüyor. Metal arka panel her zaman üst sınıf görünümü garanti etmese de, Galaxy A30s’e gerçekten şık bir hava kazandırıyor. Metal arka panelin en dikkat çekici özelliği ise Samsung’un verdiği isimle prizmatik tasarımı.

Tasarımın detaylarına inmeden önce Galaxy A30s’in elde oldukça hafif bir hissiyat verdiğini söylemek gerekiyor. Küçük elli kişilerin telefonu tek elle kullanmaları ilk başta biraz zor gibi görünse de, alıştıktan sonra bu durum bir sorun olmaktan çıkıyor. Tartıda 166 gram çeken telefonun kasasının kalınlığı ise sadece 7.8 milimetre. Bu ağırlık ve kalınlığın birleşimi ortaya zarif bir profil çıkarıyor.

Galaxy A30s, 6.4 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Teknik detaylarını daha sonra vereceğimiz bu ekran, ön panelin yüzde 84.9’luk kısmını kaplıyor. Üst ve kenar çerçeveleri oldukça ince olan bu ekranın “çene” olarak tarif edilebilecek alt çerçevesi ise biraz daha kalın. Ekranın üst kısmında ise ön kameraya ev sahipliği yapan V şeklinde bir çentik bulunuyor. Bu çentik nedeniyle ekran Samsung tarafından “Sonsuz-V” olarak adlandırılıyor.

Galaxy A30s’in üst kenarında telefonun ikinci mikrofonu bulunuyor. Sol kenarın üst kısmında ise nano SIM ve microSD kart tepsisine ev sahipliği yapan yuva yer alıyor. Güç butonu ve ses kontrol tuşları ise telefonun sağ kenarına yerleştirilmiş.

Alt kenara indiğimizde ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, USB-C girişi, mikrofon ve ahize hoparlörü bulunuyor.

3.5 mm. kulaklık jakının varlığı, günümüzde bu girişten vazgeçmek istemeyenler için Galaxy A30s’i tercih sebeplerinden biri olabilir. Alt kenardaki hoparlör ızgarasının maksimum ses yüksekliği ise, ne yazık ki, tatmin edici bir seviyede değil.

Ekran

Samsung Galaxy A30s’te 6.4 inç büyüklüğünde Super AMOLED bir panel mevcut. Samsung’un “Sonsuz-V” adını verdiği bu ekran, ismini ön kameranın yerleştirildiği V harfi şeklindeki çentiğinden alıyor. 1560 x 720 piksel çözünürlüklü ekranın görüntü oranı 19.5:9. Piksel yoğunluğu ise 268 ppi.

Samsung Galaxy A30s’in ekran çözünürlüğü ve keskinliği çok yüksek olmasa da, ekranın genel performansı ile bir sıkıntı yaratmadığı söylenebilir. Adaptif parlaklık özelliğinin de yardımıyla Galaxy A30s’in ekranını güneş ışığı altında görmekte bir sorun yaşanmıyor.

Galaxy A30s’in ekranında kullanıcılara doğal ve canlı olmak üzere iki farklı ekran modu sunuluyor. Doğal ekran modunda renklerin doğal görünmesi amaçlansa da, ortaya çıkan görüntünün biraz soluk olduğu söylenebilir.

Canlı moda geçildiğinde ise ekrandaki renkler vadedildiği üzere canlı görünüyor. Ancak bu canlılığın da yapay bir havasının olduğunu belirtmek gerekiyor. Kısacası renklerin tadına tam anlamıyla varmak isteyenler için Galaxy A30, eksiksiz bir performans sergilemiyor.

Yine de, 6.4 inç büyüklüğündeki ekran, tam ekran modu özelliğinin varlığı sayesinde multimedya içerik tüketimi için uygun bir profil çiziyor. Uzun ekranda Netflix dizilerini izlemek ilk başta göze biraz tuhaf gelse de, bir süre sonra göz alışıyor. Buna ek olarak, V şeklindeki çentiğin içeriği bölmesini istemeyenler uygulamaları standart görünümde de kullanabiliyor.

Samsung Galaxy A30s’in ayarlar uygulamasındaki ekran bölümünde ekranla ilgili değişiklikleri yapmak mümkün oluyor. Kullanıcılar bu bölüm üzerinden mavi ışık filtresini aktif hâle getirmenin yanı sıra Galaxy A30s’in gece moduna da geçiş yapmak da mümkün. Gece moduna geçiş yapıldığında telefonun arayüzü, gözleri yormamak adına otomatik olarak kararıyor. Gece modunu manuel olarak açıp kapatmanın yanı sıra belli bir programlama çerçevesinde kullanmak da mümkün.

Süper AMOLED ekran, Galaxy A30s’e oldukça istikrarlı görüntüleme açıları sağlıyor. Olağan dışı açılardan bakıldığında bile parlaklık veya renklerde bir bozulma olmuyor. Bu da Galaxy A30s’in ekranındakilerin bakış açısından bağımsız olarak okunabilmesini mümkün kılıyor.

Galaxy A30s’in ekranı, aynı zamanda parmak izi tarayıcısına da ev sahipliği yapıyor. Bu tarayıcının performansına da incelememizin ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.

Donanım ve Performans

Samsung Galaxy A30s’in kalbinde Samsung’un kendi üretimi olan sekiz çekirdekli Exynos 7904 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Dahili depolama alanının yaklaşık 12,5 GB’lık kısmını Android işletim sistemi işgal ettiği için kullanıcılara 51,5 GB gibi bir alan kalıyor. Bu alanın üstüne microSD kart desteği sayesinde 1 TB daha eklemek mümkün oluyor.

Galaxy A30s’in hedef kitlesinde, telefonlarından çok fazla şey talep etmeyen kullanıcıların olduğu söylenebilir. Beklentiler makul ölçüde tutulduğu takdirde, Galaxy A30s’in performansı da oldukça makul bir çizgi tutturuyor. Her gün kullanılan sosyal medya, multimedya ve e-posta uygulamalarını rahatlıkla çalıştırabilen telefon; pek çok görevi de pürüzsüz biçimde yerine getirebiliyor.

Galaxy A30s, genel özellikleri itibarıyla bir oyun telefonu değil. Ancak orta seviye grafik ayarlarla Galaxy A30s’te pek çok oyunu çalıştırmak mümkün oluyor. Telefonla birlşkte gelen Lords Mobile gibi oyunlar, yüksek grafik ayarlarıyla rahatlıkla oynanabiliyor. Diğer tarafta Asphalt 9: Legends gibi oyunlarda düşük grafik ayarlarına geçiş yapmakta fayda var.

Samsung Galaxy A30s’te kullanıcılara kimlik doğrulama konusunda iki seçenek sunuluyor. Bunlardan biri, yüz tanıma özelliği. Yüz tanıma özelliğinin işleyişinin oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Aydınlık ortamlarda zaten pek sorun yaşamayan tarayıcı, karanlık bir odadayken bile kullanıcının yüzünü algılayıp ekran kilidini açabiliyor. Karanlık ortamlarda sürenin biraz daha uzadığını belirtmekte fayda var. Buna ek olarak, güneş gözlüğü kullanırken de özellik çalışmıyor. Yüz tanımadan yararlanmak için gözlüğü çıkarmak gerekiyor. Standart gözlüklerde ise bir problem söz konusu değil.

Samsung Galaxy A30s’te parmak izi tarayıcısı ise ekranın içine yerleştirilmiş. Ekranın içindeki parmak izi tarayıcılarının performansı konusunda akıllarda hâlâ çeşitli soru işaretleri mevcut. Buna rağmen, Galaxy A30s’te parmak izi tarayıcısının genel olarak iyi bir iş çıkardığı söylenebilir. Parmağı ekranda belirtilen noktaya biraz sıkı ve uzun bir süre bastırmak gerekse de, parmak izinin tam olarak algılanmasıyla birlikte ekran kilidi hemen açılıyor.

Samsung Galaxy A30s, AnTuTu benchmark testinde 122919 puan alıyor. Geekbench 5 benchmark testinden ise tek çekirdekte 274, çok çekirdekte ise 987 puanla ayrılıyor.

Pil

Samsung Galaxy A30s’e enerjisini 4000 mAh kapasiteli pili veriyor. Bu pil kapasitesi, Galaxy A30s’in standart yoğunluklu bir kullanım senaryosunda bir günü sabahtan akşama kadar çıkarması için fazlasıyla yeterli oluyor.

Söz konusu standart kullanım senaryosunda Netflix’te 50 dakika uzunluğunda bir bölüm dizi izleme, Spotify’da yaklaşık 1 saat müzik dinleme, WhatsApp üzerinden bir süre mesajlaşma, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya uygulamalarında gezinme, internette dolaşma ve e-postaları kontrol etmek gibi işler bulunuyor.

Bu senaryoda yoğunluk biraz artsa bile, telefonun sabahtan akşama kadar bir günü çıkarmasında herhangi bir sorun yaşanmıyor. Yoğunluğun azaldığı senaryolarda ise Galaxy A30s’in pili neredeyse 1,5 gün boyunca şarja ihtiyaç duymuyor.

Samsung Galaxy A30s’te pil ile ilgili değişiklikler, ayarlar menüsü içerindeki cihaz bakımı seçeneği üzerinden yapılabiliyor. Burada telefonun kullanacağı güç modunu seçmek ve tahmini pil ömrünü görmek de mümkün oluyor.

Yazılım

Samsung Galaxy A30s, kutusundan Android 9 Pie işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Samsung’un One UI 1.5 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Android 9 Pie ve One UI 1.5’in birleşiminin nasıl bir iş çıkardığını Samsung’un 2019’da piyasaya sürdüğü pek çok telefonda görmüştük. One UI kullanıcı arayüzüne aşina olanları Galaxy A30s’te de oldukça tanıdık bir deneyim bekliyor.

Samsung’un telefonlarında ön yüklü uygulama sunma konusunda elini korkak alıştırmadığını daha önce incelediğimiz Samsung markalı telefonlardan biliyoruz. Galaxy A30s’te de bu gelenek sürüyor. Günümüzde pek çok kişinin akıllı telefonunu açar açmaz yüklediği uygulamalardan bazıları Galaxy A30s’te kullanıcıları ön yüklü olarak karşılıyor.

Bu uygulamalar arasında göze ilk olarak Spotify, Instagram ve Netflix çarpıyor. Trendyol uygulamasının da Türkiye’de satılan Galaxy A30s modellerinde ön yüklü olarak sunulduğunu belirtmekte fayda var. Bazı ön yüklü uygulamalar kullanıcılar tarafından “ihtiyaç fazlası” olarak değerlendirilse de, Galaxy A30s’in bu konuda adeta “nokta atışı” yaptığı söylenebilir.

Samsung ve Microsoft’un uzun süreli iş birliğinin yansımalarını Galaxy A30s’te de görmek mümkün. Galaxy A30s’in ana ekranında yer alan Microsoft Apps klasöründe Office Mobile, OneDrive, LinkedIn ve Outlook uygulamaları kullanıcıları karşılıyor.

Tabii ki, hemen hemen her Android telefonda karşımıza çıkan Google klasörü Samsung Galaxy A30s’te de mevcut. Bu klasörde Chrome, Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Drive gibi uygulamalar yer alıyor.

Pek çok Android telefon üreticisi Google’ın sunduğu çözümlerin büyük kısmını varsayılan çözüm olarak sunmayı seçse de, Samsung bunlardan biri değil. Galaxy A30s’te Chrome’un yanında Samsung’un kendi internet tarayıcısını, Google Fotoğraflar’ın yanında da ayrı bir galeri uygulamasını görmek mümkün. Buna ek olarak, Samsung’un uygulama ikonlarının ve arayüz unsurlarının da Android’in saf hâlinde görününden daha farklı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Samsung’un Galaxy A30s’e yaptığı uygulama dokunuşları bunlarla sınırlı kalmıyor. Akıllı telefonda Samsung Health, Galaxy Wearable, Ses Kaydedici, Radyo gibi uygulamaların bulunduğu bir Samsung klasörü de mevcut. Bu klasörün üyelerinden biri olan SmartThings uygulaması; kullanıcıların TV’lerini ve internete bağlanan cihazlarıyla bir akıllı ev ekosistemi oluşturup bu ekosistemi yönetmesine yardımcı oluyor.

Samsung’un Galaxy Store adını taşıyan uygulama mağazasının yanı sıra Samsung Members, Galaxy Fırsatları, Samsung Bizz gibi uygulamalar da Galaxy M30s’te mevcut.

Bixby Home, Samsung Galaxy A30s’te varsayılan olarak aktif değil. Ancak ana ekran üzerinde en sola doğru gidildiğinde Bixby Home’u aktif hâle getirmeyi isteyip istemedikleri kullanıcılara soruluyor. Bixby Home, Galaxy A30s kullanıcılarına bir tür hızlı erişim paneli sunuyor. Bu panel üzerinden çeşitli içeriklere hızlı şekilde ulaşılabiliyor veya telefonla ilgili değişiklikler çok çabuk biçimde yapılabiliyor.

Samsung’un Kids Home adını taşıyan çocuk modu da Galaxy A30s’te mevcut. Bu moda ilk etapta Android’in hızlı erişim paneli üzerinden erişiliyor. Daha sonra dileyenler ana ekrana Kids Home ikonunu yerleştirebiliyor. Kids Home’da Galaxy A30s çocukların kullanımına uygun bir hâle bürünüyor. Çocuklara özel uygulamaların yanı sıra, telefon ve kamera gibi araçlar da ebeveynlerin belirlediği çerçeveler doğrultusunda kullanılabiliyor. Kids Home’dan çıkış için ebeveynin cihazın PIN kodunu girmesi veya parmak izini tanıtması gerekiyor.

Samsung Galaxy A30s’teki ekstra araçlardan birisi de Game Launcher adını taşıyan oyun başlatıcısı. Burada kullanıcılar telefonlarındaki oyunları bir arada görebiliyor. Cihazdaki toplam oynama süresi gibi bilgilerin de gösterildiği Game Launcher’a Discord hesabını bağlayanlar, arkadaşlarının oynadıkları oyunları görebiliyor.

Kamera

Samsung Galaxy A30s’in arkasında üç sensörden oluşan bir kamera sistemi bulunuyor. Bu sistemde ana kamera görevini 25 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. 8 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş açılı sensör ve 5 megapiksel çözünürlüklü derinlik sensörü, Galaxy A30s’in kamera sistemini tamamlıyor.

Samsung Galaxy A30s’in 25 megapiksel çözünürlüklü ana kamerası, nesneleri yakalamada ve panoramik karelerde iyi bir performans sergiliyor. Özellikle dış mekanlarda doğal ışık altında yapılan çekimlerde, yapay zekânın da devreye girmesiyle birlikte renkler oldukça canlı görünüyor. Buna rağmen, obje ve dokuların kenarlarında bir netlik kaybı olduğunu belirtmek gerekiyor.

Galaxy A30s’in makro fotoğraf performansı ise genel performansın üstüne çıkıyor. 25 megapiksel çözünürlüklü kameranın yakaladığı fotoğraflarda objelerin kenarları çok daha net görünüyor. Bulanıklaşma sadece yüksek yakınlaşma seviyelerinde fark ediliyor.

Samsung Galaxy A30s’in kamerası, düşük ışıklı ortamlarda sıkıntı yaşıyor. Detay seviyesinin düşük olduğu fotoğraflarda, gürültü etkisi ise yüksek şekilde hissediliyor. Kapalı mekanlarda yapay ışıklar altında çekilen fotoğraflarda da renklerin solgun göründüğünü söylemek gerekiyor.

Samsung Galaxy A30s’in kamera uygulamasında arka kamera için bir pro mod mevcut. Bu modda kullanıcıların ISO aralığını, beyaz dengesini ve parlaklığı kendilerine göre ayarlamaları mümkün oluyor. Galaxy A30s’in kamerasında Canlı Odak ve Yiyecek gibi çekim modlarının da bulunduğunu hatırlatmakta fayda var.

Samsung Galaxy A30s’in önünde ise 16 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Bu kamerayla canlı görünen selfie’ler yakalamak mümkün olsa da, detayların yakalanmasında yine sıkıntılarla karşılaşılıyor. Samsung ön kamerada kullanıcılara çeşitli güzelleştirme modları ve filtreler de sunuluyor.

Samsung Galaxy A30s’in arka kamerasıyla 1080p çözünürlüklü videolar kaydetmek mümkün oluyor.

Sonuç

Galaxy A30s, orta segmentin giriş seviyesine daha yakın noktada konumlanan üyelerinden biri. Samsung’un bu telefona uygun hedefler ve uygun bir rol seçtiği söylenebilir. Super AMOLED ekranın parlaklığı ve renk doğruluğu yüksek olsa da, 720p çözünürlüğün günümüz standartlarına kıyasla düşük olduğu söylenebilir.

samsung galaxy a30s incelemeSamsung Galaxy A30s’in kalbinde yer alan Exynos 7904 işlemci, günlük standart görevleri yerine getirme konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Hatta pek çok oyun, bir problemle karşılaşılmadan oynanabiliyor. Ancak Asphalt 9: Legends gibi talepkâr oyunlarda cihazın biraz zorlandığı söylenebilir.

Samsung Galaxy A30s, akıllı telefonundan fazla yüksek beklentisi olmayan kullanıcıların işini rahatlıkla görebilecek bir cihaz. Şık, kolay taşınabilen ve büyük ekranı bulunan
günlük standart işlerde zorlanmayacak bir telefon arayanlar için Galaxy A30s değerlendirilmesi gereken seçenekler arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER